13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο αν επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας...

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο αν επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στην Κρήτη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέφερε μη ηχηρό τρόπο σήμερα Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν το νέο έτος, το casus belli ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, ακόμη και στην Κρήτη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους αντέδρασε στους πρόσφατους ισχυρισμούς περί επέκτασης των χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, λέγοντας ότι:

“Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Όχι μόνο στα 12 μίλια δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (από την Ελλάδα), αλλά ούτε στο 1 μίλι. Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο μας το 1995 (σ.σ. casus belli) για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει”.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: “Μην τρέχεις πίσω από ψευτο-ηρωισμούς στηριζόμενος σε όσους προσπαθείς να πάρει πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς!“.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι “συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Άμυνάς μας βρίσκεται στο πεδίο και εμείς διεκδικούμε παράλληλα τα δικαιώματά μας μέσω της διπλωματίας”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους, λέγοντας ότι πραγματοποίησαν την 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.

Ισχυρίστηκε όμως ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των πιέσεων στους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης”.

Ανέφερε επίσης ότι έστειλαν δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις που έχει διαπράξει η Ελλάδα στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατέγραψαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού περιεχομένου και ότι η Τουρκία έστειλε την τρίτη της επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της διοίκησης της Αθήνας.

  

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr