13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚρίσεις στις ΕΔ. Για ποιο λόγο υπάρχει ενδεχόμενο καθυστέρησης συνεδριάσεως των Ανώτατων...

Κρίσεις στις ΕΔ. Για ποιο λόγο υπάρχει ενδεχόμενο καθυστέρησης συνεδριάσεως των Ανώτατων Συμβουλίων

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Τελευταία εβδομάδα πριν τις ετήσιες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και με το ”καλημέρα”, τα σενάρια και οι πληροφορίες, που φθάνουν σε στρατιωτικούς συντάκτες, διαδέχονται το ένα το άλλο, με …καταιγιστικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να συγκληθεί το ΣΑΓΕ, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, όπου θα κριθούν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των τριών κλάδων, οι Αντιστράτηγοι και οι αντίστοιχοί τους σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Εάν η συνεδρίαση του ΣΑΓΕ, ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα πρέπει να υπογράψει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ από το Εθνικό Τυπογραφείο και να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ (δια περιφοράς σε αυτές τις περιπτώσεις), όπου θα επικυρώσει τις προτάσεις του ΣΑΓΕ, ορίζοντας τα νέα Ανώτατα Συμβούλια, σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Μετά την παραπάνω διαδικασία, ανοίγει ο δρόμος για τις συνεδριάσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Τρίτη 1η Μαρτίου 2022.

Ωστόσο η παραπάνω διαδικασία αναμένεται εν μέρει φέτος να ανατραπεί και αυτό λόγω τη Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, την εβδομάδα των κρίσεων, έχει προγραμματίσει επίσημο ταξίδι στη Σερβία.

Εάν αυτό ισχύσει τότε υπάρχει η σκέψη να διεξαχθεί, η συνεδρίαση του ΣΑΓΕ, την Τρίτη 1η Μαρτίου, να ακολουθήσει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η συγκρότηση των Ανωτάτων Συμβουλίων, να γίνουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής, σε όσους μείζονες σχηματισμούς αλλάξουν διοίκηση και κατόπιν να συνεδριάσουν τα Ανώτατα Συμβούλια, αφού θα έχει επιστρέψει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να υπογράψει τις αποφάσεις έτσι ώστε να λάβουν ΦΕΚ, από το Εθνικό Τυπογραφείο και κατόπιν να κοινοποιηθούν.

Όπως σας είπαμε διανύουμε την εβδομάδα των διαφορετικών πληροφοριών και σεναρίων, οπότε τα πάντα μπορεί να ανατραπούν.

Όσον αφορά την ονοματολογία, θα επανέλθουμε σύντομα…