13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΦΕΔΡΟΙΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πανελλήνια Στρατιωτική Άσκηση Εφέδρων ΕΔ "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πανελλήνια Στρατιωτική Άσκηση Εφέδρων ΕΔ “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023”

Σας στέλνω την προσωπική μου αναδρομή για τον Μακεδονομάχο, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες, με τη συμμετοχή 28 Ομάδων, εκ των οποίων 6 από την Κύπρο.

Αξιωματικοί παρόντες: 57

Υπαξιωματικοί και οπλίτες: 297

Η Εφεδρεία που προσπαθεί, η Εφεδρεία που επιμένει.

Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας

Εφ. Ανθλχος ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023

Αν μπορώ να αποκαλέσω κάτι “εμπειρία ζωής” αυτό θα ήταν σίγουρα ο Μακεδονομάχος 2023.

Ξεκίνησα τη διαδρομή μου στην ενεργό εφεδρεία περίπου πριν από 7 μήνες, με αφορμή διάφορα γεγονότα, γενικότερου αλλά και προσωπικού ενδιαφέροντος. Δεν θα αναφερθώ στα προσωπικά για ευνόητους λόγους αλλά στα γενικότερα είναι:

– η ένταση των υβριδικών απειλών που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός τα τελευταία χρόνια

– η συνειδητοποίηση πως παρά τον όμορφο βαθμό που φέρω δεν θεωρώ πως είμαι έτοιμος

– η απόφαση να κάνω κάτι για τα παραπάνω (άλλο να κάνει κάποιος διαπιστώσεις και άλλο να πράττει)

Έτσι αποφάσισα να συμμετέχω σε εκπαίδευση και ασκήσεις που παρέχεται σε εφέδρους από ανθρώπους που είχαν πολλά χρόνια πριν τις ίδιες αγωνίες και δημιούργησαν ένα βιοσύστημα το οποίο υπηρετεί και μόνο την πατρίδα.

Ταυτόχρονα αποφάσισα πως ήταν η ώρα να αφήσω μια λίγο-πολύ πλαδαρή ζωή που έκανα και να στραφώ προς την άθληση (όσο μπορώ) και την καλύτερη και πιο προσεκτική (έστω) διατροφή.

07/04/2023.

07:00 Η μεγάλη ώρα έφθασε. Αναχωρώ από τη Θεσσαλονίκη και στο δρόμο μου παίρνω μαζί και δυο συμμαχητές. Τον ομαδάρχη μου Εφ. Υπλγο (ΠΖ) Νίκο Επιτροπίδη και ένα ακόμα μέλος της ομάδας. Στις 8:30 βγαίνουμε στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Κιλκίς.

Με προσεκτική οδήγηση φθάνουμε μετά από μιαμιση ώρα στον χώρο της στρατοπεδιάς. Αποθέτουμε τον εξοπλισμό στους θαλάμους, ετοιμαζόμαστε και χρεωνόμαστε τον όποιο οπλισμό (εικονικός-dummies) μας αναθέτει η Δκση. Παρουσιαζόμαστε στη Δκση και περιμένουμε περαιτέρω οδηγίες. Λαμβάνουμε αποστολή από τη Δκση και λύνουμε τυχόν απορίες για αυτή. Στις 17:00 αναχωρούμε από τη Στρατοπεδιά προς εκπλήρωση της αποστολής.

Μέσα στο επόμενο 24ώρο -2 ώρες ύπνου σε μια από τις ομορφότερες οροσειρές της Ελλάδας, την Κερκίνη, μαζί με τους συμμαχητές μου έζησα το επόμενο στάδιο από αυτό που για λίγες ώρες βίωσα στην άσκηση Αιγίς 2022. Τότε είχα γράψει πως ένιωσα ξανά στρατιώτης. Αυτή τη φορά, ένιωσα ενεργός έφεδρος και κατ’ επέκταση ενεργός έφεδρος αξιωματικός.

Άσχετα με τη θέση μου στο περίπολο, που λόγω εμπειρίας και αντικειμένου (ανήκω στα ΤΘ) δεν θα μπορούσε να είναι θέση ευθύνης, προσπαθούσα να νιώσω τον παλμό που είχε ο ομαδάρχης μου. Προσπαθούσα να μάθω από την εμπειρία του, αλλά και την εμπειρία άλλων συμμαχητών μου, πολύ εμπειρότερων σε ορισμένους τομείς, καθώς την ομάδα μας κοσμούσε με την παρουσία του ένας Εφ. Λχίας (ΕΔ) αλλά και ένας Εφ. Σμτης (ΠΥΡΒ) καθώς και ένας Εφ. Στρ (ΠΖ) που κυριολεκτικά “πετούσε” και δεν τον προλαβαίναμε. Άλλα μέλη της ομάδας μας αποτελούνταν από έναν Εφ. Ανθλγο (ΕΠ), έναν Εφ. Δνεα (ΠΖ) και έναν Εφ. Στρ. (ΠΖ) αξιολογότατοι συμμαχητές όλοι τους.

Περάσαμε επιτυχώς, “δια πυρός και σιδήρου”, τα 25 ΣΤΕΚ της άσκησης, τερματίζοντας 4οι (2οι) καθώς λάβαμε επιτυχώς το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο (ίδια ακριβώς βαθμολογία με μια ακόμα ομάδα), σε σύνολο 28 ομάδων, εκ των οποίων 6 είχαν έλθει από την ηρωϊκή Μεγαλόνησο Κύπρο. Μια συμμετοχή ρεκόρ απ’ ότι ειπώθηκε, που δείχνει αν μη τι άλλο πως η Εφεδρεία μεγαλώνει και είναι η ώρα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο!

Στη διοργάνωση συμμετείχαν μαζί με την παρουσία των ενήλικων ασκούμενων γονέων τους ακόμα και 8 παιδιά κάτω των 16 ετών! Μια συγκινητική στιγμή όταν παρουσιάστηκαν στον σχηματισμό μας την ώρα της απονομής.

Την εκδήλωση της απονομής τίμησε με την παρουσία της η πολιτική και αστυνομική ηγεσία, οι τοπικοί φορείς και την παράσταση έκλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων της κατασκήνωσης που μας παρείχε την φιλοξενία ο οποίος απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα.

ΠΙΣΤΕΥΩ πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν Έλληνα Έφεδρο Αξιωματικό ενώ βρίσκεται στην Εφεδρεία, από το να συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις, φυσικές και ψυχικές στον ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ. Καλοί οι βαθμοί και οι προαγωγές καθώς και οι ατομικές μετεκπαιδεύσεις που θα λάβει ο καθένας ξεχωριστά στο όπλο του. Αλλά αυτό που έζησα στην Καστανούσα τις τρεις προηγούμενες ημέρες δεν θα το ξεχάσω εως ότου κλείσω τα μάτια μου.

ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ – Ραντεβού για τον ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ 2024 !