13.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΝΑΤΟ: 40λεπτη συνάντηση Παναγιωτόπουλου, Ακάρ - Πρώτο τετ α τετ μετά τις...

ΝΑΤΟ: 40λεπτη συνάντηση Παναγιωτόπουλου, Ακάρ – Πρώτο τετ α τετ μετά τις απειλές Ερντογάν “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”

Με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται για το πρώτο τετ α τετ των δύο πλευρών μετά την ακραία ρητορική που έχει επιλέξει τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα σε βάρος της Αθήνας, με αποκορύφωμα την απειλή Ερντογάν ότι θα έρθουν “ξαφνικά ένα βράδυ”, δήλωση που δεν δίστασε να επαναλάβει και πριν λίγες μέρες στην Πράγα, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν για περίπου 40 λεπτά. Τελευταία φορά “τα είχαν πει στο πόδι” στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τις δύο πλευρές να έρχονται πιο κοντά, στο φόντο πάντα των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες βράδυ υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπήρξε πρόθεση για συνάντηση από την τουρκική πλευρά. Η Αθήνα αποδέχθηκε την τουρκική πρόσκληση για διμερή συνάντηση μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ στη λογική ότι οι δύο χώρες πρέπει να συζητούν, με την Αθήνα να σημειώνει ότι πάντα η πόρτα του διαλόγουείναι ανοιχτή, αρκεί να σταματήσουν οι προκλήσεις.

Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα Παναγιωτόπουλου προς τον ομόλογό του: ότι η επιθετική -καθημερινή- ρητορική πρέπει να σταματήσει και οι δύο χώρες να αρχίσουν πάλι να ανοίγουν τα κανάλια της επικοινωνίας τους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, όταν η μία πλευρά απειλεί ότι θα έρθει μία νύχτα ξαφνικά ή όταν αποκαλεί απαξιωτικά την Ελλάδα “μεζέ”.

ΝΑΤΟ: 40λεπτη συνάντηση Παναγιωτόπουλου, Ακάρ - Πρώτο τετ α τετ μετά τις απειλές Ερντογάν "θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ"

Τι είπαν Παναγιωτόπουλος και Στόλτενμπεργκ

Το τετ α τετ έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για 22 λεπτά και στο τραπέζι βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ειρήνη.

Σύμφωνα με την Αθήνα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Επεσήμανε δε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Τέλος, νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ και τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, ενώ θα δει και τον Αμερικανό ομόλογό του Όστιν, στον οποίο θα εκθέσει την προκλητική ρητορική της Τουρκίας.

Η Τουρκία στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο τραπέζι της οποίας βρέθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συμπεριφορά που, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ασχολήθηκε και με το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και την αναβάθμιση συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr