13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝ. Αλιβιζάτος: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

Ν. Αλιβιζάτος: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

Το ερώτημα κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει την υποχρέωση εμβολιασμού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έθεσε το περιοδικό Der Spiegel  στον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

«H υποχρέωση εμβολιασμού είναι νόμιμη» απαντά ο καθηγητής. «Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί ότι η υποχρέωση εμβολιασμού για γνωστές, συνήθεις ασθένειες – κυρίως παιδικές – συνάδει με το Σύνταγμα».

Κατά πόσο όμως η COVID-19 θεωρείται συνήθης και γνωστή και θα μπορούσε κάποιος να απέχει εξαιτίας του φόβου παρενεργειών;

«Από στατιστική άποψη ο κίνδυνος παρενεργειών είναι ελάχιστος. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η γενική αρχή μπορεί να αμφισβητηθεί με τέτοια επιχειρήματα» απαντά ο Ν. Αλιβιζάτος, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει:

«Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η παρέμβαση αυτή δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να θεμελιώσει αντιρρήσεις απέναντι σε μια υποχρέωση εμβολιασμού.»

Όσο για το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πιθανό, ωστόσο αντίστοιχες προσφυγές κατά άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν εκπέσει.

(Φωτό αρχείου)