13.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟμιλία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην εκδήλωση για τα δύο χρόνια δράσεων των...

Ομιλία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην εκδήλωση για τα δύο χρόνια δράσεων των Κινητών Ομάδων Υγείας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς,παρέστη σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για τη συμπλήρωση δύο χρόνων δράσεων των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον», στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξανασυναντώ παλιούς καλούς φίλους και συνεργάτες στα δύσκολα, στα άγνωστα, στα ανείπωτα μιας κρίσης που φάνταζε τόσο μακριά και που εξελίχθηκε σε απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής για πολλούς από εμάς. Και χαίρομαι που, αν και δεν είναι εδώ, θυμάμαι μεταξύ τόσων καλών φίλων σήμερα και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργαζόμασταν καθημερινά και που τον θεωρώ πλέον όχι μόνο τον άλλοτε συναγωνιστή εναντίον του αόρατου εχθρού COVID-19, που διαχειριστήκαμε μαζί ως μέλη μιας ακούραστης ομάδας, αλλά και έναν πραγματικό φίλο.

Επιτρέψτε μου να πω ότι είμαστε οι δύο άνθρωποι (μαζί βέβαια με τα επιτελεία μας) που ίσως μάθαμε πρώτοι και άρα γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία που είχαν -και εξακολουθούν να έχουν, και θα συνεχίσουν να έχουν- οι Κινητές Ομάδες Υγείας, οι γνωστές σε όλους μας ΚΟΜΥ, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας.

Πρόκειται αποδεδειγμένα ένα από τα καλύτερα εργαλεία που διαθέτουμε για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων, και συνεπώς για τη μεγιστοποίηση του επιπέδου προστασίας των ευπαθών ομάδων και άλλων πληθυσμών υψηλού κινδύνου. Υπό αυτή την έννοια, η αποτελεσματικότητά τους συνιστά μια έμπρακτη απόδειξη ότι το κράτος μας, ξεπερνώντας τις χρόνιες δυσλειτουργίες, είναι πλέον σε θέση να οργανώσει αξιόπιστες δομές και μηχανισμούς για τη διαχείριση κρίσεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν στο τιμόνι βρίσκεται μια κυβέρνηση με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κοινωνική ευαισθησία και σαφή αντίληψη της βαρύτητας της κατάστασης. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η μεγάλη επιτυχία ήταν ότι ο ιός δεν κατόρθωσε να πετύχει έναν, επιτρέψτε μου την έκφραση, «στρατηγικό αιφνιδιασμό» στη χώρα μας, όπως το κατάφερε σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη. Και αυτό σήμαινε κάτι απλό αλλά σημαντικό! Σώθηκαν ζωές!

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, ο κορωνοϊός και όχι μόνο, μάς υποχρεώνει να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη για την έννοια των υγειονομικών κρίσεων.

Διαπιστώσαμε στην πράξη, με οδυνηρό τρόπο, πως ένα λοιμώδες νόσημα είναι δυνατό να επηρεάσει δραστικά όλες τις πτυχές του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου βίου, φτάνοντας ως το σημείο να μετατραπεί σε τελικό ρυθμιστή κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεπώς, η προετοιμασία μας για την επόμενη, παρόμοια κατάσταση ανάγκης πρέπει να γίνει σε διεπιστημονική και διυπουργική βάση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες διαδραμάτισαν έναν κομβικό ρόλο στη μάχη εναντίον της πανδημίας, έχουν προσαρμόσει εδώ και καιρό τον σχεδιασμό τους, αντιμετωπίζοντας πλέον το ενδεχόμενο μιας πανδημίας ως δυνητική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι, οι γυναίκες και οι άντρες των Κινητών Ομάδων Υγείας, στα δύο αυτά χρόνια της λειτουργίας του θεσμού, βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον φονικό ιό, μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου και συχνά θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια, υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Η πατρίδα σάς οφείλει πολλά. Σας προτρέπω να συνεχίσετε με ακόμα περισσότερο ζήλο σε αυτόν τον δρόμο της επιτυχίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πολίτη.

Και να είστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία θα στέκεται πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές σας. Είμαι – είμαστε υπερήφανοι για εσάς!

Σας ευχαριστώ».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκη Δανδόλου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νικόλαος Δέδες.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Οργανισμού κ. Σπύρος Σαπουνάς, παρουσίασαν το έργο των Κινητών Ομάδων Υγείας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Αλεξάνδρα Καϋμένου. Παρόντες επίσης ήταν οι Γενικοί Γραμματείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου.