13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ -ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑΜεταθέσεις 2023 «Χειρότερα δεν γίνεται» - Ανακοίνωση ΠΟΛ

Μεταθέσεις 2023 «Χειρότερα δεν γίνεται» – Ανακοίνωση ΠΟΛ

Πειραιάς, 18/10/2023

Αριθ. Πρωτ.:86/2023

Θέμα : Μεταθέσεις 2023 «Χειρότερα δεν γίνεται»

17 Οκτωβρίου 2023!!! Ημερομηνία κατά την οποία κοινοποιήθηκαν οι τακτικές μεταθέσεις του έτους 2023.

Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή πρωτοπόρο για άλλη μία φορά.

Πλέον έχει χαθεί το μέτρημα των τροποποιήσεων των διατάξεων που αφορούν στην διαδικασία των μεταθέσεων των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , δηλαδή  του Ν.4504/17 και του Π.Δ. 11/21 με ένα αριθμό που ξεπερνά τις δέκα (10)  ήτοι  4 Νόμους , 3 Π.Δ. και 4 Υπουργικές Αποφάσεις  .

Η τελευταία τροποποίηση του Π.Δ. 11/21 επήλθε με το Π.Δ. 61/23 (ΦΕΚ 113 Α/17-5-2023), κατά την διάρκεια των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών,  όπου προστέθηκε μεταξύ άλλων και η διαδικασία με την οποία τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023  ο Αρχηγός πρότεινε την εκτέλεση των φετινών τακτικών μεταθέσεων.

Ως Π.Ο.Λ. την 19-05-2023 με ανακοίνωση μας (εδώ) κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ήταν πασιφανές ότι η τελευταία πράξη του σήριαλ των μεταθέσεων ήταν ακόμα ένα νομοθετικό ΄΄επίτευγμα΄΄ το οποίο ήρθε για να αποτελειώσει την όποια ελπίδα υπήρχε για την προοπτική των μεταθέσεων του 2023.

Ουδείς μέχρι σήμερα έχει ενημερώσει τα στελέχη τι απόγιναν  τα αποτελέσματα των συμβουλίων των τακτικών μεταθέσεων που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2023 και υπό ποια διαδικασία αυτά κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Οξύμωρο δε είναι το γεγονός ότι ενώ τον Αύγουστο του 2023 τα στελέχη δήλωσαν για δεύτερη φορά μέσα στο έτος κατόπιν έκδοσης νέων πινάκων κενών θέσεων τις υπηρεσίες επιλογής τους προς μετάθεση. Τον Σεπτέμβριο κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού εκδόθηκε και ένας άλλος τρίτος πίνακας κενών θέσεων χωρίς όμως να ζητηθεί από τα στελέχη να δηλώσουν εκ νέου βάση αυτού.

Στην ουσία άνευ δήλωσης των στελεχών και με μια διαδικασία τύπου «ΛΟΤΤΟ» επιλέχθηκαν σε ποιες Υπηρεσίες θα μετατεθούν τα στελέχη.

Ομοίως με την διαδικασία που ακολουθήθηκε και ειδικότερα με τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε  ήταν θέμα τύχης σε ποιον θα βγει μετάθεση, αφού οι δηλώσεις των Υπηρεσιών έγιναν από τα στελέχη βασιζόμενα στα μόρια τους και τις κενές θέσεις του Αυγούστου και όχι αυτών του Σεπτεμβρίου.

Τελικά βρέθηκαν με μετάθεση την οποία δεν επιθυμούσαν και σε υπηρεσία που ουδέποτε είχαν δηλώσει, στελέχη τα οποία ‘’έπιαναν’’ την πρώτη τους επιλογή και ως φυσικό δεν είχαν δηλώσει μεταξύ των επιλογών την υπηρεσία στην οποία υπηρετούν. Αντιθέτως στελέχη της ίδιας υπηρεσίας με αρκετά λιγότερα μόρια δεν μετακινήθηκαν λόγω της αυθαίρετης παραδοχής του ότι όποιος , κατά τύχη, είχε δηλώσει ως τόπο συμφερόντων ή ως μία από τις 3 επιλογές μετάθεσης, την υπηρεσία που υπηρετούσε, το συμβούλιο μεταθέσεων αυτόματα αποφάσιζε την παραμονή του στην ίδια υπηρεσία.

