13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΟ Ν. Παναγιωτόπουλος για την παραγγελία βλημάτων μάχης για τα Leopard

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την παραγγελία βλημάτων μάχης για τα Leopard

Η προμήθεια των πυρομαχικών εκπαιδεύσεως 120 χιλιοστών πραγματοποιείται για την κάλυψη αδήριτων εκπαιδευτικών αλλά και επιχειρησιακών αναγκών του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Παραγγελία βλημάτων μάχης για τα “Leopard”, παρά τις υπάρχουσες συμβάσεις των ΕΑΣ με κατασκευάστριες εταιρείες».

«Η ανάθεση της προμήθειας μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ υλοποιήθηκε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Όπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό, δίδεται «η δυνατότητα άμεσης κάλυψης των επιχειρησιακών απαιτήσεων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος αγοράς, μέσω των υφιστάμενων αποθεμάτων που τηρούν οι αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις».

«Τα πυρομαχικά που θα αποσταλούν είναι πρόσφατης κατασκευής (διετίας) και ετοιμοπαράδοτα, συνεπώς ελαχιστοποιείται ο χρόνος παράδοσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, ενώ παράλληλα θα αποτραπεί η ανάλωση πυρομαχικών μάχης για λόγους εκπαίδευσης» πρόσθεσε.

«Ο τύπος των συγκεκριμένων πυρομαχικών έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού και είναι πιστοποιημένος για σωλήνες πυροβόλων L44 και L45 των αρμάτων LEO του Ελληνικού Στρατού» επισήμανε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει, δε, ότι «εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και σε βάθος χρόνου παροχή των αναγκαιούντων υπηρεσιών-πιστοποιητικών, καθώς και η παροχή πληροφοριών για όρια ζωής και τυχόν επικαιροποίηση-επέκταση αυτών, πιθανές αναστολές ή περιορισμούς χρήσης και τυποποίηση συνθηκών αποθήκευσης – μεταφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των υπόψη υλικών».

«Τα πυρομαχικά έχουν υποστεί τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας που προβλέπεται για τον αμερικάνικο Στρατό», συμπλήρωσε.

«Η προμήθεια αυτή διέπεται από την αρχή του μηδενικού οφέλους – μηδενικής ζημίας (“no profit – no loss” concept) με τις ίδιες εγγυήσεις υλικών που ισχύουν και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ» συνέχισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

«Αντιθέτως», είπε, «στην περίπτωση προμήθειας μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και συμπαραγωγής με την ΕΑΣ ΑΒΕΕ, εκτιμάται ότι το κόστος προμήθειας θα υπερδιπλασιαζόταν, ενώ παράλληλα ο μέσος χρόνος παράδοσης θα κυμαινόταν μεταξύ 18 και 24 μηνών, λόγω των διαδικασιών της συμπαραγωγής, με αποτέλεσμα τη δυσμενή επίδραση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς και συμμαχικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

«Από την πληροφόρηση που έχει περιέλθει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, η ΕΑΣ ΑΒΕΕ δε διαθέτει την ικανότητα παραγωγής εκπαιδευτικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης 120 χιλ., παρά μόνο τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένων απαρτίων του βλήματος και αποκλειστικά κατόπιν σχετικής παραγγελίας από την κατασκευάστρια εταιρεία» τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Από όλα τα παραπάνω, «δεν υφίσταται δυνατότητα προμήθειας, μέσω της εταιρείας ΕΑΣ ΑΒΕΕ, του συγκεκριμένου τύπου πυρομαχικού για την κάλυψη των υφισταμένων επιτακτικών αναγκών» διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

«Όσον αφορά στην προμήθεια πυρομαχικών μάχης το πρόγραμμα προμήθειας βρίσκεται στη διαδικασία ενεργοποίησης και για την υλοποίησή του θα προβλεφθεί, στους ειδικούς όρους της διακήρυξης, η δυνατότητα συμμετοχής εγχώριων εταιρειών ως υπερεργολάβων ή υποκατασκευαστών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» κατέληξε στην απάντησή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.