13.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΜε ξεναγούς τον Αντιστράτηγο Κωνσταντάκο και τον Πάτερ Θεολόγο Σαμαρά...

Με ξεναγούς τον Αντιστράτηγο Κωνσταντάκο και τον Πάτερ Θεολόγο Σαμαρά…

Τον ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που βρίσκεται στην 1η Στρατιά επέλεξαν για τον τελευταίο περίπατό τους τα μέλη της Κίνησης «Λάρισα η πόλη μου».

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Η συγκεκριμένη εκκλησία δεν είναι μόνο η παλαιότερη της πόλης (εγκαινιάστηκε το 1949), αλλά έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Φιλόλαο Τλούπα και τον ζωγράφο– αγιογράφο Αγήνορα Αστεριάδη. Όλες οι αγιογραφίες του Ναού και έξι φορητές εικόνες έχουν αγιογραφηθεί από τον πολυσχιδή καλλιτέχνη. Η ξενάγηση μάλιστα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνια από τη γέννησή του.

Για τον Αγήνορα μίλησε ο αγιογράφος και ζωγράφος Κωνσταντίνος Θεοδώρου, που έχει αγιογραφήσει δεκάδες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο και έχει υπηρετήσει τη θητεία του δίπλα στον Ναό, όπως και ο Φιλόλαος. Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο Αστεριάδης ήταν ένας καλλιτέχνης πολυσχιδής που εκφράστηκε  κυρίως μέσα από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε όμως παράλληλα με την αγιογραφία και τη ζωγραφική εικόνων, με τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την κεραμική και σποραδικά με τη σκηνογραφία. Αναφερόμενος στον αγιογράφο Αστεριάδη ο κ. Θεοδώρου είπε ότι δεν θα ήταν υπερβολή αν τον χαρακτήριζε κανείς δεύτερο Κόντογλου, λόγω του σεβασμού στην παράδοση και της επιδραστικότητάς του. Μελέτησε επισταμένα την ορθόδοξη αγιογραφία και τη μελέτησε στο Άγιο Όρος (Ι. Μ. Καρακάλλου και Μ. Λαύρας), στις εκκλησίες του Μυστρά και στα συγγράμματα (Μελέτη Δ. Φουρνά). Επίσης μελέτησε πολύ τα χρώματα και πρόσθεσε υλικό (καζεΐνη) για την διατήρησή τους.

Στη συνέχεια, ο Στρατιωτικός Ιερέας της 1ης Στρατιάς, Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς παρουσίασε τις φορητές εικόνες του Αγήνορα που φυλάσσονται στο ιερό του Ναού.

Ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικές με την αγιογραφία, τα χρώματα και τη συντήρηση των τοιχογραφιών του Ναού.

Με το πέρας της ξενάγησης ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU OHQ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος δεξιώθηκε τα μέλη της Κίνησης στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Στην ξενάγηση ήταν παρών και ο πρώην Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU OHQ και μέλος της Κίνησης, Αντιστράτηγος ε.α. Δημόκριτος Ζερβάκης.