13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟι ΗΠΑ θέλουν τους S400 της Τουρκίας στην Ουκρανία – Αποκάλυψη New...

Οι ΗΠΑ θέλουν τους S400 της Τουρκίας στην Ουκρανία – Αποκάλυψη New York Times

Πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία να στείλουν στην Ουκρανία τους S-400 που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, αποκαλύπτουν οι New York Times. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον δίνει ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα την «επιστροφή» της στο πρόγραμμα των F-35!

Το σενάριο της αποστολής των S-400 που έχει (αναξιοποίητους) η Τουρκία στην Ουκρανία «κυκλοφορεί» στα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέιβιντ Σάνγκερ, η πρόταση έχει γίνει από τις ΗΠΑ, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλει η Τουρκία το αντιαεροπορικό / αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία. Αν η Άγκυρα δεχτεί, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ως αντάλλαγμα το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.

Από το πρόγραμμα, δηλαδή, από το οποίο εκδιώχθηκε η Τουρκία όταν είχε αγοράσει από τη Ρωσία τους S-400!

Πάντως, το σενάριο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Και αυτό, κυρίως, γιατί αν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ, θα προκαλούσε σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

ΠΗΓΗ: https://www.newsit.gr