13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝέοι λογαριασμοί ρεύματος Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρώσουν 25% λιγότερο και ποιοι 70%...

Νέοι λογαριασμοί ρεύματος Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρώσουν 25% λιγότερο και ποιοι 70% περισσότερο

ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ανάμεικτα συναισθήματα θα προκαλέσει η ανακοίνωση -προαναγγελία για την ακρίβεια- των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ οι εταιρείες θα ρίξουν τις τιμές τους κατά περίπου 30% συγκριτικά με τις αντίστοιχες του Οκτωβρίου κάτι που σημαίνει ότι μια κιλοβατώρα θα τιμολογηθεί στην περιοχή περίπου των 45 λεπτών χωρίς την κρατική επιδότηση. Η αντίστοιχη τιμή για τον Οκτώβριο ήταν στα 60 λεπτά.

Πτωτικά θα κινηθούν και οι επιδοτήσεις του κράτους με αποτέλεσμα η τελική τιμή λιανικής να διαμορφωθεί και πάλι -για τα νοικοκυριά που θα καταναλώνουν έως και 500 κιλοβατώρες- περίπου στα 16-17 λεπτά κατά μέσο όρο. Άρα, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν θα δουν ουσιαστική διαφοροποίηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο. Σε εφαρμογή θα παραμείνει και η κλιμακωτή επιδότηση έτσι ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, για τις μεγάλες καταναλώσεις, η τελική χρέωση θα φτάνει ακόμη και στα 21 ή στα 26 λεπτά.

Και ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από την μεγάλη μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας; Καταρχήν ο κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος δεν θα χρειαστεί να διαθέσει πόρους για τις επιδοτήσεις του ρεύματος. Η κάλυψη θα γίνει με τα χρήματα του ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (εκτός απροόπτου). Κερδισμένοι θα βγουν και οι επαγγελματίες οι οποίοι θα δουν σημαντική μείωση στον λογαριασμό του Νοεμβρίου.

Ο λόγος; Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση δεν φτάνει στο 80-100% που ισχύει για τα τιμολόγια των νοικοκυριών και περιορίζεται στο 50%. Άρα λοιπόν, είναι εντελώς διαφορετικό για μια επιχείρηση να χρεώνεται με 60 λεπτά για μια κιλοβατώρα και να επιδοτείται με 30 λεπτά και εντελώς διαφορετικό να χρεώνεται με 45 λεπτά και να επιδοτείται με 22,5 λεπτά. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσβλέπουν σε μια σημαντική εξοικονόμηση της τάξεως του 25%.

Το τέλος των σταθερών τιμολογίων

Θα υπάρξουν και οι χαμένοι από τον επόμενο μήνα. Αυτές τις ημέρες αρχίζουν να συμπληρώνονται τα δύο χρόνια από το λανσάρισμα των πρώτων σταθερών τιμολογίων που είχαν λανσάρει οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να “κλειδώσουν” τα τιμολόγια στα 10-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αυτοί οι καταναλωτές, παραλαμβάνουν τώρα μια επιστολή από τον πάροχο που τους ειδοποιεί ότι το σταθερό τιμολόγιο λήγει οπότε θα πρέπει να επιλέξουν νέο τρόπο χρέωσης.

Το σταθερό σήμερα είναι πανάκριβο και δεν συμφέρει. Ουσιαστικά, το κυμαινόμενο (με την κρατική επιδότηση) είναι μονόδρομος. Συγκριτικά όμως με το τιμολόγιο που είχε μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος καταναλωτής, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Από τα 10-11 λεπτά, η χρέωση θα ανέβει -ακόμη και μετά την επιδότηση- στα 16-17 λεπτά οπότε θα μιλάμε για μια αύξηση της επιβάρυνσης που θα φτάνει στο 60-70%.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr