13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΝΑΙ Παναγιωτόπουλου για Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων και στους ''χακί'' Υγειονομικούς. Προσπάθειες για...

ΝΑΙ Παναγιωτόπουλου για Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων και στους ”χακί” Υγειονομικούς. Προσπάθειες για πληρωμή υπηρεσιών αργιών – ”ποτάμια”

Του Ηλία Προύφα

Όχι μόνο δεν είναι αρνητικός σε χορήγηση έκτακτου δώρου σε στρατιωτικούς, αλλά προσπαθεί να βρει τρόπους, προκειμένου εάν είναι δυνατόν και το επιτρέψει το Υπουργείο Οικονομικών, όλα τα στελέχη να λάβουν κάποια χρήματα τις γιορτές.

Αναφερόμαστε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος όπως μαθαίνουμε στο kranosgr, σε ευθεία γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι θετικός στη χορήγηση έκτακτου δώρου Χριστουγέννων, στα υγειονομικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εάν αυτό συμβεί όπως συζητά η κυβέρνηση για τους υγειονομικούς της χώρας, ενώ ταυτόχρονα καταβάλει προσπάθειες έτσι ώστε να πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν αργίες και ”ποτάμια”.

Όπως σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο τραπέζι των συζητήσεων για τον Χριστουγεννιάτικο μποναμά σε ευάλωτα νοικοκυριά, βρίσκεται και η ενίσχυση των υγειονομικών με έκτακτο δώρο Χριστουγέννων, κάτι που είναι και επιθυμία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τα ”χακί” υγειονομικά στελέχη τα οποία δε θα εξαιρεθούν.

Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά και, συγκεκριμένα, σε όσους είναι ήδη δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες,

Διπλό ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) αναμένεται να λάβουν τον Δεκέμβριο χιλιάδες δικαιούχοι. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να πραγματωθεί πριν από τα φετινά Χριστούγεννα.

«Η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διπλασιασμός του ΚΕΑ θα έχει φέτος τη μορφή του «κοινωνικού μερίσματος» και θα αφορά τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα, όλους όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Υπολογίζεται πως το μέρισμα ύψους 900 ευρώ, πρόκειται να λάβουν περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. 

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποιοι και πόσα θα πάρουν ως κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται παράλληλα με το κείμενο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Χαμηλοσυνταξιούχοι και υγειονομικοί

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ, υπάρχει η σκέψη να τους δοθεί κάποιο βοήθημα έξτρα τα Χριστούγεννα. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Σε περίπτωση που χορηγηθεί σε απόλυτη προτεραιότητα βρίσκονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει αναδρομικά και οι υγειονομικοί που δεν έχουν λάβει κάποιο έξτρα βοήθημα εκτός από αυτό πέρσι το Πάσχα.

Οι δύο αυτές ομάδες θα προστεθούν στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ήδη ότι θα χορηγηθεί διπλή πληρωμή τα Χριστούγεννα. Συνεπώς, το ποσό ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τα 900 ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η ενίσχυση των υγειονομικών με έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

Πώς υπολογίζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

  • Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ

Έτσι, για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ

Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Συνεπώς, με την καταβολή του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον 900 ευρώ.

Σημειώνεται πως για να πάρει ένα νοικοκυριό το «κοινωνικό μέρισμα», δεν χρειάζεται η υποβολή κάποιας αίτησης, καθώς τα ποσά θα υπολογιστούν αυτόματα από το σύστημα.