13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΝ. Παναγιωτόπουλος: “Σημαντική για την Καβάλα η επένδυση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο”

Ν. Παναγιωτόπουλος: “Σημαντική για την Καβάλα η επένδυση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο”

Την σημασία της αξιοποίησης του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα Καβάλας και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή τόνισε, το πρωί του Σαββάτου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Πανταγιωτόπουλος, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησής του.

Κατά την παρουσίαση της επένδυσης από τους εκπροσώπους της Egnatia Aviation, ο Υπουργός έκανε λόγο για μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία η οποία ξεκίνησε το 2012 αλλά προχώρησε κατ’ εντολή του το 2019 και ολοκληρώθηκε με την τελική υπογραφή του τον Δεκέμβριο του 2021.

«Πρόκειται για την πρώτη πραγματική επένδυση στην περιοχή, μετά από πολλά χρόνια, ύψους 5 εκατ. ευρώ» ανέφερε και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν το εγχείρημα.
Ήδη, γίνονται εργασίες στο παλιό αεροδρόμιο της Καβάλας ενώ από το καλοκαίρι, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξεκινήσει η αεροπορική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Egnatia Aviation, Δημήτρη Λυμπεράκη. Οι εργασίες είναι απαιτητικές και θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Το ενδιαφέρον από εταιρίες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για την χρήση των εγκαταστάσεων για αεροπορικές έρευνες και μελέτες, μετέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Ζωγραφάκης, καθώς το αεροδρόμιο δεν θα λειτουργήσει μόνο για τις ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων αλλά θα είναι κέντρο γενικής αεροπορίας.

Με την παραχώρηση αυτή από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, αξιοποιείται ένα ανενεργό αεροδρόμιο, θα υπάρξουν οφέλη στην τοπική κοινωνία και επωφελείται οικονομικά και το ίδιο το Ταμείο, τόνισε ο Πρόεδρός του, Δημήτρης Μιχαλολιάκος.

Η σχετική σύμβαση με το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας προβλέπει συγκεκριμένο επενδυτικό και επιχειρησιακό σχέδιο που θα το μετατρέψει σε σύγχρονο διεθνές αεροπορικό κέντρο για την εκπαίδευση πιλότων και την οργάνωση – υποστήριξη δραστηριοτήτων διάδοσης του αεροπορικού πνεύματος (Γενικής Αεροπορίας, Αεραθλητισμού, Αερολεσχών κ.ά.

Η μίσθωση είναι για 40 χρόνια με μηνιαίο μίσθωμα 15.000 ευρώ. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 4.861.000 ευρώ και αναμένεται να απασχολήσει περισσότερα από 150 άτομα.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι έχει βρεθεί λύση στην μεταστέγαση των μελών της Πολεμικής Αεροπορίας που κατοικούσαν στα οικήματα του αεροδρομίου.