13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος στα Παραπολιτικά για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ:...

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στα Παραπολιτικά για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ: Με διαφάνεια και ταχύτητα θωρακίζουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις

Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με χαμηλούς τόνους και σοβαρότητα εργαζόμαστε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις ασφάλειας του 2020, αλλά και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιβεβαιώσουμε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συντονισμένες μεταναστευτικές πιέσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας (Έβρος-νησιά-Αιγαίο) την άνοιξη του 2020, ακολούθως η δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους και του τουρκικού Στόλου στην Αν. Μεσόγειο σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020, καθώς και η παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός COVID-19,από την οποία επηρεάστηκε η λειτουργία του Στρατεύματος, απετέλεσαν τις τρεις μείζονες προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ως Πολιτική Ηγεσία. Και στις τρεις περιπτώσεις οι Ενοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις των περιστάσεων, υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Με συνέπεια και απόλυτη επίγνωση της κρισιμότητας των γεωπολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε σε αύξηση του Προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την Αμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021. Ειδικά για τους εξοπλισμούς, ο Προϋπολογισμός για το 2021 είναι αυξημένος κατά 2 δισ. ευρώ περίπου ή κατά 375% έναντι των πιστώσεων του 2022. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνονται πλέον στο ύψος των 2,52 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, καθώς και η απόκτηση νέων. Εντός του 2021 αναμένονται υλοποιήσεις προγραμμάτων όπως η αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 στην εκδοχή Viper, η εντός του Ιουλίου απόκτηση των πρώτων (από τα συνολικά δεκαοκτώ) υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των όπλων τους, η αγορά νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου και η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η αναβάθμιση και συμπλήρωση του τορπιλικού δυναμικού των υποβρυχίων μας, η απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ROMEO, καθώς και η ενίσχυση του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων με νέα αντιαρματικά συστήματα για τον Ελληνικό Στρατό, νέα συστήματα αντιβληματικής προστασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, νέα κατευθυνόμενα βλήματα για την Πολεμική Αεροπορία, για την Αεροπορία Στρατού, για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και η απόκτηση νέων και η αναβάθμιση τύπου UAV.

Η κυβέρνηση προωθεί μια σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα πρόγραμμα «εθνικού τυφεκίου», με σημαντική συμμετοχή και προστιθέμενη αξία της εγχώριας βιομηχανίας, καθότι η εταιρεία που θα επιλεγεί θα προχωρήσει σε συμπαραγωγή με εταιρεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Σε επίπεδο υποδομών και εκπαίδευσης δημιουργείται διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα, όπως και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης.

Επιλύουμε χρόνια προβλήματα υποστήριξης που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις με τη νομοθετική ρύθμιση για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά των Μιράζ 2000-5, τη Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού των F-16, τις προωθούμενες συμβάσεις υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών και των όπλων τους, μεταγωγικών αεροσκαφών, πλοίων, ελικοπτέρων και κάθε άλλου επιχειρησιακά αναγκαίου οπλικού συστήματος – πραγματική κοσμογονία, ιδίως σε σύγκριση με πρόσφατες περιόδους παντελούς αδράνειας στα εξοπλιστικά. H ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό γίνεται με την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και των τριών Κλάδων αλλά και την πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. και ΟΒΑ. Οι ελπίδες μας για το 2021 στηρίζονται σε ένα συνολικό, οργανωμένο σχέδιο για την ολική αναβάθμιση των Ε.Δ.της χώρας. Η υλοποίησή του με διαφάνεια και ταχύτητα είναι μονόδρομος.