13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟι Ανώτατοι, οι Δημοσιογράφοι και οι ιζνογκούντ

Οι Ανώτατοι, οι Δημοσιογράφοι και οι ιζνογκούντ

Του Ηλία Προύφα

Στο στράτευμα παραδοσιακά κάθε αρχή του έτους, φουντώνουν τα σενάρια για κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, με διάφορα πιθανά σχήματα να κάνουν την εμφάνισή τους, σε ”χακί” πηγαδάκια, διαδρόμους υπουργείου και επιτελείων, ακόμη και σε σχηματισμούς και μονάδες.

Βέβαια αυτό πολλές φορές δεν αρέσει σε ορισμένους, οι οποίοι μπορεί να θεωρούν, ότι είναι υπεράνω κριτικής και…σεναρίων. Έχει συμβεί στο παρελθόν.

Οι Στρατηγοί, οι Υποστράτηγοι, οι Ταξίαρχοι και γενικά όσοι είναι δημόσια πρόσωπα και κρίνονται, δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν σε καμία περίπτωση κάποιας ιδιαίτερης δημοσιογραφικής ”μεταχείρισης”, έτσι ώστε να μην αναφέρονται τα ονόματά τους, με την ιδιότητα που κατέχουν, σε πιθανά σενάρια κρίσεων.

Είναι το λιγότερο αστείο να μπορείς να γράφεις σενάρια για το ποιος θα αναλάβει ΥΕΘΑ ή ΥΦΕΘΑ και για κάποιους να μην ”αγγίζεις” τους Ανώτατους ως κάτι το…ιερό. Τραγική, παρωχημένη άποψη.

Τα παραπάνω τα αναφέρω όχι γιατί συνέβη κάτι, αλλά με αφορμή τις επικείμενες κρίσεις οι οποίες από την επόμενη εβδομάδα έως και τα μέσα Μαρτίου, θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο βαθμό στη ”χακί” επικαιρότητα, με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως ήδη ξεκίνησε να γίνεται.

”Εχθροί” των Στρατηγών δεν είναι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αναφέρουν τις όποιες πληροφορίες και τα σενάρια, όπως συμβαίνει σε ανασχηματισμούς κυβερνήσεων, τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων, Διοικητών Οργανισμών κλπ. ”Εχθροί” των κρινόμενων, ίσως πολλές φορές να είναι άτομα του κοντινού περιβάλλοντος, που μπορεί μπροστά να ”χαϊδεύουν” αυτιά Ανωτάτων και από πίσω να πέφτει ”μαχαίρωμα’.

Είναι μια άποψη που μου εξέφρασε ένα βράδυ πριν κάποια χρόνια ένας απόστρατος πλέον Στρατηγός, σε μια γιορτή στο μπαρ της ΛΑΦ Λάρισας, παρουσία και άλλων θαμώνων. Τα λόγια του ακόμη αντηχούν στ’ αυτιά μου. ”Ηλία το πρόβλημα δεν είστε εσείς. Μεταξύ μας υπάρχει” και συνέχισε κάνοντας λόγο για κάποιες ανώνυμες επιστολές…

Εκτός από τα παλιά, υπάρχουν και τα περυσινά, του 2020 και συγκεκριμένα πριν κάποιους μήνες, όταν με αφορμή τον Κορονοϊό, κάποιοι κήνσορες που χάιδευαν αυτιά, πάσχιζαν να βγει στην επικαιρότητα θέμα, που νόμιζαν, το τονίζουμε νόμιζαν, ότι θα ”εξέθετε” Στρατηγό, τον οποίο ”έσωσε” την τελευταία στιγμή πολύ χαμηλόβαθμο στέλεχος, ο οποίος από τότε για ότι ”στραβό” συμβαίνει φταίει αυτός… Όλα στην ώρα τους και με στοιχεία…

Με την ευχή λοιπόν για καλές κρίσεις, γιατί κρίσεις υποχρεωτικά θα γίνουν όπως κάθε έτος, θα επαναλάβουμε με νόημα, ότι εχθροί των κρινομένων Ανώτατων Αξιωματικών, δεν είναι σε καμία περίπτωση οι δημοσιογράφοι.