13.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟ ΥΦΕΘΑ Ι. Κεφαλογιάννης απένειμε τα πτυχία των αποφοίτων σπουδαστών της ΣΕΘΑ

Ο ΥΦΕΘΑ Ι. Κεφαλογιάννης απένειμε τα πτυχία των αποφοίτων σπουδαστών της ΣΕΘΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης απένειμε σήμερα, Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2023, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, τα πτυχία στους αποφοίτους σπουδαστές της 13ης Εκπαιδευτικής Σειράς Φοίτησης Εξ Αποστάσεως της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διοικητής της ΣΕΘΑ Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος και εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, των κομμάτων, του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σωμάτων Ασφαλείας, πρεσβειών και Ιδρυμάτων.

Συνολικά, αποφοίτησαν 187 σπουδαστές εκ των οποίων 87 του Στρατού Ξηράς, 50 του Πολεμικού Ναυτικού, 19 της Πολεμικής Αεροπορίας, 5 της Ελληνικής Αστυνομίας, 2 του Πυροσβεστικού Σώματος, 5 του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, 15 Αξιωματικούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, και 4  Μόνιμοι Πολιτικοί Υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην ομιλία του, ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε τα εξής:

«Κύριε Βουλευτά, Εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Ρωγών, Εκπρόσωπε του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Κύριοι Αρχηγοί και Εκπρόσωποι των Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Εκπρόσωποι αυτών

Κύριε Εκπρόσωπε της Α.Ε. του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Κύριε Πρόεδρε του Πολεμικού Μουσείου

Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Κύριε Διοικητά της Σχολής Εθνικής Άμυνας

Κυρίες και Κύριοι

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι σήμερα στην αποφοίτηση της 13ης σειράς εξ’ αποστάσεως φοίτησης της Σχολής Εθνικής Άμυνας,

την ανώτατη σχολή παραγωγής αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής σκέψης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. 

Το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής και το έντονο αποτύπωμα που έχει αφήσει στην εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας διαχρονικά,

είναι ευρέως γνωστό και, χωρίς αμφιβολία, εφάμιλλο των πλέον διακεκριμένων κολλεγίων αμυντικών σπουδών του εξωτερικού. 

Η ποιότητα του γνωστικού υποβάθρου που παρέχει,

έχει καταστήσει γενιές Ελλήνων αξιωματικών ικανούς

να ερμηνεύουν το συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας

να ενσωματώνουν τα συμπεράσματα στον αμυντικό σχεδιασμό

αυξάνοντας, παράλληλα την ικανότητά τους στη λήψη αποφάσεων και την άσκηση αμυντικής διπλωματίας.

Από αυτή τη σκοπιά ο ρόλος της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι σήμερα περισσότερος κρίσιμος από ποτέ.

Οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν.

Οι επιχειρήσεις επιρροής μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και στην περίοδο της ειρήνης, προκαλώντας προβληματισμούς και διλήμματα ασφάλειας σε κυβερνήσεις και λαούς.

Νέες μορφές υβριδικών απειλών αυξάνουν τη δυναμική τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση αυτή, καθιστά σήμερα επιτακτική την ανάγκη για ευέλικτες και αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα είναι σε θέση, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, αλλά να έχουν και μια ισχυρή αποτρεπτική παρουσία.

Προαπαιτούμενο για να συμβεί αυτό δεν είναι άλλο από τη στελέχωση κρίσιμων και ηγετικών θέσεων τους από προσωπικό υψηλού επιπέδου.

Γι’ αυτό κύριε Διοικητά θα ήθελα να σας προτρέψω να μην σταματήσετε την προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει η Σχολή.

 Όσο προχωράτε προς την κορυφή οι απαιτήσεις αυξάνονται και πρέπει να είστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις νέες προκλήσεις που συνεχώς παρουσιάζονται.

Στην προσπάθεια σας αυτή, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα βρείτε αρωγό την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εμένα προσωπικά.

Αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας  η περαιτέρω αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, της οργάνωσης και λειτουργείας των στρατιωτικών σχολών,

καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους μέσα από τον  πολλαπλασιασμό των συνεργειών με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και πανεπιστημιακές σχολές

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι σε συνεχή επαφή με τη Σχολή αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της Διοίκησης και του διδακτικού προσωπικού.

Αγαπητοί Έλληνες και Ελληνοκύπριοι νέοι Επιτελείς Εθνικής Άμυνας,

Η αναλυτική σκέψη, η ταχεία μαθησιακή ικανότητα, ο προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, το ομαδικό πνεύμα, η ενδελέχεια και η ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων

Είναι, θεωρώ, τα σημαντικότερα εφόδια που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της φοίτησή σας στη Σχολή.

Είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σας συγχαίρω από την καρδιά μου για την πνευματική προσπάθεια που καταβάλλετε της οποίας η σημερινή  επιτυχή σας αποφοίτηση αποτελεί την κορωνίδα.

 Σας εύχομαι να έχετε υγεία και καλή τύχη στην επαγγελματική σας πορεία.»