13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟι προκλήσεις της Τουρκίας και η ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο...

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – «Έχουμε ένα δεύτερο casus belli μετά από εκείνο του 1995»

«Τα δικαιώματά μας δεν τα διαπραγματευόμαστε»
Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, νότια της Κρήτης, φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακραία τουρκική προκλητικότητα και τις συνεχείς απειλές της γειτονικής χώρας.

Με νέο μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα κλείνει το 2022 καθώς τούρκοι αξιωματούχοι προχωρούν σχεδόν καθημερινά σε εμπρηστικές δηλώσεις και πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας. Σε συνάντησή του ο Χουλουσί Ακάρ με τον Σύριο και Ρώσο ομόλογό του, για τα θέματα της Συρίας, υποστήριξε και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την Ελλάδα, να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που ενοχλείται η Τουρκία, επέμεινε ότι ενοχλήθηκαν τουρκικά μαχητικά σε νατοϊκή άσκηση.

Ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε για την εν λόγω προκλητική ρητορική της γειτονικής χώρας. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, έχουμε ένα δεύτερο casus belli μετά το casus belli του 1995. Μέχρι κσι πέρσι όταν οι τούρκοι αναφέρονταν στα 12 ναυτικά μίλια, αναφέρονταν αποκλειστικά στο Αιγαίο. Τώρα αναβαθμίζουν τις απειλές τους, πάνε στην Μεσόγειο, και πάνε στο σύνολο της Μεσογείου. Έχουν ενοχληθεί γιατί ξέρουν ότι σταδιακά η Ελλάδα αποδομεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο λόγω των δικών μας κινήσεων, με τις έρευνες που διεξάγουμε με την ExxonMobil, με τις κινήσεις που έκανε η Αίγυπτος υποστηρικτικά και την μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη, υιοθετώντας τις δικές μας προσεγγίσεις», είπε αρχικά.

«Όλα αυτά έχουν κάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο «κουρελόχαρτο». Αυτά έχουν ενοχλήσει τους τούρκους. Στην πραγματικότητα, έχουμε επέκταση του casus belli του 1995, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Διαπραγμάτευση δεν κάνεις γι’ αυτά τα θέματα. Εμείς έχουμε με το μέρος μας τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας, που είναι ένα μεγάλο όπλο. Μας δίνει δικαίωμα. Τα δικαιώματά μας δεν τα διαπραγματευόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Εάν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατά μας στα 12 ναυτικά μίλια στη Μεσόγειο θα έχουμε αντίδραση από την Τουρκία αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσει στον πόλεμο», τόνισε κλείνοντας.