13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΝ. Παναγιωτόπουλος: 40-50 στελέχη των ΕΔ έχουν δηλώσει για το Σαχέλ

Ν. Παναγιωτόπουλος: 40-50 στελέχη των ΕΔ έχουν δηλώσει για το Σαχέλ

Διευκρίνισε πάντως πως οριστική απόφαση για αποστολή δεν έχει ληφθεί, αλλά…

Για το Σαχέλ μίλησε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λέγοντας αρχικά πως είναι “απειλή ασφαλείας” και συμπλήρωσε: “Προτάθηκε και στην Ελλάδα να συμμετάσχει με ένα ολιγάριθμο στρατιωτικό άγημα. Ακόμη δεν έχουμε πάριε την οριστική μας απόφαση αλλά το σκεφτόμαστε.

Γιατί πρώτον η Ελλάδα είναι σε εκείνη την ζώνη των ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι τόσο μακριά από εκείνη την γειτονιά. Η χώρα μας θα στείλει επαγγελματίες, διαλεγμένοι και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να μπουνε σε αυτήν την αποστολή. 40-50 στελέχη. Τα στελέχη θέλουν να μπαίνουν σε τέτοιες αποστολές, γιατί εκτός από το δέλεαρ το οικονομικό και το δέλεαρ της συμμετοχής σε μια ξένη αποστολή, κομίζουν πολύτιμες εμπειρίες. Βέβαια έχει ένα σχετικό ρίσκο, γιατί πας σε ζώνες και περιοχές, όπου δεν επικρατεί η ειρήνη , η ασφάλεια και η αρμονία.

Είναι εμπόλεμες περιοχές. Δεν πας στον πόλεμο, αλλά πας να υποστηρίξεις επιχειρήσεις εκεί σε περιοχές αποσταθεροποιημένες. Επομένως έχει ένα ρίσκο. Από την άλλη αν η Ελλάδα θέλει να την υπολογίζουν σαν αμυντική δύναμη τουλάχιστον σε ευρωπαΪκό επίπεδο, που αξίζει να μας θεωρούν έτσι δεδομένου πως έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες, παρούσες σε διεθνείς αποστολές, τότε θα πρέπει να δει σοβαρά συμμετοχή σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Βέβαια είναι κα ιη συμμαχική σχέση με την Γαλλία.

Δείτε τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου ΕΔΩ