Η συγκεκριμένη «παραδοχή» είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην ιστορία των μεταθέσεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και έχει προκαλέσει την οργή των συναδέλφων αφού αυτός που δεν υπηρετεί στο σπίτι του τιμωρείται ακόμη περισσότερο με μία δυσμενέστερη μετάθεση ,τι και αν έχει 23-24 χρόνια υπηρεσίας , τι και αν δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στον τόπο συμφερόντων του. 

Ακόμα και το κομμάτι που αφορά στις συνυπηρετήσεις συζευγμένων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τα συγκεκριμένα συμβούλια τακτικών μεταθέσεων καθότι αποφάσισε μεταθέσεις μόνο του ενός εκ των δύο υπηρετούντων στελεχών με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν αιτηθεί την συνυπηρέτηση τους.  Πλέον ακόμα και τα συζευγμένα ζευγάρια Λιμενικών που υπηρετούν και οι δυο στην ίδια υπηρεσία ή σε υπηρεσία της ίδιας έδρας , θα πρέπει εκτός του γάμου τους, να δηλώνουν και την επιθυμία συνυπηρέτησης γιατί κατά το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παντρεύτηκαν αλλά μάλλον θέλουν  να υπηρετούν με μερικά ναυτικά μίλια απόσταση. Δεν φτάνει λοιπόν το ότι δεν πραγματοποιούνται μεταθέσεις με σκοπό την συνυπηρέτηση έρχεται μία νέα τάξη πραγμάτων που αποφασίζει να χωρίζει  τα ζευγάρια συναδέλφων που υπηρετούν μαζί .

Προκαλεί έκδηλη απορία ο σκοπός της μετάθεσης στελεχών με πολλά έτη υπηρεσίας από νησί της 1ης  και 2ης  κατηγορίας σε άλλο νησί πάλι της 1ης  και 2ης  κατηγορίας χωρίς αυτό να έχει προκύψει από δήλωση των στελεχών. Μια πιθανή εκδοχή είναι ότι του χρόνου δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων και έτσι δεν θα μετακινηθούν στους τόπους συμφερόντων τους ακόμα και αν ανοίξει θέση , ακόμα και αν μπορούσαν με τα μόρια τους να μετατεθούν σε αυτήν.

Φαντάζει αδιανόητο από συγκεκριμένη νησιωτική υπηρεσία 2ης κατηγορίας με τεράστια προβλήματα στελέχωσης να μετατίθενται, χωρίς να το επιθυμούν , σε άλλα νησιά 5 στελέχη επειδή  η Λιμενική Αρχή στην οποία υπηρετούν δεν ανήκε στις υπηρεσίες που επελέγησαν για ενίσχυση σύμφωνα με την τελευταία Υ.Α. Συνεπάγεται πως η συγκεκριμένη δεν ενισχύεται ούτε με μία μετάθεση .

Θα πρέπει όμως να απαντηθούν τα κάτωθι εύλογα ερωτήματα των στελεχών:

·         Πόσες τροποποιήσεις χρειάζονται για να εφαρμοστεί το «τέλειο» Π.Δ. 11/21 μεταθέσεων;

·         Είναι τελικά τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων;

·         Υπάρχει περίπτωση να εκτελεστεί η διαδικασία των μεταθέσεων εντός των χρονικών περιθωρίων που ορίζει  το Π.Δ.11/21;

·         Γιατί υπάρχουν μεταθέσεις – διαθέσεις άνευ ανανέωσης κατ’ παρέκκλισης οποιαδήποτε διαδικασίας που έχουν λήξει από το 2021;

·         Σε τι αποσκοπεί η μετάθεση στελεχών που έχουν τέκνα στη Β΄ και Γ΄  τάξη Λυκείου ;

·         Γιατί δεν εκδίδονται μεταθέσεις για όσους τις δικαιούνται;

·      Με ποια λογική φτάσαμε στο σημείο να μετατίθενται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι σε  υπηρεσίες χωρίς ποτέ να έχουν αιτηθεί να μετατεθούν σε αυτές μέσα από μία διαδικασία εγκλωβισμού σε δυσμενή μετάθεση μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να υπηρετήσουν κάποια στιγμή στον τόπο συμφερόντων τους ;

