13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν στη συζήτηση για την έμφυλη βία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν στη συζήτηση για την έμφυλη βία

Με ένα βίντεο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) ανοίγει τη συζήτηση για την έμφυλη βία και στις Ένοπλες Δυνάμεις, διατυπώνοντας μάλιστα και μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δείχνοντας πώς η βία απέναντι στις γυναίκες μπορεί να εκφραστεί με πολλές διαφορετικές μορφές, όπως είναι η ψυχολογική, η λεκτική, η σωματική βία, η ΠΟΜΕΝΣ, η οποία έχει καθιερώσει γραμματεία ισότητας στο πλαίσιο της λειτουργίας της, σημειώνει ότι «τραγικό αποκορύφωμα του φαινομένου είναι η ατέρμονη καταγραφή γυναικοκτονιών, κατά μέσο όρο μία τον μήνα» στην Ελλάδα.

Μάλιστα, στο σχετικό βίντεο η γραμματεία ισότητας της ΠΟΜΕΝΣ σημειώνει ότι «οι άνδρες που εκτέθηκαν σε ενδοοικογενειακή βία ως παιδιά, έχουν τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια μορφή βίας» ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από τις 41 γυναικοκτονίες της περιόδου 01/01/2018 έως 31/03/2020, 4 γυναίκες δολοφονήθηκαν από στρατιωτικούς ή αστυνομικούς».

Η γενική γραμματέας Ισότητας, Κατερίνα Κιουρτσίδου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Την περίοδο που η Ελλάδα βιώνει μεγάλη αύξηση /έκρηξη της έμφυλης βίας οφείλουμε όλοι μας να συνδράμουμε στην καταπολέμησή της. Δεν έχει μόνο η πολιτεία υποχρέωση, αλλά όλοι οι θεσμικοί φορείς, όπως και εμείς ως Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ. Είμαστε ενεργά δίπλα στις γυναίκες και άντρες στρατιωτικούς με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συναδέλφων μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας θεσμός που πρέπει να δουλέψει σκληρά, παράλληλα με την υπόλοιπη κοινωνία, για να βάλει ένα τέλος στα φαινόμενα βίας για το στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειες του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