13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟ ΠΑΣΥΣΕΚ ΖΗΤΕΙ ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ...

Ο ΠΑΣΥΣΕΚ ΖΗΤΕΙ ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΠΡΟΣ: Πίνακας Αποδεκτών Αρ. πρωτ.:26/2019 Άρτα, 19 Μαρτίου 2020

ΘΕΜΑ:   Σαφείς Οδηγίες για τις Ευπαθείς Ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων                                                                                                                                

            ΣΧΕΤ:                α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 23/10-03-2020/ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.

β. Υπ΄ ΄ αριθμ. πρωτ. 25/14-03-2020/ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.

            Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ και Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

            Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.) και σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), σύμφωνα με τα (α) και (β) σχετικά, ζητούσε από την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως προστατεύσει με τη λήψη ειδικών μέτρων τα Στελέχη Ειδικής Κατάστασης διότι η κατάσταση της υγείας τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

            Καθημερινά εξαγγέλλονται εγκύκλιοι και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Το καθένα από αυτά δίνουν το δικό τους ορισμό για το ποιες είναι ευπαθείς ομάδες και αυτό έχει ως σκοπό τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης και τα μέλη των οικογενειών τους να βρίσκονται σε απόγνωση.

            Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης έχουν κριθεί για την κατάσταση της υγείας τους ως ανίατο ή δυσίατο στο πρόβλημα υγείας όπου και αντιμετωπίζουν, από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επίσης τα μέλη οικογενείας των ανωτέρω έχουν κριθεί για το πρόβλημα υγείας (αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και νοσήματα) όπου αντιμετωπίζουν από τις ίδιες Επιτροπές ή από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

            Σύμφωνα με οδηγίες όπου και έχουν διαβιβαστεί σε όλες τις μονάδες της χώρας μας μετά από διαταγές από τα αντίστοιχα Επιτελεία, δίνουν και αφήνουν το δικαίωμα στον εκάστοτε Διοικητή μονάδος ή αντίστοιχα Σχηματισμού να πάρουν επιπλέον μέτρα εκτός αυτών που ήδη έχουν οριστεί βάση διαταγών. Βάση αυτών των διαταγών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν επικρατεί η ίδια κοινή γραμμή για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Καταστάσεως από όλες τις Διοικήσεις και αυτό γιατί οι Διοικήσεις δεν είναι δυνατόν να μπορούν να ανταποκριθούν στα υγειονομικά θέματα λόγω έλλειψης γνώσεων.

            Βιώνοντας την κατάσταση της χώρας μας και αυτό που αντιμετωπίζει, καταλαβαίνουμε απόλυτα ως Σύνδεσμος τη δυσκολία όλου αυτού. Από την άλλη όμως θα επανέρθουμε ως οι ίδιοι παθόντες και θα ζητήσουμε όπως επανεξετάσετε άμεσα και πάρετε θέση με σαφείς οδηγίες για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης και προτείνουμε τα κάτωθι:

  • Να αναφέρετε σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τις ευπαθείς ομάδες στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη των οικογενειών τους.
  • Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να πιστοποιούνται αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του Ιατρικού τους φακέλου ή με βεβαίωση Ιατρού.
  • Να κατηγοριοποιήσετε τις κατηγορίες ευπαθών ομάδων στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης και να παραμείνουν σε κατ΄ οίκον παραμονή χωρίς την χρέωση αδείας για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής με εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
  • Να κατηγοριοποιήσετε τις κατηγορίες ευπαθών ομάδων στα μέλη των οικογενειών με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και νοσήματα στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης και να παραμείνουν σε κατ΄ οίκον παραμονή χωρίς την χρέωση αδείας, διότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταφέρουν στην οικία τους και στα άτομα τα οποία και επιμελούνται.

               Αξιότιμοι κύριοι, θεωρούμε ότι πρέπει σήμερα κιόλας να δοθούν σαφείς οδηγίες προς όλα τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης για το αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και το τι πρέπει να πράξουν προκειμένου να διαφυλάξουν την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους, διότι όπως ακούμε καθημερινά από τις ανακοινώσεις των ειδικών, αν δεν προφυλαχθούν οι ευπαθείς ομάδες τα κρούσματα και τα θύματα θα είναι πολλά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος     Δημήτριος Χαλάστρας ΕΜΘ Αλχίας (ΜΧ-ΥΓ) 6932467666 Ο Γενικός Γραμματέας     Ιωάννης Κορίλλης ΕΜΘ Αλχίας (ΜΧ) 6977242188

Πίνακας αποδεκτών

Πίνακας για ενέργεια

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Πίνακας για ενημέρωση

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)