·       Και εν τέλει εξυπηρετεί κάποιον ή κάποιους η συνεχιζόμενη ομηρία των στελεχών;

Στις συναντήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με την Πολιτική μας ηγεσία τους τελευταίους μήνες ενημερωθήκαμε πως υπήρχε διαβεβαίωση από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών πως οι φετινές μεταθέσεις θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ενίσχυση των νησιωτικών υπηρεσιών από τη μία και από την άλλη ο απεγκλωβισμός στελεχών που είχαν πολλά έτη υπηρεσίας στο σώμα ,υψηλό αριθμό μορίων  και πολλά έτη υπηρεσίας στα νησιά.

Τελικά γιατί αυτές οι εγγυήσεις δεν είχαν ρεαλιστική βάση και μετέτρεψαν τη διαδικασία σε ΒΑΤΕΡΛΩ οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μετατιθέμενων συνάδελφων στα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να συντάξουν τις προσφυγές απόρριψης των μεταθέσεων ; 

Σε μία διαδικασία που δεν σεβάστηκε κανένα κοινωνικό κριτήριο θα περιμέναμε τουλάχιστον να τηρηθεί το προβλεπόμενο πλαίσιο με αυστηρή νομιμότητα.  Ερωτούμε ως Π.Ο.Λ. είναι νόμιμο να κοινοποιούνται οι μεταθέσεις στους συνάδελφου χωρίς να έχουν αναρτηθεί οι πίνακες με τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 40 του π.δ.11/21 και πως ακριβώς θα αξιοποιηθεί από τα στελέχη η δυνατότητα σύγκρισης ώστε να προσφύγουν ως έχουν δικαίωμα μέσα στο στενό περιθώριο των 5 ημερών;

Μήπως υπάρχει σκοπός να ανακοινωθεί όπως πέρυσι;

Με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2022 , την  ανάρτηση να γίνεται τον Φεβρουάριο του 2023, με το αριθμ. 2411.1/11139/2023/13-02-2023 Πίνακας Τοποθετήσεων Τακτικών μεταθέσεων έτους 2022 και ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων  του νέου έτους 2023.

Επιπρόσθετα ποιο το νομικό υπόβαθρο των μεταθέσεων που κοινοποιούνται στα μέσα Οκτωβρίου όταν η καταληκτική ημερομηνία εκτέλεσης των μεταθέσεων είναι η 1η Σεπτεμβρίου ;     

Κατόπιν των προαναφερμένων και κυρίως λόγω της αποδεδειγμένης πλέον ,για 3η χρονιά, παταγώδους αποτυχίας εφαρμογής τόσο του Π.Δ. 11/21, των αλλεπάλληλών τροποποιήσεων τόσο στο Π.Δ αλλά και σε κάθε συναφές νομοθέτημα το  μόνο που έχει απομείνει ως ελάχιστη  αναγνώριση προς την προσφορά των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι η αποδοχή όλων των προσφυγών κατά μεταθέσεων και το ξεκίνημα άμεσων διεργασιών από την Πολιτική Ηγεσία με την συνδρομή του συνόλου των εκπροσώπων των στελεχών  για την κατάργηση των διατάξεων των μεταθέσεων του ν. 4504/17 και ν. 4676/20 , την κατάργηση του Π.Δ. 11/2021 και την έκδοση νέου Π.Δ. μεταθέσεων στα πρότυπα των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.

Θα αναφέρουμε για άλλη μία φορά ότι ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.)  έχουμε ήδη καταρτίσει προσχέδιο Π.Δ μεταθέσεων που θα αποκαταστήσει την ισορροπία στο σώμα από την πρώτη μέρα εφαρμογής του και παραμένουμε στην διάθεση του Αρχηγού και της νέας Πολιτικής Ηγεσίας για την παρουσίαση του.

Κλείνοντας ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι είμαστε στην διάθεση τους για την ΔΩΡΕΑΝ υποβοήθηση στη σύνταξη προσφυγής ακύρωσης της μετάθεσής τους.

Για το ΔΣ

%25CF%2583%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585