13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΠ.ΟΠ. ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΩΝ

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΠ.ΟΠ. ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΩΝ

Του Ηλία Προύφα

Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι μετά από αίτημα αναγνωστών, η εύστοχη παρέμβαση της δραστήριας Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου, για την πρόωρη αποστρατεία Επαγγελματιών Οπλιτών.

Διαβάστε την επιστολή:

 ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
email:[email protected]
Aρ.Πρωτ.:      287 /2020
Ιωάννινα,    16 Δεκ  2020  
 

 ΠΡΟΣ:      Βουλευτές  Περιφέρειας  Ηπείρου

                  8 Μ/Π ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ

ΘΕΜΑ :   Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα της πρόωρης αποστρατείας των συναδέλφων μας ΕΠ.ΟΠ

                 1. Τον τελευταίο  χρόνο και σε μία  περίοδο  που  το  προσωπικό  των  Ενόπλων Δυνάμεων , επιχειρεί σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα , διασφαλίζοντας την εδαφική μας ακεραιότητα, η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου έχει γίνει αποδέκτης του έντονου   προβληματισμού αλλά και αγωνίας  για το πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείτε στους συναδέλφους μας ΕΠ.ΟΠ. αλλά  και στις οικογένειες τους  , λόγω της εφαρμογής αναχρονιστικών νόμων, που τους εξαναγκάζει σε πρόωρη έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις γεγονός που έχει αναδείξει με σειρά εγγράφων και  η Ομοσπονδία μας.

                  2.  Υπενθυμίζουμε τα παρακάτω νομοθετικά πλαίσια που αφορούν το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών:

                         α. Ο Ν.3865/2010, άρθρο 20 παρ. 4 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4336/2015, άρθρο 1, παρ.7 που αναφέρει τα εξής: «Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.»

                          β. Ο Ν.4387/2016, Κεφάλαιο Β’, άρθρο 4, παρ.1(α) και (β) αναφέρονται τα εξής: «Από 1.1.2017 οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) που συνιστάται με τις διατάξεις του άρθρου 51 και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος. β. Για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού».

                            γ. Όλες οι προκηρύξεις του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ αναφέρουν μέχρι την συμπλήρωση  35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για του ομοιόβαθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

Σημειώνεται δε ότι με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα 50 έτη στον βαθμό του Αρχιλοχία και αντιστοίχων, χάνεται το δικαίωμα για χιλιάδες συναδέλφους που ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ σε μεγάλη ηλικία δηλ. 26,27,28 ετών το δικαίωμα να αναγνωρίσουν την μάχιμη πενταετία καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 25ετης πραγματικής παραμονής στην υπηρεσία.

                           3.  Η θέση της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου είναι ότι θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοί μας  ΕΠ.ΟΠ να έχουν δικαίωμα στην επιλογή της παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα και με την πρόταση που έχει κατατεθεί με έγγραφο της Ομοσπονδίας μας την 25 Ιουνίου 2020  για να υφίσταται η δυνατότητα συμπλήρωσης πλήρης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ούτως ώστε η σύνταξη που θα λαμβάνει το προσωπικό να βρίσκεται σε αναλογία με τις αποδοχές ενέργειας και να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή  διαβίωση του. Στην περίπτωση δε που η Υπηρεσία επιλέγει την αποστρατεία συναδέλφων, είτε στα πλαίσια των κρίσεων, είτε λόγω ηλικιακού ορίου, κάτω των 60 ετών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει να καταβάλει η ίδια  η Υπηρεσία, τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου για το υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τα 40 έτη υπηρεσίας ή το 60 έτος της ηλικίας.

                    4.  Η Πολιτική  και Στρατιωτική Ηγεσία μας οφείλει  να  δώσει  λύσεις  στο  συγκεκριμένο  ζήτημα, εναρμονίζοντας  το  χρόνο  αυτεπάγγελτης  αποστρατείας  με  τον  χρόνο  που απαιτείται για τη συμπλήρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

                                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο
-Ο-Πρόεδρος Θεοδώρου ΓεώργιοςΤαγματάρχης (ΠΖ)6937453787  -Ο-Γεν. Γραμματέας Στρατσιάνης Παναγιώτης                        ΕΜΘ Αλχιας (ΜΧ)6936563126

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ…ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