13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝέα μέτρα: Υποχρεωτική μάσκα παντού. Τι ισχύει για διασκέδαση, σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική μάσκα παντού. Τι ισχύει για διασκέδαση, σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ

Νέα μέτρα ισχύουν από το πρωί της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών για τον περιορισμό του κορονοϊού μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικές μάσκες ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τις γιορτές και αλλαγή στα τεστ για κορονοϊό για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα. Μέτρα, που επιβεβαίωσαν πλήρως το ρεπορτάζ που μετέδωσε το ethnos.gr.

Νέα μέτρα χωρίς lockdown

Περιορισμούς χωρίς lockdown αποφάσισε η κυβέρνηση όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Θα κάνουμε και για την μετάλλαξη Όμικρον ό,τι απαιτείται προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας όλες τις εισηγήσεις αλλά και χωρίς εφησυχασμούς, δήλωσε ο κ. Οικονόμου. «Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του να βγει στην αγορά να διασκεδάσει», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εορταστική περίοδο, σημειώνοντας ότι με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Σε δύο «δόσεις» τα νέα μέτρα

Κρίθηκε επιτακτικό να ληφθούν μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η χώρα μας βίωσε την ένταση του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα και τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση αλλά παράλληλα υπήρχε μία εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον. «Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν σχετίζεται με το συγχρωτισμό ή αν παράλληλα πίσω από την Δέλτα υποκρύπτεται και η όμικρον. Τα στοιχεία που έχουμε για την όμικρον αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα αλλά τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα ως εκ τούτου έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο «δόσεις». Από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, ενώ από τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύσουν και άλλα.

Από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής νέα μέτρα:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αφορά και τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια.
  • Διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95 σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
  • Απαγορεύονται δημόσιες εκδηλώσεις κατά τις εορτές
  • Οι επισκέπτες πέρα από το PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, επειδή υπάρχουν δείγματα ότι η νόσος εμφανίζεται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, καλούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ την δεύτερη ημέρα και την τέταρτη ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα
  • Αυστηρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί νέα μέτρα για αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν lockdown, τόνισε ο υπουργός Υγείας.