13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΛάρισα: Πεζοναύτες των ΗΠΑ «καταλαμβάνουν» το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ

Λάρισα: Πεζοναύτες των ΗΠΑ «καταλαμβάνουν» το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ

Στις 22 Απρίλη ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, η «Defender 23», που διευθύνεται από τον στρατό των ΗΠΑ και έχει ξεκινήσει να προγραμματίζεται από το 2021.

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες και «έχει σχεδιαστεί για να επιδείξει την ικανότητα του στρατού των ΗΠΑ να αναπτύσσει γρήγορα αξιόπιστα στρατεύματα και εξοπλισμό για να διασφαλίσει τους συμμάχους, να αποτρέψει αυτούς που θα απειλούσαν την ειρήνη της Ευρώπης και να υπερασπιστεί την ήπειρο από επιθετικότητα».

Επικεντρώνεται «στη στρατηγική ανάπτυξη δυνάμεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στη χρήση προκαθορισμένων αποθεμάτων του στρατού και στη διαλειτουργικότητα με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους».

Σχεδόν 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου 17.000 στρατιώτες από 26 κράτη της Ευρώπης θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια, τα οποία θα εκτείνονται σε 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Περίπου 7.000 τεμάχια εξοπλισμού στάλθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ισπανία από τις ΗΠΑ, ενώ 13.000 τεμάχια εξοπλισμού, που προέρχονται από προτοποθετημένο απόθεμα, θα χρησιμοποιηθούν στις ασκήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα του ερχόμενου Μαϊου, περίπου 100 πεζοναύτες των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να “καταλάβουν” το αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης, στη Λάρισα, ενώ ικανός αριθμός Ελλήνων πεζοναυτών που θα στρατοπεδεύσουν νωρίτερα στη Λάρισα θα επιχειρήσει να αποτρέψει την κατάληψη του αεροδρομίου.

Η ένταξη της αεροπορικής βάσης της 110 ΠΜ στο σενάριο της άσκησης επιβεβαιώνει πως η Λάρισα έχει “εδραιωθεί” στον χάρτη επιχειρήσεων των ΗΠΑ. 

Να σημειωθεί δε ότι το διάστημα 12 – 23 Ιούνη θα γίνει στην Ευρώπη η μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «Air Defender 23». Ως και 10.000 στρατιώτες από 24 χώρες με 220 αεροσκάφη θα εκπαιδευτούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία