13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟ Γολγοθάς ενός μέλους του ΣΑΣΜΥ για να συνεχίσει τις Ειδικές Θεραπείες

Ο Γολγοθάς ενός μέλους του ΣΑΣΜΥ για να συνεχίσει τις Ειδικές Θεραπείες

Ο ΣΑΣΜΥ μετά από ενημέρωση που έλαβε από τα μέλη του για την παύση προκαταβολών για ειδικές θεραπείες απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Έθνικής Άμυνας και προς τα Γενικά επιτελεία προτρέποντας να εκδώσουν το γρηγορότερο διευκρινιστικές οδηγίες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε και είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και την παύση των αναγκαίων θεραπειών από τα μέλη μας 

https://www.sasmy.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae/%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b8%ce%b1%ce%bb%cf%88%ce%b7-%ce%b4%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af/.

Το πρόβλημα και τις επιπτώσεις που προέκυψαν έφεραν με βάση και το έγγραφο του ΣΑΣΜΥ στην βουλή δια μέσου του κοινοβουλευτικού ελέγχου τόσο ο βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ  κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος  https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=907cdb3b-b42e-457c-ad1c-b09f00e8ab97 όσο και ο Βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτριος Μπιάγκης https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=50a1e8e0-1391-42d5-9e91-b0c900e70d23 . Ο κ. υπουργός ακόμη δεν απάντησε ανωτέρω ερωτήσεις που κατατέθηκαν. 

Μήνες  μετά εως και σήμερα το πρόβλημα δεν επιλύθηκε. 

Μέλος του ΣΑΣΜΥ προσπάθησε να βρει τρόπο για την λήψη της προκαταβολής ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις ειδικές θεραπείες και μας έστειλε email  στο οποίο μας αναλύει τον “ΓΟΛΓΟΘΑ” του και τις ενέργειες που έκανε ώστε να βρει λύση. 

Σας παραθέτουμε αυτούσιο το περιεχόμενο του email για την ενημέρωση και υποβοήθηση των αναγνωστών σας. 

“Χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία.”

Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη του συνδέσμου, όπως έχετε ενημερωθεί από παλαιότερες δημοσιεύσεις, από τον Ιούνιο του 2023 τα ελεγκτήρια δαπανών υγειονομικής περίθαλψης σταμάτησαν να δέχονται δαπάνες ειδικών θεραπειών (λογοθεραπειών, εργοθεραπειών κλπ.), λόγω ενός νέου νομοθετικού πλαισίου. 

Αυτό είχε ως συνέπεια, συνάδελφοι των οποίων τα τέκνα χρειάζονται αυτές τις θεραπείες, να επιβαρύνονται σε μηνιαία βάση με ποσά που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 500€, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αίτησης προκαταβολών και φυσικά χωρίς να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Αρκετοί μάλιστα αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εν λόγω θεραπείες.

Η αρχική ενημέρωση ήταν ότι θα εκδοθεί διευκρινιστική διαταγή από ΓΕΣ/ΔΥΓ ή ΓΕΕΘΑ για τη νέα διαδικασία.

Για ακόμη μια φορά δυστυχώς η υπηρεσία έδειξε αντανακλαστικά υπερήλικα, καθώς μέχρι σήμερα δεν εξέδωσε καμία διαταγή (από όσα γνωρίζω) παρά μόνο παρέπεμψε στη νομοθεσία τα (ήδη ταλαιπωρημένα και αγανακτισμένα) στελέχη.

Κατόπιν των παραπάνω και με βάση τον νόμο ο οποίος ουσιαστικά εναρμονίζει τις εν λόγω  δαπάνες του στρατού με τον ΕΟΠΥΥ και με τη βοήθεια συναδέλφων ακολούθησα εγώ προσωπικά την παρακάτω διαδικασία, η οποία επιτέλους ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και μετά από 6 μήνες πιστώθηκε στον λογαριασμό μου η πρώτη προκαταβολή με βάση τα νέα δεδομένα. 

Σας παραθέτω τη διαδικασία που ακολούθησα προς υποβοήθηση σας, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από την ώρα που κατάλαβα ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί άμεσα κάποια διευκρινιστική διαταγή από την υπηρεσία, διάβασα το ΦΕΚ 4898/2018 και το ΦΕΚ Β 5571/2018. 

Στο πρώτο αναγράφει τις ειδικές θεραπείες και την αντίστοιχη συμμετοχή του ασφαλισμένου. 

