13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΛόκχηντ για ελληνικό F-16 VIPER : <> το πάντρεμα ραντάρ-συστήματος αυτοπροστασίας

Λόκχηντ για ελληνικό F-16 VIPER : <<Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο>> το πάντρεμα ραντάρ-συστήματος αυτοπροστασίας

Ειδικού Συνεργάτη,

Στο  <<μικροσκόπιο>> και των δυο πλευρών Αθήνας και Ουάσιγκτον, βρίσκεται ένα ζήτημα που σχετίζεται με το κατά πόσο είναι εφικτή η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του νέου ραντάρ AESA που θα μπει στα αναβαθμιζόμενα από την Λόκχηντ-Μάρτιν ελληνικά F-16 και του συστήματος αυτοπροστασίας  ASPIS, που διαθέτουν τα μαχητικά μας.

  <<Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.>> ανέφερε καθησυχαστικά τις προάλλες ο κ.  Ντένης Πλέσσας, ΑντιπρόεδροςΕπιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Lockheed Martin Aeronautics/International. κατά την διάρκεια  της online συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα  <<Η αμυντική θωράκιση της χώρας στον 21ο αιώνα>>. Ειδικότερα ο κ Πλέσσας είπε για το θέμα: <<Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη συνεργασία ενός ψηφιακού συστήματος με ένα αναλογικό. Ενός ραντάρ με  ένα σύστημα αυτοπροστασίας. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι σχεδιαστές έδειξαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στην ελληνική και την αμερικανική αεροπορία>>  Με την απάντηση του ο κ Πλέσσας έδειξε ότι το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και από τις δυο πλευρές. 

 Παναγιωτόπουλος : η Ελλάδα, νομοτελειακά θα πάρει και F-35

Ταυτόχρονα όμως τόσο το στέλεχος της Lockheed Martin όσο και ο  Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος που συμμετείχε στην συζήτησηανέδειξανένα ακόμα πρόβλημα – αυτό της ίδιας  της ικανότητας της ΕΑΒ-ενώ ο επίσηςσυμμετέχωνΥπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, που νομοτελειακά θα πάρει και F-35,, τώρα <<επικεντρώνεται   στην αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 και των Mirage>>.

Αναλυτικά ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ,μεταξύ άλλων,  για το θέμα  ότι <<νομοτελειακά θα πάμε στο αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-35, καθώς έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα κι αν συμφωνούσαμε να πάμε στα F-35 τώρα, τα πρώτα θα έρχονται μετά από μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 και των Mirage, με την επανεκκίνηση της ροής των ανταλλακτικών που είχε διακοπεί από το 2012>>. 

 Ανησυχία για την κατάσταση στην ΕΑΒ 

<<Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 βαδίζει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα>>, υποστήριξε ο κ. Ντένης Πλέσσας, ΑντιπρόεδροςΕπιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Lockheed Martin Aeronautics/International. Και συνέχισε, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών: <<Το πρώτο αεροσκάφος F-16 Viper βρίσκεται στο υπόστεγο στην ΕΑΒ με σκοπό να γίνει το πρωτότυπο που θα σταλεί στις ΗΠΑ για δοκιμές στο τέλος του χρόνου. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη συνεργασία ενός ψηφιακού συστήματος με ένα αναλογικό. Ενός ραντάρ με  ένα σύστημα αυτοπροστασίας. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι σχεδιαστές έδειξαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στην ελληνική και την αμερικανική αεροπορία>>. 

Η κ. Πλέσσας υποστήριξε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην ΕΑΒ και τόνισε ότι χρειάζεται βελτίωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να φέρει σε πέρας το έργο της αναβάθμισης των F-16. 

STOP  στις εργασίες για F-35 στην Τουρκία 

Αναφερόμενος στο F-35, υποστήριξε ότι αναμφίβολα η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή της Τουρκίας έχει παγώσει. Δεν δίνονται καινούργιες εργασίες κατασκευής στα τουρκικά εργοστάσια. Οι χώρες που θα μπουν θα διεκδικήσουν μέρος της κατασκευής ή άλλα ανταλλάγματα, που θα είναι χρήσιμα για την αμυντική μας βιομηχανία και τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Και ο κ. Αλ. Διακόπουλος 

Αλλά και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, έθεσε το θέμα του  επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και της αλλαγής νοοτροπίας στο φάσμα της ασφάλειας και της άμυνας και αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων –  στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 <<το οποίο, όπως είπε,  προχωράει,>> ωστόσο επεσήμανε ότι <<υπάρχουν προβλήματα με την ΕΑΒ>>