13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝοσοκομεία: Ποια σταματάνε να είναι covid. Θα επιστρέψει το 251 ΓΝΑ και...

Νοσοκομεία: Ποια σταματάνε να είναι covid. Θα επιστρέψει το 251 ΓΝΑ και το ΝΙΜΤΣ στους δικαιούχους του; Τι είχε δηλώσει το ΥΠΕΘΑ

Του Ηλία Προύφα

Το 251 ΓΝΑ και το ΝΙΜΤΣ, από τις 24 Μαρτίου 2021, ”επιστρατεύθηκαν” λόγω του κορονοϊού και εντάχθηκαν στις γενικές εφημερίες των πολιτικών νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η απόφαση που είχε προκαλέσει και αντιδράσεις, είχε παρθεί με γνώμονα το γενικό συμφέρον του πληθυσμού, αφού πολλά πολιτικά νοσοκομεία νοσήλευαν μόνο ασθενείς με covid-19, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι κλίνες των γενικών εφημεριών, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό οι δικαιούχοι νοσηλευόμενοι του 251 ΓΝΑ, είχαν μεταφερθεί στο 401 ΓΣΝΑ.

Πλέον με τη μείωση των κρουσμάτων υπάρχει σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιεί από την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας, καθώς το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα τόσο στις εισαγωγές στις απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, την Παρασκευή 21 Μαΐου, το Νοσοκομείο “Θριάσιο” θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και σταματά η χρήση του ως νοσοκομείο Covid.

Επίσης, την Κυριακή 23 Μαΐου θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου “Σισμανογλείου”.

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα από τα Νοσοκομεία “ΚΑΤ”, “Γεννηματάς” και “Αττικό” θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για την Covid σε περιστατικά non Covid.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι εάν και πότε θα επιστρέψουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία 251 ΓΝΑ και ΝΙΜΤΣ, στο προηγούμενο καθεστώς ή εάν ισχύει το ”ουδέν μονιμότερον του προσωρινού” και τα ”φάει” το ΕΣΥ, παραμένοντας ως έχουν κάνοντας γενικές εφημερίες.

Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε δηλώσει το ΥΠΕΘΑ, σχετικώς με τη διάθεση του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διευκρινίζεται ότι η παραχώρηση ισχύει από τις 22 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2021.

Η ευθύνη της λειτουργικής διαχείρισης ασκείται από τον διοικητή του νοσοκομείου, ενώ η διαδικασία διακομιδής ασθενών πραγματοποιείται μέσω του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Ξεκαθαρίζεται ότι οι ασθενείς που θα διακομίζονται στο 251 ΓΝΑ μέσω του ΕΚΑΒ δεν θα έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, καθώς και ότι το ιατροφαρμακευτικό υλικό για τις ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου έως τις 30 Απριλίου θα διατίθεται από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ).

Ίδωμεν…