13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΜε επιτυχία εκδήλωση της ΕΑΑΑ - παράρτημα Αχαΐας για την Εθνική Παλιγγενεσία

Με επιτυχία εκδήλωση της ΕΑΑΑ – παράρτημα Αχαΐας για την Εθνική Παλιγγενεσία

Το Αθάνατο 1821 είναι το ορόσημο του κάθε Έλληνα απανταχού της γης. Είναι διαχρονικό και έχει «εμποτιστεί» στο DNΑ μας. Δεν νοείται Έλληνας, χωρίς το 1821 να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ταυτοποίησής του.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Επετείου των 200 χρόνων η αεροπορική οικογένεια της Αχαΐας, που εκφράζεται μέσα από το τοπικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της ΕΑΑΑ, θεώρησε χρέος της να δώσει και το δικό της «παρών».

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον Γραμματέα του Παραρτήματος (Λέσχης), Μιχάλη Σαρδελή, ο οποίος ζήτησε, από μέλη, την υποβολή στο Παράρτημα εργασιών, περί το 1821.

Ανταποκρίθηκαν οι: Σμχος Ηλίας Δημητρόπουλος,  Ασμχος Νίκος Αθανασίου και Σμχος Βασίλης Νασόπουλος, που σε αγαστή συνεργασία, κατέθεσαν εργασίες, οι οποίες «κυοφορήθηκαν», εμπλουτίστηκαν με παράπλευρα  σχετικά στοιχεία και μετουσιώθηκαν στο κομψό και καλαίσθητο βιβλίο, με τίτλο «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ».

Το κόστος έκδοσης και κυκλοφορίας του βιβλίου επωμίστηκε το κεντρικό όργανο της ΕΑΑΑ.

Το βιβλίο δομείται σε τρία Μέρη και περιλαμβάνει :

·        Προλογίσεις από τον Πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου, Ασμχο Βασίλη Χρόνη και τον Πρόεδρο της ΕΑΑΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Κωνσταντίνο Τζαβέλλα.

·        Εισαγωγική Προσέγγιση του «θαύματος» του 1821

·        Το προεπαναστατικό κλίμα στην Πάτρα

·        Ο Γιάννης Μακρυγιάννης σε μυστική αποστολή στην Πάτρα

·        18 εργασίες των τριών συγγραφέων, που καλύπτουν ιστορικά γεγονότα περί το 1821, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο τρίτο Μέρος παρατίθεται η διαδρομή της Λέσχης – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Πατρών.

Εκδηλώσεις και δράσεις του Παραρτήματος, μέσα από τον φωτογραφικό φακό, καθώς και αξιοθέατα της περιοχής.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ, που αναφέρεται στον πρώτο πεσόντα Έλληνα αεροπόρο, Αλέξανδρο Καραμανλάκη (απόσπασμα από το βιβλίο του Ηλία Δημητρόπουλου ‘’Ναυπακτία και Αεροπορία’’, 2008).

Στο βιβλίο φιλοξενήθηκαν, κατόπιν επιθυμίας τους, δύο ποιήματα των συναδέλφων Κωνσταντίνου Καπελούζου, από Τρίπολη (σελ.19) και του ποιητή Ηλία Σβάρνα (σελ.20), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΑΑΑ (Αθήνα).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε πανηγυρικά την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 11.00’  π.μ., στο κεντρικό Ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» Πάτρας, σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Ιωάννης Καλαβρουζιώτης πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΑΠΕ), Βασίλης Καυκόπουλος καθηγητής – δημοσιογράφος και ο Κωνσταντίνος  Καπελούζος Αντισμήναρχος ε.α., πρ. Αντιπρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών,  Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Πατσός, ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΑ.

Ο συγγραφέας Νίκος Αθανασίου επιμελήθηκε της προβολής και σχολιασμού φωτογραφιών και στιγμιότυπων σχετικών με το βιβλίο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των τριών συγγραφέων του βιβλίου και των δύο ποιητών  για την συνεισφορά τους με τα δύο ποιήματά τους.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Σμχος Ηλίας Δημητρόπουλος.

Τίμησαν την εκδήλωση, μεταξύ άλλων και οι :

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξκών ε.α. Π.Ν., Δυτικής Ελλάδας, Αντιναύαρχος Δημήτριος Μποϊλές.

Οι Πτέραρχοι (Ι) Γεώργιος Νταβρής, Δημήτριος Παππάς και Γρηγόριος Χαντζής.

Αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΑΑΑ, αποτελούμενη από τους  Αθανάσιο Πάνου, Ηλία Σβάρνα και Γιάννη Ζαχαράκη.

Οι Επίτιμοι πρόεδροι του Παραρτήματος Σμχοι, Μιχάλης Κουμουκέλης    και Χρήστος Πανταζής.

Ένστολοι αντιπροσωπεία του εργοστασίου Αράξου από δύο Ασμχους (Λουμπαρδέας και Νταουσάνης).

Ο Πρόεδρος του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ  Μεσσηνίας – Καλαμάτας, Σμχος ε.α., Γιάννης Σαμπαζιώτης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αποστράτων Αξκών Στρατού Ξηράς, Αχαΐας, Υποστράτηγος Κων/νος Νάκας.

Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης συνταξιούχων Αστυνομίας Πόλεων, «Άγιος Μηνάς», Αντιστράτηγος και πολιτευτής (Ν.Δ. Αχαΐας) κα Ευσταθία Γιαννιά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποστράτων Πυροσβεστικού  Σώματος Πελοπ/σου – Δ. Στερεάς και Ιονίων Νήσων, Πυρονόμος, Νικόλαος Λύρας.

Η Σία Αναγνωστοπούλου Βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Αχαΐας.

Ο Τάκης Παπαδόπουλος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.

Ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Διονύσιος Πλέσσας.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας, δικηγόρος, Λεωνίδας Μαργαρίτης και ο δικηγόρος-πολιτευτής (ΝΔ Αχαΐας) Γεώργιος Τσίρης.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στα μέλη του Παραρτήματος.

Το Δ.Σ. ΕΑΑΑ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Αχαΐας αποτελείται από τους : Ασμχο Βασίλειο Χρόνη Πρόεδρο, Ασμχο Νικόλαο Πατσαούρα Αντιπρόεδρο, Σμχο Θεοδοσόπουλο  Χαράλαμπο Ταμία, Ασμχο Μιχάλη Σαρδελή Γραμματέα και τον Ασμχο Αριστοτέλη Μπαρτζούκα υπεύθυνο Δ.Μ.

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το επετειακό βιβλίο!

*Θερμές ευχαριστίες στον Σμήναρχο ε.α. κ. Ηλία Δημητρόπουλο Ιστορικό-Ερευνητή, μέλος και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας – παράρτημα Αχαΐας και Διευθυντής της εφημερίδας “Ναυπακτιακή Φωνή” για τις πληροφορίες που με ευγένεια μας παρέθεσε καθώς και για τις φωτογραφίες από την ανωτέρω εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: https://www.nafpaktianews.gr