13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕκατοντάδες Ρώσοι κατασκόποι στην Ευρώπη-Τσέχος υπουργός: Η Ρωσία σαμποτάρει τους σιδηροδρόμους της...

Εκατοντάδες Ρώσοι κατασκόποι στην Ευρώπη-Τσέχος υπουργός: Η Ρωσία σαμποτάρει τους σιδηροδρόμους της ΕΕ

Ανελέητος υβριδικός/ηλεκτρονικός/κατασκοπευτικός πόλεμος Ρωσίας-ΕΕ προκαλεί έντονη ανησυχία στους ηγέτες της ΕυρώπηςPlay Video

Είναι αλήθεια και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα το γεγονός ενός “ άγνωστου πολέμου”, μεταξύ εκατοντάδων Ρώσων κατασκόπων σε ευρωπαϊκό έδαφος, και της άλλης πλευράς.

Αυτό το σκηνικό σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, θα γιγαντωθεί και θα προκαλέσει χάος στο ευρωπαϊκό έδαφος με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκατομμύρια κατοίκους.

 

Η Ρωσία σαμποτάρει τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους       

“Η Ρωσία προσπαθεί να σαμποτάρει τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Μεταφορών Καρλ Ντέκονινκ.

Ο Κούπκα δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να σαμποτάρει τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους, παραβιάζοντας τα συστήματα σηματοδότησης τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χιλιάδες προσπάθειες παρέμβασης στα σιδηροδρομικά δίκτυα και σήματα έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και κάποιο διάστημα, σε μια εκστρατεία που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διακοπή υποδομών ζωτικής σημασίας.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τσέχος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο σιδηροδρομικός φορέας της χώρας του έχει γίνει επανειλημμένα στόχος της ρωσικής εκστρατείας hacking.

Προηγούμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν επηρεάσει τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων και έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για παρεμβολές σημάτων που πιθανώς θα οδηγήσουν σε καταστροφικά ατυχήματα.

«Είναι σίγουρα ένα δύσκολο σημείο… [αλλά] είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος γιατί είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε όλα τα συστήματα [από] μια επιτυχημένη επίθεση», είπε ο Κούπκα.

Η Τσεχία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το Βερολίνο, την Πράγα και τη Βιέννη.

Ο προτεινόμενος σιδηρόδρομος είναι ο πρώτος από μια προγραμματισμένη σειρά τέτοιων έργων που θα συνδέσει τελικά τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια με την Κεντρική Ευρώπη.

Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί το έργο μέσω του ταμείου Connecting Europe Facility που ιδρύθηκε το 2014 για επενδύσεις σε υποδομές.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για πολλές άλλες κρυφές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη προσοχή είχε δοθεί στις προσπάθειές της να χτυπήσει τα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ διευρύνουν τώρα το πεδίο εφαρμογής τους.

Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια δημοσίευσε την εναρκτήρια έκθεσή του τις απειλές κατά των μεταφορών τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Αυτό ανέδειξε μια αύξηση των «επιθέσεων εναντίον σιδηροδρομικών εταιρειών», που αποδίδεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός εντόπισε σημαντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από «φιλο-ρωσικές ομάδες χάκερ» με στόχο σιδηροδρομικές εταιρείες στη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.

Η τσεχική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας NUKIB είχε ήδη προειδοποιήσει για αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία φαινόταν να εμπλέκεται σε ηλεκτρονικό πόλεμο, προφανώς ενορχηστρωμένος από την ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ, με διακοπή των σημάτων  GPS σε γειτονικές χώρες.

Η εσθονική εταιρεία λογισμικού SensusQ κατέδειξε ένα μυστικό ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που ονομάζεται Tobol, το οποίο ευθύνονταν για αυτές τις επιθέσεις.

Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής επηρεάστηκαν άμεσα από τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, το ίδιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε για παρεμβολές στις εκπομπές Starlink στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, οι Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποπτευόταν ότι η Ρωσία διέκοψε τη δορυφορική σηματοδότηση ενός αεροσκάφους της Βασιλικής Αεροπορίας που μετέφερε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς στην χώρα από ένα ταξίδι στην Πολωνία.

Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες που χρονολογούνται από το 2010 για παρεμπόδιση σημάτων GPS σε γειτονικές χώρες.

Πληροφοριακός πόλεμος Ρωσίας και ΕΕ

Ένας ακόμη ψηφιακός πόλεμος φέρεται να διεξάγεται επίσης για πληροφορίες μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Στις 29 Μαρτίου, οι τσεχικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν πολιτικούς ότι δέχονταν πληρωμές από εταιρείες επιρροής της Ρωσίας.

Οι Τσέχοι ισχυρίστηκαν ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο επιρροής με την ελπίδα να επηρεάσουν τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο μέσω ενός ειδησεογραφικού ιστότοπου που ονομάζεται Φωνή της Ευρώπης.

Μισή ντουζίνα ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν στην αποκάλυψη της επιχείρησης επιρροής της Ρωσίας, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel.

Η Πράγα γίνεται όλο και πιο επιθετική στις εκστρατείες επιρροής της Ρωσίας αφού ενέκρινε νόμο το 2022 που επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά ξένων οντοτήτων που είναι ύποπτες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή [για] εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Ο παγκόσμιος πόλεμος λοιπόν μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, έχει μόλις ξεκινήσει, και ας μην το βλέπουν πολλοί ακόμη.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr