13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜεταθέσεις στις ΕΔ: Άσχημα μαντάτα... Αναζητούν λύση

Μεταθέσεις στις ΕΔ: Άσχημα μαντάτα… Αναζητούν λύση

Του Ηλία Προύφα

Εάν δεν αλλάξει κάτι στη νομοθεσία από το Υπουργείο Εσωτερικών, που να επιτρέπει σε προεκλογική περίοδο διοικητικές μεταβολές, για έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες, όπως είναι οι μεταθέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε τα στελέχη θα περιμένουν να μάθουν εάν μετακινούνται μέχρι τον Ιούλιο.

Πριν λίγο θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, για τη διάλυση της βουλής (ορκίσθηκε χθες), την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, την ημερομηνία των εκλογών την Κυριακή 25 Ιουνίου και την ορκωμοσία της νέας βουλής τη Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι μεταθέσεις θα μπορέσουν να κοινοποιηθούν ή την εβδομάδα μετά τις 25 Ιουνίου ή από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 30 Ιουνίου, όπου υπό κανονικές συνθήκες θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Βέβαια υπάρχουν διαφωνίες ως προς την παραπάνω ημερομηνία, διότι μπορεί η κυβέρνηση να ορκιστεί, αλλά θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που θα γίνει τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών στις 3 Ιουλίου, όπου θα ξεκινήσει και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

Η αγωνία των στρατιωτικών έχει ”χτυπήσει” κόκκινο, αφού η διαδικασία που αφορά τη μετακίνηση, εξεύρεση κατοικίας, ΣΟΑ, σχολεία κλπ κλπ, μόνο εύκολη δεν είναι.

Πάντως όπως μαθαίνουμε στο kranosgr.com, στο ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, ψάχνουν να βρουν λύσεις για να τις κοινοποιήσουν, είτε επικαλούμενοι έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε στηριζόμενοι στο ότι, οι υπογραφές των συμβουλίων είναι πριν τις εκλογές.

Η περίπτωση είναι δύσκολη και νομικά περίπλοκη, εάν δεν αλλάξουν οι εγκύκλιοι του ΥΠΕΣ, διότι εύκολα μπορεί να προσφύγει κάποιος μετατιθέμενος στη δικαιοσύνη και να την προσβάλει (ανεξαρτήτως αποτελέσματος), επικαλούμενος βλαπτική μεταβολή.

Αναζητείται λύση διότι εάν τηρηθούν οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικητικές μεταβολές στο δημόσιο λόγω εκλογών, καλό Ιούλιο…

Υ.Γ. Επειδή δεχόμαστε αρκετά ερωτήματα, οι μεταθέσεις μπορούν να κοινοποιηθούν από όλες τις κυβερνήσεις (κανονική, οικουμενική, υπηρεσιακή, ειδικού σκοπού), όχι όμως σε προεκλογική περίοδο.