13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟμιλία ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στους σπουδαστές της Σχολής Ικάρων

Ομιλία ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στους σπουδαστές της Σχολής Ικάρων

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε την, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ) όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Σχολής Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης και απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές.

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο Υφυπουργός συνομίλησε και αντάλλαξε σκέψεις με σπουδαστές όλων των τάξεων της Σχολής.

Τέλος, επισκέφτηκε την 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (ΜΕΑ) όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής Αντισμήναρχος (Ι) Δημήτριος Πριάρης, και τον ενημέρωσε για το έργο, τις δραστηριότητες και το πρόγραμμα των πρωτοετών Ικάρων.

Στην ομιλία του, στην Σχολή Ικάρων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,

Κύριε Διοικητά,

Κυρίες και κύριοι Αξιωματικοί,

Κύριε Κοσμήτορα,

Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές,

Αγαπητοί Ίκαροι,

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια βρίσκομαι ξανά στη Σχολή Ικάρων.

Σε μια ιστορική παραγωγική Σχολή, που απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης,  έχοντας εκπαιδεύσει άριστους Αξιωματικούς, που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Είναι, άλλωστε, διαδεδομένη διεθνώς η φήμη των Αεροπόρων μας, γεγονός που μας τιμά και καταξιώνει τη χώρα μας.

«Άμες δέ γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες». Μια φράση κλειδί, που μέσα από λίγες λέξεις καταδεικνύει γιατί η Σχολή Ικάρων επιτυγχάνει όλους τους στόχους της, κατακτώντας μια αξιοζήλευτη θέση μεταξύ των αντίστοιχων ξένων σχολών.

 Οι Ίκαροι, η ηγεσία τους και οι καθηγητές τους δεν σταματούν να βάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά, με αποτέλεσμα η Σχολή να βρίσκεται, πάντα, μπροστά από τις εξελίξεις.

Απ’ όλα αυτά γίνεται αντιληπτό, ότι η Σχολή Ικάρων ήταν και είναι επιφορτισμένη με μια πολυδιάστατη αποστολή.

Να δημιουργεί μαχητές στον ουρανό και στο έδαφος, να καλλιεργεί την αγάπη προς την πατρίδα και να εκπαιδεύει τους μελλοντικούς ηγήτορες.

Επιπλέον, να παράσχει πολύπλευρη επιστημονική γνώση, ώστε οι αξιωματικοί να είναι σε θέση αφενός να αξιοποιήσουν την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, ειδικά στον τομέα των  οπλικών συστημάτων, αφετέρου να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν νέα αμυντικά δόγματα που απορρέουν από τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Σήμερα, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης είναι εξαιρετικά ρευστοί, ενώ οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ συμβατικών και υβριδικών απειλών γίνονται όλο και πιο ασαφείς.

Ταυτόχρονα, η εμφάνιση νέων πεδίων επιχειρήσεων, όπως ο κυβερνοπόλεμος, το διάστημα και η διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες επιτείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τα διλήμματα ασφαλείας.

Όλα αυτά δημιουργούν απαιτήσεις για ισχυρές, ευέλικτες και αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και για ρηξικέλευθες τομές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Από τα παραπάνω, γίνεται αμέσως αντιληπτό ποιες πρέπει να είναι οι δεξιότητες, ποια τα χαρακτηριστικά του Αξιωματικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να αναφέρω, ότι o Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ύστερα από τέσσερα απαιτητικά χρόνια σπουδών, πρέπει να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί σε επιτυχημένο ιπτάμενο ή μηχανικό, επιτελή, ηγέτη και επιστήμονα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναπτύξει και ικανότητες διπλωμάτη, αφού θα χρειαστεί να ασκεί αμυντική διπλωματία στα διεθνή φόρα αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα του διεθνούς περιβάλλοντος και ενσωματώνοντάς τα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η Σχολή Ικάρων, η Σχολή την οποία υπηρετείτε έχει τις δυνατότητες για τη διαμόρφωση Αξιωματικών με τις προαναφερόμενες προδιαγραφές.

Πρόκειται για ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα, από το οποίο αποφοιτούν, εκτός από Ιπταμένους, και ένα πλήθος επιστημόνων, διαφόρων ειδικοτήτων.

