13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΟ Πρόεδρος της ΕΑΑΣ για το ΒΟΕΑ

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ για το ΒΟΕΑ


Ανακοίνωση Ε.Α.Α.Σ. για το ΒΟΕΑ Απόψεις Προέδρου
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι τελικά η οριακή πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης σε ηλεκτρονική διαβούλευση ψήφισε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η οποία και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας. Η αναρτηθείσα ανακοίνωση δεν είναι ακριβής και αυτό με αναγκάζει να συντάξω το παρόν σημείωμα.
Στην ανακοίνωση παρουσιάζομαι σαν να κάνω ότι θέλω, αγνοώντας το ΔΣ και εκφράζοντας προσωπικές απόψεις στο ΜΤΣ! Τελικά το ΔΣ της Ε.Α.Α.Σ. ήταν μέχρι τώρα διακοσμητικό; Ως Πρόεδρος επί 2,5 χρόνια έκανα ότι ήθελα ή μήπως τώρα κάποιοι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να σπιλώσουν τον Πρόεδρο για τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Γιατί θα ενεργούσα σε βάρος των συναδέλφων; Καλώ όλους να προβληματιστούν γι’ αυτό.
Ως Πρόεδρος της Ενώσεως δεν έχω να κρύψω τίποτε από τους συναδέλφους μέλη μας και ως αξιωματικός δεν διστάζω να αναλάβω τις ευθύνες μου έναντι οιουδήποτε. Το αξίωμα του Προέδρου στο οποίο με αξιώσατε με την ψήφο σας το υπηρετώ έντιμα και με καθαρή συνείδηση, όπως υποσχέθηκα, χωρίς να το χρησιμοποιώ για να ανελιχθώ σε πολιτικές θέσεις ή σε θέσεις σε άλλα ΝΠΔΔ, ή για να κάνω δουλειές προμηθεύοντας υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ ή για να ικανοποιήσω το “εγώ” μου. Και η ακομμάτιστη μέχρι τώρα πορεία μου στο Στράτευμα μιλά και το άμεσο μέλλον θα το βροντοφωνάξει.
Το θέμα του ΒΟΕΑ έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε αποστράτους συναδέλφους από μη πλήρη ή κακή πληροφόρηση των μελών, διότι δυστυχώς κάποιοι κάνουν πολιτική μέσα από το face-book και ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, αντί να ενημερώνουν πλήρως και ακριβώς τους συναδέλφους.
Δεδομένα της υπόθεσης
Στις 31 Ιαν 2022 03.02 μμ, Δευτέρα, ελήφθησαν από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ. Αντγο Σταύρο Κουτρή και εκπρόσωπο της Ενώσεως στο ΔΣ/ΜΤΣ τα θέματα της ημερησίας διάταξης του ΔΣ/ΜΤΣ που θα συνεδρίαζε την Πέμπτη, 3 Φεβ.2022 με πλήρη ανάλυση για το κάθε θέμα.
Το 9ο Θέμα της ημερησίας διάταξης ήταν η “Εκπόνηση Μελέτης Εξορθολογισμού της Παροχής Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (Β.Ο.Ε.Α”).
Τα θέματα διαβιβάστηκαν άμεσα (Δευτέρα 31 Ιαν 2022 06.51 μμ) στα μέλη του ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ. για να εκφράσουν την άποψή τους μέχρι και τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΜΤΣ (ερχόμενη Πέμπτη).
Τα μέλη του ΔΣ δεν διαφώνησαν με τις εισηγήσεις του ΜΤΣ, ούτε υπέβαλλαν κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο κ. Χρηστίδης απέστειλε τη Δευτέρα 31 Ιαν 2022 09.36 μμ τις εξής θέσεις:
Για το θέμα του Β.Ο.Ε.Α
α. Θεωρώ ότι πάσχει νομικά από τη στιγμή που ο Μέτοχος μετατρέπεται σε Μερισματούχο όχι με δική του βούληση αλλά με απόφαση της Υπηρεσίας όταν αποστρατεύεται.
β. Οι αποστρατευόμενοι οικεία βουλήση που έχουν όμως συμπληρώσει τα συντάξιμα λόγω διπλών εξαμηνιών θα κατακρεουργηθούν μερισματικά αφού η μία σχέση μετόχου θα είναι π.χ 25ετής ενώ αυτή του μερισματούχου π.χ 35ετής και άρα τα μερίδια υπολογισμού του ΒΟΕΑ θα είναι εις βάρος του.
γ. Η εισφορά των ε.ε καταργήθηκε και το ΜΤΣ έχασε τεράστια έσοδα, όμως οι ε.ε. και μέτοχοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για το πόσα θα χάσουν όταν θα καταστούν ε.α και μερισματούχοι. Μήπως επανερχόμενη η εισφορά των ε.ε. βοηθούσε τα πράγματα;
Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Χρηστίδη αναφέρω ότι:
α. Για το θέμα της νομιμότητας της πρότασης αναφέρεται ξεκάθαρα στην ανάλυση του θέματος ότι εξετάστηκε (παράγραφος 10)

  1. Στα πλαίσια ανάλυσης και εξέτασης της πρότασης διερευνήθηκαν:
    α. Η δυνατότητα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του ΒΟΕΑ με Κοινή Υπουργική Απόφαση από νομικής πλευράς.
    β. Η νομιμότητα της πρότασης, κατά τον Α.Ν. 559/1937.
    Εάν προέκυπτε οιοδήποτε νομικό κώλυμα θα αναφερόταν και θα το μνημόνευε και ο Νομικός Σύμβουλος, ο οποίος συμφωνεί με την εισήγηση. (παράγραφος 25)
    β. Η παρατήρηση “β” αναφέρεται σε συγκεκριμένη κατηγορία συναδέλφων που αποστρατεύονται με αίτησή τους και μάλιστα έχοντας συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη λόγω διπλών ε-ξαμήνων. Το 9ο Θέμα δεν εξαντλείται σε αυτή την ειδική κατηγορία αποστράτων συναδέλφων, αλλά αντιμετωπίζει γενικότερα όλους του συναδέλφους και αφορά τη μείωση των ΒΟΕΑ για ό-σους από τους εν αποστρατεία συναδέλφους (μερισματούχους) έχουν καταβάλλει εισφορές υπέρ ΒΟΕΑ ως απόστρατοι και εξ αυτού πολύ λιγότερα ποσά σε σχέση με τους εν ενεργεία ομοιοβάθμους τους. Επί αυτού ουδέν προτείνεται από τον κ. Χρηστίδη.
    γ. Η παρατήρηση “γ” είναι ορθή, αλλά γενικότερη και αφορά τη μείωση των εσόδων του ΜΤΣ.
    Την Τετάρτη, 2 Φεβ 2022, έγινε το τακτικό ΔΣ Ε.Α.Α.Σ. και δεν αναφέρθηκε από κάποιον οτιδήποτε επί του θέματος.
    Την Πέμπτη, 3 Φεβ 2022, στο ΔΣ ΜΤΣ όλα τα μέλη συμφώνησαν με την εισήγηση και ο υπογράφων έλαβε τη θέση ότι είναι λογικά τα επιχειρήματα της εισήγησης, αλλά θα πρέπει να μελε-τηθεί η εφαρμογή της λύσης. Με την εισήγηση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος των μερισματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με την παρατήρηση να αποσταλεί η εισήγηση στο Αρχηγείο/ΕΛ.ΑΣ. για να εκφρά-σει τη γνώμη του.
    Στις 19 Ιουλ 2022 αποφασίστηκε η εφαρμογή του μέτρου από 1/1/23 και ουδέν έτερο.
    Τον Δεκέμβριο, ο κ. Νικολόπουλος πληροφορήθηκε την ύπαρξη και προώθηση για δημοσίευση της εν λόγω ΚΥΑ και έκανε στις 14/12 μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το θέμα στο ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ. εκθέτοντας μια σειρά απόψεων, με τις οποίες συγκατατεθήκαμε όλοι και αποφασίσαμε να αποστείλουμε την γνωστή επιστολή προς τον κ. ΥΕΘΑ ζητώντας την άρση της ΚΥΑ.
    Αυτά είναι τα δεδομένα της υπόθεσης.
    Κρίσεις επί του όλου θέματος.
    Για το ΒΟΕΑ δεν τηρείται ιδιαίτερος λογαριασμός. Πληρώνεται κάθε μήνα και ακολούθως το μέρισμα καθορίζεται αφού αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις του ΒΟΕΑ των μερισματούχων της επόμενης χρονιάς. Άρα η καταβολή του ΒΟΕΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη και επηρεάζει το μέρισμα.
    Με έκπληξη διαπιστώνω ότι ηθελημένα κάποιοι εκ του ΔΣ αγνοούν την κοινοποίηση εκ μέρους μου των εισηγήσεων του ΜΤΣ με όλες τις αναλυτικές θέσεις επί του θέματος και την αφωνία τους. Προσπαθούν να κρυφθούν πίσω από τις παρατηρήσεις που απέστειλε ένα μέλος, ο κ. Χρηστίδης, οι οποίες δεν κάλυπταν πλήρως το θέμα και επί των οποίων έχω καταθέσει παραπάνω τις σκέψεις μου.
    Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν φανταζόμουν ότι η ενημέρωση για αυτά τα σοβαρά θέματα θα συνδεόντουσαν με τις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες παραπέμπει η τελευταία παράγραφος της Ανακοίνωσης. Βρήκαμε τον ένοχο, που “ανέλαβε την ευθύνη”, πάμε για εκλογές!
    Αυτό για το οποίο αναλαμβάνω ευθύνη είναι ότι παρά την επισήμανσή μου κατά τη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ/ΜΤΣ προσυπέγραψα το πρακτικό, ενώ θα μπορούσα να μην το πράξω. Το έκανα όμως με πλήρη συνείδηση ότι η εισήγηση ήταν δίκαιη και δικαιολογημένη λαμβάνοντας υ-πόψη πολλές παραμέτρους μερικές από τις οποίες αναφέρω ακροθιγώς. Και δεν υπήρχε ΚΑΜ-ΜΙΑ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ. ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ.
    Αυτό βέβαια η οποιαδήποτε ψήφος μου δεν θα άλλαζε την απόφαση λόγω της συνολικής αντίλη-ψης των μελών του ΔΣ/ΜΤΣ για το ορθό της εισηγήσεως. Και αυτό δεν αναφέρεται κάπου. Ούτε
    3 of 3
    γιατί η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ/ΜΤΣ έχει αποκρυσταλλωμένη αυτή την άποψη. Η ύπαρξη της επισήμανσής μου, που αποκρύπτεται τεχνηέντως, δίνει δικαίωμα αλλαγών στην ΚΥΑ.
    Καλούνται οι κ. συνάδελφοι σε κινητοποιήσεις. Πριν ξεσηκωθούμε ας σκεφθούμε όλες τις παραμέτρους του θέματος. Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν και αυτοί που νιώθουν ότι αδικούνται με την ισχύουσα προηγουμένως κατάσταση (εν ενεργεία) και οι εν αποστρατεία συνάδελφοι που επηρεάζονται από την νέα ρύθμιση; Οι επιδιώξεις μας μπορούν να κινηθούν από ένα μεί-ζον που είναι η κατάργηση της ΚΥΑ και ένα έλασσον που είναι η κατά το δυνατόν βελτίωσή της. Μπορούν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι που να ικανοποιούν και τους εν ενεργεία συναδέλφους και τους εν αποστρατεία που η ρύθμιση θίγει;
    Ναι, είναι δυνατόν να αποφασίζει ο απόστρατος τη στιγμή της αποστρατείας του ή και αργότερα αν επιθυμεί να καταβάλλει μειωμένη εισφορά (ως απόστρατος) και να λάβει ΒΟΕΑ με τη νέα ρύθμιση ή να καταβάλλει όσα κατέβαλλε ως εν ενεργεία και να λάβει υψηλότερο ΒΟΕΑ. Μπορούν να κατατεθούν και επί πλέον προτάσεις, και επί αυτού πρέπει να εργαστούμε.
    Αντικρούω την αναρτηθείσα ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από οριακή πλειοψηφία του ΔΣ και λυπούμαι που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να εκθέσω πρόσωπα και καταστάσεις. Όμως έχω ή-συχη τη συνείδησή μου και θεωρώ την παρούσα ενημέρωση καθήκον μου και ευελπιστώ ότι συνέβαλα στην ακριβή και ισορροπημένη ενημέρωσή σας.
    Από μέρους μου θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντα που μου αναθέσατε και για το υπόλοιπο της θητείας μου όσο καλύτερα οι συνθήκες μου επιτρέψουν με βάση πάντα το κοινό καλό, την α-πλή λογική και το κοινώς αποδεκτό δίκαιο.

  2. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά!

  3. Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής
    Επίτιμος Δκτης 98 ΑΔΤΕ “ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ”
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ.