13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜαγιορκίνης: Εσφαλμένος συναγερμός στην Κύπρο για τη μετάλλαξη Deltacron. Πώς απαντά ο...

Μαγιορκίνης: Εσφαλμένος συναγερμός στην Κύπρο για τη μετάλλαξη Deltacron. Πώς απαντά ο Κύπριος επιστήμονας Κωστρίκης

Αναστάτωση προκάλεσε ανάρτηση του Έλληνα επίκουρου καθηγητή Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, σχετικά με την Deltacron που εντοπίστηκε στην Κύπρο.   

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, «σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…».  

Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω ανάρτηση, ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, η ομάδα του oποίου ταυτοποίησε δείγματα της Deltacron, ανέφερε στο SigmaLive ότι η εν λόγω δήλωση είναι λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη.    Όπως εξήγησε, «δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε».    Την ίδια ώρα, ανέφερε πως τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο Επιστήμονα, «για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».    Πρόσθεσε πως “πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο”.   Αυτοί οι 52, εξήγησε, είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα, πως είναι δυνατόν να είναι λάθος; διερωτήθηκε.    Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron, κατέληξε. 

ΠΗΓΗ: https://www.sigmalive.com