Διαθέτει δε μια εξαιρετική ακαδημαϊκή κοινότητα, που παρέχει στους Ικάρους το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις επιστημονικές και διεθνείς εξελίξεις.

Διαθέτει ακόμη εξαιρετικό στελεχικό δυναμικό, που εκπαιδεύει τους Ικάρους στις τακτικές μάχης και στα επιχειρησιακά θέματα και τους εξοικειώνει με την τέχνη της ηγεσίας.

Χρέος λοιπόν της πολιτείας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο της Σχολής Ικάρων, όπως και των άλλων δύο παραγωγικών Σχολών, προκειμένου να ανταποκριθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην αποστολή τους.

Κύριε Διοικητά

Με τις συχνές επισκέψεις που πραγματοποιώ, ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στις στρατιωτικές σχολές, έχω ως στόχο να αναδείξω τη σπουδαιότητα που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από το έργο των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο εγκαταστήσαμε, από την πρώτη μου επίσκεψη, μια γόνιμη συνεργασία, η οποία συνεχίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα εντατικά, σε πλήρη σύμπνοια με τα Γενικά Επιτελεία και την ακαδημαϊκή κοινότητα όλων των Σχολών.

Σήμερα, από τον ίδιο χώρο είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη υλοποιεί προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ένοπλων Δυνάμεων.

Μέτρα που πιστεύω ότι θα αναβαθμίσουν σημαντικά το έργο των παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών, καθιστώντας τες ακόμη πιο ελκυστικές για το εκπαιδευτικό προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό και, κυρίως, για τους σημερινούς και μελλοντικούς σπουδαστές.

Πρώτον, προχωρούμε στην απλούστευση της διαδικασίας διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με στόχο την ολοκλήρωση της έγκρισης σκοπιμότητας των ερευνητικών προγραμμάτων σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρούμε μέχρι το τέλος του έτους στην αναθεώρηση των Οργανισμών των ΑΣΕΙ με απλές και σαφείς προβλέψεις για την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων.

Δεύτερον, προχωρούμε στη δημιουργία αυτοδύναμων διδακτορικών προγραμμάτων από τα ΑΣΕΙ.

Είναι αδιανόητο τα μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ να είναι επιβλέποντες σε διδακτορικά των ΑΕΙ και να μη μπορούν να  επιβλέψουν την εκπόνηση διδακτορικών κατά αυτόνομο τρόπο στα ΑΣΕΙ – κάτι που θα αναβάθμιζε σημαντικά το ερευνητικό έργο, και κατ’ επέκταση, το κύρος των Σχολών.

Τρίτον, προχωρούμε στην απλούστευση της χρονοβόρας διαδικασίας έγκρισης και ανανέωσης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με αλλαγή της σχετικής πρόβλεψης του ν. 3187, μια διαδικασία η οποία απαιτεί σήμερα για να ολοκληρωθεί δύο έως τρία έτη. 

Τέταρτο, προχωρούμε στη θέσπιση της δυνατότητας για την επ’ αμοιβή απασχόληση του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού στα αυτοχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα των ΑΣΕΙ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους αξιωματικούς να ενεργοποιηθούν στο ερευνητικό έργο των ΑΣΕΙ.

Πέμπτο, ενισχύουμε την εξωστρέφεια των ΑΣΕΙ μέσω της επικαιροποίησης των Οργανισμών των Σχολών, έτσι ώστε να καταστεί πιο εύκολη η πρόσκληση άξιων επιστημόνων που θα συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό έργο.

Έκτο, προχωρούμε στην ένταξη των ΑΣΕΙ στο ηλεκτρονικό σύστημα διδακτικών συγγραμμάτων, γνωστό ως ΕΥΔΟΞΟΣ, με στόχο να αποκτήσουν  οι φοιτητές των παραγωγικών σχολών μας πρόσβαση σε ποιοτικά συγγράμματα και σύγχρονη βιβλιογραφία.

Για τον ίδιο λόγο προχωρούμε στην ένταξη των ΑΣΕΙ στην Κοινοπραξία των Εθνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. 

Έβδομο, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών για την ικανοποίηση δύο διαχρονικών και δίκαιων αιτημάτων.