Στο δεύτερο υπάρχουν πίνακες με βάση τους οποίους αναλόγως της πάθησης ξεκαθαρίζει το χρονικό διάστημα που μπορεί να ισχύ η γνωμάτευση της επιτροπής απαλλαγών (π.χ. 1 έτος), το πλήθος των ειδικών θεραπειών (π.χ. 12 λογοθεραπείες, 12 εργοθεραπείες και 10 θεραπείες ειδικής διαπαιδαγώγησης) και καθορίζει την ειδικότητα του ιατρού ο οποίος μπορεί να τις προτείνει (π.χ. παιδοψυχιατρος).

Έπειτα απευθύνθηκα σε δημόσιο φορέα και σε αντίστοιχη ειδικότητα ιατρού βάση του ΦΕΚ (κέντρο ψυχικής υγείας – παιδοψυχιατρο) και ζήτησα νέα γνωμάτευση στην οποία αναγράφονται τα ΦΕΚ με τις προβλεπόμενες σε αυτά θεραπείες, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ζητώντας την με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2023.

Με βάση τη νέα γνωμάτευση του Κέντρου ψυχικής υγείας ζήτησα εκ νέου να περάσω επιτροπή απαλλαγών. Η επιτροπή απαλλαγών ενέκρινε τις προτεινόμενες θεραπείες (από την ώρα που προβλέπεται στη νομοθεσία).

Έπειτα συγκέντρωσα τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. Θεωρημένη από ελεγκτή ιατρό εντολή από το βιβλιάριο στην οποία αναγράφεται η πάθηση και οι θεραπείες (προσοχή στο αντίστοιχο “F”, και στα λοιπά όπως αναγράφονται στο ΦΕΚ Β 5571/2018).

β. Γνωμάτευση της επιτροπής απαλλαγών.

γ. Απόδειξη παροχής υπηρεσιών από το θεραπευτήριο.

δ. Βεβαίωση με τις ακριβείς ημερομηνίες εκτέλεσης της κάθε θεραπείας ξεχωριστά. Με τα ονοματεπώνυμα των θεραπευτών και την αντίστοιχη άδεια άσκησης επαγγέλματος τους.

ε. Βεβαίωση άδειας δραστηριοτήτων του κέντρου (taxisnet).

Στ. Έκθεση γενομένης δαπάνης εις τριπλούν.

Τα κατέθεσα στο ελεγκτήριο δαπανών που ανήκω και ζήτησα προκαταβολή. Μετά από λίγες ημέρες επιτέλους μου πιστώθηκε προκαταβολή.

Από τις πληροφορίες που έχω οι λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπειες σε ανήλικους αποζημιώνονται με 15€ η πράξη, ενώ οι θεραπείες ειδικής διαπαιδαγώγησης με 1,23€ η πράξη. 

Γενικότερα σε βαριές παθήσεις όπως αυτισμός η νέα τάξη πραγμάτων αποζημιώνει ικανοποιητικά τους συναδέλφους καθώς προβλέπονται αρκετές σε αριθμό θεραπείες. Σε περιπτώσεις όμως που οι παθήσεις θεωρούνται πιο ήπιες, προβλέπει λίγες θεραπείες με αποτέλεσμα την μικρότερη αποζημίωση των συναδέλφων. 

Όσον αφορά την αποζημίωση με επιδόματα, δηλαδή η αποζημίωση 180€ τον μήνα για κάθε πάθηση στην περίπτωση όπου αναγράφονταν στη γνωμάτευση ότι ο δικαιούχος δικαιούται επιδομάτων, από ότι έχω πληροφορηθεί συνεχίζει ως είχε. Π.χ. σε έναν δικαιούχο ο οποίος έχει τρεις παθήσεις (3 F, βάση του ΦΕΚ Β 5571/2018) και η επιτροπή ενέκρινε 3 επιδόματα, ανεξαρτήτως ποσότητας θεραπειών δικαιούται 3Χ180€=540€ μηνιαίως. 

Τα παραπάνω  στοιχεία αποτελούν προϊόν προσωπικής προσπάθειας και προσωπικών εμπειριών. Τα αναγράφω με κάθε επιφύλαξη για να βοηθήσω και όχι για να δημιουργήσω προβλήματα.

Σας ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για πιθανές παραλείψεις μου.

Ελπίζω να εκδοθεί διευκρινιστική διαταγή στην οποία να ξεκαθαρίζονται όλα με ευκρίνεια και λεπτομέρεια ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον σύνδεσμο για το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράσταση, καθώς έφτασε το εν λόγω θέμα μέχρι τη Βουλή.

Με εκτίμηση και σεβασμό σε όλους σας.”