13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΝουριέλ Ρουμπινί: Ο Γ' Παγκόσμιος έχει ξεκινήσει - "Εισβολή Τουρκίας σε Ελλάδα,...

Νουριέλ Ρουμπινί: Ο Γ’ Παγκόσμιος έχει ξεκινήσει – “Εισβολή Τουρκίας σε Ελλάδα, εμφύλιος στις ΗΠΑ”

Μια συνέντευξη για όλα τα σημερινά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο κόσμος έδωσε στο Spiegel ο αναλυτής Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «προφήτης της καταστροφής», μίλησε στο Spiegel και προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Αρχικά, ο Ρουμπινί ρωτήθηκε από το Spiegel για το παρατσούκλι του «Δόκτωρ Καταστροφή» και τις 10 μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τις οποίες περιγράφει στο βιβλίο του.

Οι απειλές είναι πραγματικές, λέει ο Ρουμπινί, και τονίζει ότι στις περασμένες δεκαετίες δεν ανησυχούσε για πράγματα όπως ένας πόλεμος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ή ένας πυρηνικός χειμώνας, δεν είχε ακούσει λέξεις όπως «πανδημία» ή «κλιματική αλλαγή» και κανείς δεν ανησυχούσε για την πιθανότητα να χάσει ο κόσμος τις δουλειές του εξαιτίας της ανάπτυξης των ρομπότ.

«Είχαμε πιο ελεύθερο εμπόριο και παγκοσμιοποίηση, ζούσαμε σε σταθερές δημοκρατίες, ακόμα κι αν δεν ήταν τέλειες. Το χρέος ήταν πολύ χαμηλό, ο πληθυσμός δεν ήταν υπερηλικιωμένος. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο μεγάλωσα. Και τώρα πρέπει να ανησυχώ για όλα αυτά τα πράγματα, όπως και όλοι οι άλλοι», είπε.

Στη συνέχεια, ο Ρουμπινί επισήμανε: «Οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλειας ανησυχούν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και του Ιράν και του Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Και μόλις σήμερα το πρωί διάβασα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει από την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν σύντομα. Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στον κυβερνοχώρο».
Νουριέλ Ρουμπινί: Ο Ερντογάν μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα Πούτιν

Έπειτα, ο αναλυτής είπε ότι ανησυχεί για τη δημοκρατία, τονίζοντας:

«Οι δημοκρατίες είναι εύθραυστες όταν υπάρχουν μεγάλα σοκ. Υπάρχει πάντα κάποιος “σκληρός άνδρας” τότε, που λέει “θα σώσω τη χώρα” και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση, γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο αυτή τη φορά. Θα μπορούσαμε να δούμε βία και έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ. Στη Γερμανία, τα πράγματα φαίνονται συγκριτικά καλά προς το παρόν. Τι γίνεται όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά οικονομικά και ο κόσμος ψηφίσει περισσότερο τη δεξιά αντιπολίτευση;».
Μεγάλη απειλή η κλιματική αλλαγή

«Η πανδημία φαίνεται να περιορίζεται, αλλά νέες παραλλαγές της COVID θα μπορούσαν να εμφανιστούν σύντομα. Η κλιματική αλλαγή είναι μια καταστροφή που επιταχύνεται. Για καθεμία από τις 10 απειλές που περιγράφω στο βιβλίο μου μπορώ να σας δώσω 10 παραδείγματα που συμβαίνουν σήμερα, όχι στο μακρινό μέλλον. Θέλετε ένα για την κλιματική αλλαγή;

Αυτό το καλοκαίρι σημειώθηκαν ξηρασίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κοντά στο Λας Βέγκας, η ξηρασία είναι τόσο κακή που πτώματα μαφιόζων από τη δεκαετία του ’50 έχουν εμφανιστεί στις ξεραμένες λίμνες. Στην Καλιφόρνια, οι αγρότες πωλούν τώρα τα δικαιώματά τους για το νερό, επειδή είναι πιο κερδοφόρο από το να καλλιεργούν οτιδήποτε. Οι μισοί Αμερικανοί θα πρέπει τελικά να μετακομίσουν στα Midwest ή στον Καναδά. Αυτό είναι επιστήμη, όχι εικασίες», σημείωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Πηγή: iefimerida.gr