Την εξομοίωση των μισθών των μελών ΔΕΠ των ΑΣΕΙ με εκείνο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ καΙ την αποκατάσταση της αδικαιολόγητης μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των Σχολών των ΕΔ και εκείνων των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπουργείου επιβάλλονται πριν  και πάνω απ’ όλα από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας η οποία δεν επιτρέπεται ηθικά και ουσιαστικά να έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δύο κατηγορίες μελών ΔΕΠ και δυο κατηγορίες σπουδαστών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Αγαπητοί Ίκαροι,

Πρέπει να είστε υπερήφανοι που φοιτάτε σε αυτή την εκλεκτή Σχολή.

Μια Σχολή που αποτελεί για πολλούς Έλληνες όνειρο παιδικών χρόνων.

Μια Σχολή της οποίας το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι ισάξιο και πολλές φορές ανώτερο από εκείνο που παρέχεται σε άλλες Πανεπιστημιακές Σχολές.

Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα από τις επιδόσεις των αποφοίτων της, κατά τη φοίτησή τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων.

Είναι γεγονός, ότι με την αποφοίτησή σας ανοίγονται μπροστά σας νέοι ορίζοντες.

Στη διάρκεια της επαγγελματικής σας πορείας θα σας δοθεί η ευκαιρία να αναβαθμίσετε το γνωστικό σας επίπεδο, παρακολουθώντας προπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και σε διακεκριμένες σχολές του εξωτερικού.

Θα έχετε τη δυνατότητα φοίτησης σε στρατιωτικές σχολές, ακαδημίες και κολέγια του εξωτερικού, αποκομίζοντας γνώση, αναβαθμίζοντας το επαγγελματικό σας επίπεδο, διευρύνοντας την κριτική σας ικανότητα και διαμορφώνοντας στρατηγική αντίληψη.

Θα υπηρετήσετε σε επιτελικές δομές Διεθνών Οργανισμών, ως Επιτελείς και σε ελληνικές Πρεσβείες ως Ακόλουθοι Άμυνας, συμμετέχοντας με καθοριστικό τρόπο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Είναι απολύτως βέβαιο, ότι η παρουσία σας θα είναι κομβική για τη λειτουργία των Επιτελικών Δομών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ και θα αποκτήσετε, συν τω χρόνω, την κατάλληλη εμπειρία, ώστε να προβαίνετε σε εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία, που θα αφορούν ζωτικά θέματα για την άμυνα της χώρας.

Θέλω να γνωρίζετε, ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία βασίζονται σε εισηγήσεις των Αξιωματικών, που έχουν μελετήσει διεξοδικά, το κάθε επιμέρους ζήτημα.

Όλα αυτά θα πρέπει να σας κάνουν υπερήφανους για το λειτούργημα που επιλέξατε να ασκήσετε.

Οι βάσεις για μια ανάλογη επιτυχημένη σταδιοδρομία δημιουργούνται μέσα σε αυτή τη Σχολή.

Επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και εκμεταλλευτείτε τη γνώση και την εμπειρία των καθηγητών σας ώστε να αναβαθμίσετε το γνωστικό σας επίπεδο.

Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στρατιωτική και αεροπορική εκπαίδευση, ώστε να καταξιωθείτε ως επαγγελματίες, αλλά και ως ηγήτορες.

Κάντε σωστή χρήση του διαδικτύου για να επικαιροποιείτε τις γνώσεις σας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ασχοληθείτε με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, καθώς αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την επαγγελματική σας εξέλιξη.

Το Σώμα των Αξιωματικών που θα ανήκετε απολαμβάνει την αναγνώριση από το σύνολο της κοινωνίας μας.

Όλοι εμείς οι πολίτες, γνωρίζουμε τον Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τον επαγγελματισμό του, την κοινωνική του προσφορά, τις δράσεις του.

Επιπλέον, ο επαγγελματισμός και οι ικανότητες των Αξιωματικών μας είναι γνωστές διεθνώς και καταξιώνουν τη χώρα μας.

Να είστε βέβαιοι ότι σας περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη, αφού σας θεωρούμε εγγυητές της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Αυτό, ας είναι το κίνητρο για να αγωνιστείτε ακόμα πιο σκληρά, αναδεικνύοντας τις αρετές, τις ικανότητες και το υψηλό επίπεδο του Έλληνα Αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Σας ευχαριστώ.»