13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ «SEVEN STARS-2022»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ «SEVEN STARS-2022»

Από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «SEVEN STARS-2022» της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East Europe Brigade – SEEBRIG) στο Βέλες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, με την συμμετοχή των κρατών – μελών της SEEBRIG (Ελλάδα, Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία), καθώς και παρατηρητών από την Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

            Σκοπός της Άσκησης, η οποία διεξάγεται κάθε 2 έτη, ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας του Στρατηγείου της SEEBRIG και των Μονάδων που υπάγονται σε αυτήν, καθώς και η ανάπτυξη κοινής αντίληψης επί θεμάτων Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ), Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

            Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με 14 Επιτελείς που τοποθετήθηκανστο Επιτελείο της SEEBRIG, καθώς και με 6 Αξιωματικούς του ΝΑΤΟ RapidDeployableCorps-Greece (NRDC-GR) ως Παρατηρητές.

            Την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DistinguishedVisitorsDay – DV DAY) παρουσία της Υφυπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας και Προέδρου της South-Eastern Europe DefenseMinisterial – Coordination Committee (SEDM-CC) κ. TeodoraGenchovska, του Υφυπουργού Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. BashkimHasani, του Διοικητή του Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR Αντιστράτηγου Σωτήριου Κωστάκογλου ως εκπρόσωπου του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθώς και των Υπαρχηγών ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας, κατά την οποία οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη δραστηριοτήτων Τακτικού Επιπέδου.

            Η «SEVEN STARS-2022», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, καταδεικνύει την σημασία που αποδίδεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας ως προς την συμμετοχή τους στις ΕΥΕ και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών.

DCIM\678MEDIA\DJI_0979.JPG
DCIM\678MEDIA\DJI_0987.JPG
DCIM\678MEDIA\DJI_0989.JPG
DCIM\678MEDIA\DJI_0994.JPG