13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟι πρώτες φωτό από την επίσκεψη Χαρδαλιά στην Αυστραλία. Συναντήσεις με ομογενείς...

Οι πρώτες φωτό από την επίσκεψη Χαρδαλιά στην Αυστραλία. Συναντήσεις με ομογενείς της Μελβούρνης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, συναντήθηκε σήμερα Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, με τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό (Premier) της Βικτώρια κ. DanielAndrews. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εκδηλώσεων του ομογενειακού Φεστιβάλ “ANTIPODES 2022”.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Andrews επιβεβαίωσαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας, οι οποίες εδράζονται σε ιστορικούς, ομογενειακούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με εστίαση στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε πολλαπλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που απασχολούν την πολυπληθή ελληνική κοινότητα της Διασποράς.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, παρέστη σε εορταστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μελβούρνη, όπως παρακάτω:

– Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ελληνο-Αυστραλιανού Μνημείου με την υποστήριξη της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας “Παπαφλέσσας” και τον Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου», στον χώρο του ομώνυμου Μνημείου.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση, η οποία τελέστηκε χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σωζοπόλεως κ.κ. Κυριακού, κατέθεσε στεφάνι στο ομώνυμο Μνημείο, ενώ στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε:

«Είχα προετοιμάσει να πω κάποια λόγια αλλά νομίζω ότι όταν βρίσκομαι μπροστά σε ανθρώπους που ξέρω ότι έχουν την πατρίδα, το γαλάζιο της Σημαίας μας στην καρδιά τους, νομίζω ότι είναι καλύτερα να μιλήσω από καρδιάς.

Και μπορεί να ακουστεί λίγο συνηθισμένο αλλά πάλι μέσα από την καρδιά μου θέλω να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ανάμεσα σε ανθρώπους που στο βλέμμα τους διακρίνεις την αγάπη για την πατρίδα, τις παλιές εκείνες πολλές θυμισές που φέρανε άλλη μία χώρα, μία πατρίδα εδώ στην Αυστραλία. Ανθρώπους που μεγαλούργησαν, ανθρώπους που έφτιαξαν νέες οικογένειες, μία νέα πατρίδα αλλά ποτέ δεν ξέχασαν από πού προήλθαν, τις οικογένειες τους, τις ρίζες τους, τις αξίες μας, τα ιδανικά μας. Και είναι ιδιαίτερη η χαρά σήμερα, που βρίσκομαι εδώ μαζί με τον αγαπητό φίλο, τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, και με τις ευλογίες του Θεοφιλέστατου τον οποίο τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, και για το ποιμαντικό του έργο και για την παρουσία του συνολικά στην περιοχή μας.

Δεν θα σας μιλήσω για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, νομίζω ο Πρόεδρος ήταν περιεκτικός, τα είπε όλα, τη σημαντικότητα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ξέρουμε όλοι σε σχέση με την ανεξαρτησία της χώρας μας. Όμως νομίζω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και όποτε οι μεγάλοι σύμμαχοι της Ελλάδας είχαν ξεκάθαρες απόψεις σε σχέση με τις εξελίξεις τότε πραγματικά μπορέσαμε και φέραμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα και μπορέσαμε και πετύχαμε και μεγάλες νίκες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω κάτι. Πίσω εκεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η χώρα μας είναι δυνατή, είναι πρωταγωνίστρια. Η οικονομία μας παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, μέσα από μνημόνια, μέσα από δύσκολες καταστάσεις, έχει εξαιρετικούς ρυθμούς παρά τις συνεχιζόμενες κρίσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Κρίση με τον COVID, κρίσεις ενεργειακές, κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κρατάμε, έχουμε έναν ηγέτη που είναι ο Πρωθυπουργός μας, ο οποίος προσπαθεί καθημερινά να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα και όλοι μαζί, σε ένα πνεύμα ενότητας, γιατί μόνο με την ενότητα μπορούμε να φέρνουμε αποτελέσματα, κοιτάζουμε για τη χώρα της επόμενης μέρας. Μία χώρα πρωταγωνίστρια, μία χώρα ισχυρή, μία χώρα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης. Επιζητούμε την ειρήνη. Επιζητούμε την ασφάλεια. Προσπαθούμε με τους συμμάχους μας να δώσουμε ένα μήνυμα αδελφοσύνης. Την ίδια στιγμή όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ξεκάθαρα ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω, παραμένουμε αδιαπραγμάτευτοι στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε όλα εκείνα τα οποία θυσιάστηκαν τόσοι μα τόσοι πολλοί. Και Έλληνες και σύμμαχοι. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε ένα Μνημείο, το οποίο έρχεται να αποδείξει ότι πάντα, είτε μόνοι μας, είτε με τους συμμάχους μας, υπηρετήσαμε το σωστό, υπηρετήσαμε το φως, είμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η ευγνωμοσύνη μας πίσω στη χώρα πολλές φορές μπορεί να μην είναι διακριτή εδώ στην Αυστραλία, στην Αμερική, παντού όπου χτυπάει η γενιά της διασποράς, της ομογένειας μας. Θέλω να ξέρετε όμως ότι οι νεότερες γενιές μεγαλώνουν με μεγάλο σεβασμό, με μεγάλη τιμή, για όλα όσα πέτυχαν οι παλαιότερες γενιές. Και η μεγάλη παρακαταθήκη, το μεγάλο legacy είναι να μπορέσουμε αυτόν να τον μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Και εδώ στην Αυστραλία και πίσω στην πατρίδα. Μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Είναι τιμή μου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Να είστε πάντα καλά, να είστε γεροί, δυνατοί, και να θυμάστε κάτι. Ότι ο χτύπος της καρδιάς μπροστά στο γαλάζιο της Σημαίας μας και της Πατρίδας μας, είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, ένα μοναδικό συναίσθημα που κάθε φορά που βρίσκομαι με την ομογένεια μας με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος και σαν άνθρωπος, αλλά και σαν άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής και της Πολιτειακής Κυβέρνησης, του Δήμου, Έλληνες Βουλευτές, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, oι Πρόεδροι της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας “Παπαφλέσσας” κ. Steve Gotsis καιτου Συλλόγου Καλαμάτας «23 Μαρτίου» κ. Sam Vlachos, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Βετεράνων κ. SteveKyritsis, καθώς και μέλη Συλλόγων και Οργανώσεων της Διασποράς και άλλοι.

