13.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝέες ταυτότητες με CHIP RFID και για τους στρατιωτικούς - Δείτε πως...

Νέες ταυτότητες με CHIP RFID και για τους στρατιωτικούς – Δείτε πως θα είναι τα νέα δελτία

Του Ηλία Προύφα

Νέες ταυτότητες όπως οι καινούργιες πολιτικές με RFID και για τους στρατιωτικούς, οι οποίες θα έχουν ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι νέες ταυτότητες των στρατιωτικών (τις οποίες δικαίως έχει ζητήσει και η ΠΟΜΕΝΣ και όπως δημοσιεύσαμε επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών με τους οποίους συνομιλούμε), θα είναι ίδιες με των πολιτών ως προς την τεχνολογία και τη μορφή, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ταξιδιωτικά έγγραφα. Η μόνη διαφορά που πιθανόν θα υπάρχει από τους πολίτες, είναι ότι θα φέρουν όπως οι αστυνομικές, την ένδειξη του στρατιωτικού. Βέβαια και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω προσωπικών δεδομένων.

Με βάσει τα ισχύοντα του  νόμου 4609/2019 για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους επαγγελματίες οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, τους σπουδαστές των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών και για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης εκδίδεται δελτίο ταυτότητας, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Τα ειδικά δελτία ταυτότητας που έχουν ήδη εκδοθεί διατηρούν την αποδεικτική τους ισχύ εωσότου αντικατασταθούν από τα νέα. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποχωρεί από την υπηρεσία παραδίδει το δελτίο ταυτότητάς του.΄΄

Στις 25 Σεπτεμβρίου λοιπόν ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές, τόνισε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov σε 370 σημεία σε όλη της.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ,

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Άσκοπες οι διαμαρτυρίες και οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961.

«Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες καλώντας την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».