13.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΜε το πέρας των διακοπών μήπως είναι καιρός να δείτε το Οικονομικό...

Με το πέρας των διακοπών μήπως είναι καιρός να δείτε το Οικονομικό Δράμα των υπο Συνταξιοδότηση ε.α Αξιωματικών;

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί ,αξιότιμε κύριοι συνάδελφοι της ΕΑΑΣ, αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι των Ενώσεων  καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.

Είναι καιρός νομίζω να ασχοληθείτε με κάποια καινούργια προβλήματα που έχουν προκύψει  το τελευταίο διάστημα τα οποία ήρθαν να προστεθούν στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ήδη  οι συνάδελφοι που αποστρατεύονται  φέρνοντας τους τώρα πλέον κυριολεκτικά σε απόγνωση .

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

1/Σύμφωνα με την νέα ισχύουσα νομοθεσία Ν.5018/2023 άρθρο 25 Οι αξιωματικοί, που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους

2. Η μισθοδοσία των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ καταβάλλεται προκαταβολικά το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι παύει  η μισθοδοσία τους ένα μήνα πριν την αποστρατεία. 

3.Η σύνταξη της απαιτούμενης αλληλογραφίας για συνταξιοδότηση αρχικά  προς την ΔΟΥ και μετά πρός τον ΕΦΚΑ πρέπει να συνταχθεί και να αποσταλεί μετά την διαγραφή .

Απο τα παραπάνω πρακτικά αυτό σημαίνει πως η σύνταξη και αποστολή της αλληλογραφίας γίνεται μέσα στον δεύτερο απλήρωτο μήνα που ακολουθεί. .Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν που η αλληλογραφία είναι πλήρης και παραμείνει για 4-6 ημέρες στην ΔΟΥ/ΓΕΣ και η έκδοση της σύνταξης γίνει σε μόλις 20 ημέρες από τον ΕΦΚΑ (στα τέλει  του δεύτερου μήνα δηλαδή)αυτό οδηγεί στην πληρωμή σύνταξης στα τέλη του 3ου μήνα .Σε κάθε άλλη περίπτωση η πληρωμή σύνταξης γίνεται από τον 4ο μήνα και μετά.

4.Να σημειωθεί εδώ πως  χρόνια τώρα έχουν καταργηθεί οι τρίμηνες αποδοχές που δινόταν κατα το παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα..

5.Να σημειωθεί επίσης εδώ πως για τα στελέχη των ΕΔ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για χορήγηση έναντι σύνταξης κάποιου ποσού-επιδόματος, όπως υπάρχει σε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου.

6.Σε όλα τα παραπάνω ήρθε τώρα να προστεθεί και ένα νέο σχετικά πρόβλημα,που έχει να κάνει με την έκδοση της νέου τύπου πολιτικής ταυτότητας από την αστυνομία  που αποτελεί βασικό έγγραφο και της όλης διαδικασίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα λοιπόν με συναδέλφους που επικοινώνησαν αυτές τις ημέρες με την ελληνική αστυνομία για έκδοση ταυτότητας η ημερομηνίες ραντεβού σήμερα σε κάποιες πόλεις (λόγω μεγάλης προσέλευσης πολιτών ) όπως παράδειγμα στην Λάρισα φαίνεται να φτάνουν ακόμη και το δίμηνο. Έτσι αναγκάζονται οι συνάδελφοι να απευθύνονται σε αστυνομικά τμήματα  όμορων  νομών προκειμένου να βρουν ένα  πιο σύντομο ραντεβού και να κερδίσουν χρόνο,αφού μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών για έκδοση ταυτότητας  μεσολαβεί ακόμη ένα δεκαήμερο περίπου εως την παραλαβή της με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάθεση των δικαιολογητικών και τελικά και της λήψης σύνταξης.. 

Εδώ και τώρα λοιπόν χρειάζεται άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αμυνας, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα έτσι ώστε οι συνάδελφοι να μην μένουν απλήρωτοι επι πολλούς μήνες . Ακόμη και αν δεν ρυθμιστεί το θέμα άμεσα σε οικονομικό επίπεδο ,θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα μια εγκύκλιος η μια κοινή υπουργική απόφαση η οτιδήποτε άλλο έγγραφο θεωρείται αναγκαίο που θα δίνει άμεση προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να μην παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα.     

Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α