13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΝέα επιδείνωση στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Άρθρο του Στρατιωτικού συντάκτης της...

Νέα επιδείνωση στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Άρθρο του Στρατιωτικού συντάκτης της ΕΡΤ Δημήτρη Θωμά

Η ανησυχία για την πολλαπλή και διακλαδική ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας εντείνεται, τόσο στα νατοϊκά επιτελεία όσο και στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάτι βέβαια που δεν αποτελεί νέο, στους έχοντες γνώση από αμυντικές ειδήσεις. Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι η Μόσχα ενισχύει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων, όσο και τα κτίρια άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ένας από τους λόγους που η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει το ολποστάσιο της στην περιοχή με νέους πυραύλους μεγαλύτερης ακτίνας δράσης, όπως οι 9Μ729, που παραβιάζουν τους όρους της ισχύουσας συμφωνίας, τόσο όσον αφορά το βεληνεκές όσο και την πυηρηνική γόμωση.

Η Μόσχα ξεκίνησε να εγκαθιστά τους νέους πυραύλους στο Καλίνιγκραντ από το 2017, ενώ συνεχίζει να αυξάνει ακόμη και σήμερα τις δυνατότητες των δυνάμεων της στην περιοχή, με καινούρια άρματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικά αεροσκάφη αλλά και στρατιωτικό προσωπικό.

Το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ Τας μετέδωσε την πληροφορία ότι η Μόσχα εγκαθιστά νέες δυνάμεις, με ολόκληρα συντάγματα πεζικού, βαριά οπλισμένα με τεθωρακισμένα οχήματα, στα σύνορα του Καλίνινγκραντ με τη Λιθουανία.

Τα νατοϊκά επιτελεία γνωρίζουν ότι η Ρωσία αισθάνεται ευάλλωτη στην περιοχή, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και φοβάται κυρίως μια μαζική νατοϊκή επίθεση στο ρωσικό εδαφικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, κυρίως από το έδαφος της μικρής γειτονικής Λιθουανίας.

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι αρνήθηκε να αναβάλει στρατιωτικές ασκήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, παρ’ ότι αυτό ζητήθηκε από τη Μόσχα, και ότι συνεχίζει στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των τελευταίων 25 ετών.

Επίσης η Ρωσία ρίχνει την ευθύνη στο ΝΑΤΟ για την αύξηση της έντασης τόσο στη Βαλτική όσο και στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αλάσκα, όπου όπως υποστηρίζει νατοϊκά πλοία και αεροσκάφη παρενοχλούν συνεχώς διερχόμενα ρωσικά.

Η Ρωσία εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της, και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τις δυνάμεις της σε όλα τα μέτωπα.

Η Μόσχα επίσης θεωρεί επιθετική την ενέργεια του ΝΑΤΟ να αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από τη Γερμανία και να τους τοποθετήσει σε στρατιωτικές βάσεις της Πολωνίας.

Η μόνιμη παρουσία στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική και κοντά στα σύνορα της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, θεωρείται εντεινόμενη απειλή από τη Ρωσία με ευρύτερες προεκτάσεις και συνέπειες.

Γι αυτό ακριβώς ενισχύει τις δυνάμεις της στο Καλίνινγκραντ αλλά και σε άλλες περιοχές στρατηγικής σημασίας, με στόχο να εξουδετερώσει αυτό που θεωρεί νατοϊκή στρατιωτική πίεση και απειλή.