– Στην τελετή μετονομασίας οδού στη συνοικία Thornbury όπου υπάρχει ισχυρό στοιχείο της Ελληνικής Διασποράς, σε “KalamataPlace”, παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας και της Δημάρχου Darebin κ. Lina Messina.  

– Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ομογενειακής κοινότητας “ΑNΤΙPODES 2022”, στην οδό Lonsdale, με τη συμμετοχή δεκάδων ομογενών καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων, καθώς και εγνωσμένης αναγνωσιμότητας καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, περιηγήθηκε στα περίπτερα, ενώ εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία, κατά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ:

«Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος, να βρίσκομαι εδώ στη Μελβούρνη, που χτυπάει τόσο δυνατά η καρδιά της Μητέρας Πατρίδας. Με ανθρώπους που μέσα από το βλέμμα τους, μέσα από το σφίξιμο των χεριών τους, μέσα από τα μάτια τους, είδαμε σε αυτή τη λίγη ώρα που είχαμε να γυρίσουμε τα περίπτερα, πόσο πραγματικά αγαπάνε και συγκινούνται με το γαλάζιο της Σημαίας μας και της πατρίδας μας. Και είμαστε ευγνώμονες πίσω εκεί στην Ελλάδα, γιατί εσείς είστε εκείνοι, οι πρεσβευτές που μεταλαμπαδεύετε τη φλόγα του Έλληνα, που όπου και να βρεθεί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι εκείνος που θα προοδεύσει, είναι εκείνος που θα δώσει το δικό του μοναδικό στίγμα.

Και θέλω να ξέρετε κάτι. Η χώρα μας είναι μία χώρα που είναι πρωταγωνίστρια, ισχυρή και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Επιζητούμε τη φιλία, επιζητούμε την ειρήνη, επιζητούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είστε εσείς που ανησυχείτε από εδώ μακριά, δεκατρείς χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, που μας δίνετε τον τόνο, που μας δίνετε το νόημα, που μας δίνετε το μήνυμα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνετε για την πατρίδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το μοναδικό τρόπο που πραγματικά υπηρετείτε αρχές, αξίες πάρα πολλών χιλιάδων ετών. Και να είστε σίγουροι ότι εκεί πίσω, όλοι είμαστε περήφανοι για τον καθένα ξεχωριστά από εσάς και για όλους μαζί.

Να περάσετε πολύ όμορφα σήμερα, άλλωστε οι Έλληνες ξέρουμε και να διασκεδάζουμε, ξέρουμε να είμαστε αγαπητοί, ξέρουμε να είμαστε πάντα μπροστάρηδες και πρωταγωνιστές.

Να είστε καλά. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αυστραλία. Να είστε πάντα καλά».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Andrew Giles, με τον Υπουργό Τουρισμού, Αθλητισμού και Μεγάλων Κοινωνικών Εκδηλώσεων κ. Steve Dimopoulos και με τον Αντιδήμαρχο Μελβούρνης κ. Nicholas Reece.

Επίσης, παρέστη στην τελετή εγκαινίων τοποθέτησης αντιγράφου της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκαν από τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό (Premier) της Βικτώρια κ. DanielAndrews και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης & Βικτώρια κ.Βασίλειο Παπαστεργιάδη. Αποτελεί συμβολική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της Αυστραλίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε:

– Σε γεύμα εργασίας που παρέθεσαν η Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα «Παπαφλέσσας» και ο Σύλλογος Καλαμάτας «23 Μαρτίου».

– Σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια, κ. Bill Papastergiadis,στο οποίο συμμετείχαν μέλη των οργανώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην πολυπληθή Ελληνο-Αυστραλιανή ομογένεια, τόνισε ότι αποτελεί μείζονα παράμετρο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας, ενώ εξήρε τις πολυσχιδείς δράσεις της για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της μητέρας πατρίδας αλλά και της προώθησης των θέσεων της σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.