13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Κουπόνι ακρίβειας» αντί για … Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι δικαιούχοι -...

«Κουπόνι ακρίβειας» αντί για … Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι δικαιούχοι – Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

«Κουπόνι ακρίβειας» προτίθεται να δώσει η Κυβέρνηση λίγο πριν από το Πάσχα: Αν και ο αρχικός σχεδιασμός έχει «ξεθωριάσει» -υπό την έννοια ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σχετικά περιορισμένος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- «κλείδωσε» η χορήγηση έκτακτης παροχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο βοήθημα που θα δοθεί με την μορφή voucher θα γίνουν εντός του τρέχοντος μηνός.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τροφίμων και την ενεργειακή ακρίβεια θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τελικό δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.

Τι ισχύει για το «κουπόνι ακρίβειας»

Το επίδομα που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ υγειονομικούς και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος «κόστισε» 335 εκατ. ευρώ, ποσό που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί σήμερα.

Άλλωστε στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση το ποσό που θα κατευθυνθεί στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού δεν θα επηρεάσει τον στόχο για έλλειμμα 1,4%.

Και επιπλέον, αν και τα έσοδα του Φεβρουαρίου φαίνεται πως ήταν εντός των πλαισίων, εντούτοις στις τελικές αποφάσεις θα μετρήσει και το τι είδους «αντοχές» εκτιμάται θα υπάρχουν την επόμενη μέρα της διανομής του voucher αντιμετώπισης της ακρίβειας. Και η επόμενη μέρα, όσο τραβούν σε διάρκεια οι πολεμικές επιχειρήσεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, μοιάζει ζοφερή.

Από τη στιγμή πάντως που οι αποφάσεις γι’ αυτή την έκτακτη ενίσχυση έχουν ληφθεί, εκείνο που μένει να καθοριστεί είναι η περίμετρος των δικαιούχων και φυσικά και το ύψος της «επιταγής».

Σε αυτό το πλαίσιο στο τραπέζι έχουν πέσει μια σειρά από σκέψεις για το πως θα ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η πρόταση που έχει προκριθεί

Ποιες είναι λοιπόν οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για πιθανή ενίσχυση των ευπαθών ομάδων;

  • Χορήγηση «κουπονιού αγοράς τροφίμων» αξίας 100 ευρώ. Ανάλογα με την περίμετρο των δικαιούχων ή μια πιθανή κλιμάκωση θα μπορούσε να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Η πρόταση αυτή για το νέου τύπου ανάχωμα στην ακρίβεια στηρίζεται σε μοντέλα που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Τα νοικοκυριά με ένα άτομο θα λάβουν 135 ευρώ, με δύο άτομα 175 ευρώ και για κάθε επιπλέον άτομο θα δοθούν 35 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Αυστρία με πακέτο βοήθειας για σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, που θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ για το ενεργειακό κόστος, ποσό που θα διπλασιαστεί για όσους έχουν ανάγκη ενώ και το Βέλγιο χορηγεί σε όλα τα νοικοκυριά επίδομα 100 ευρώ για την αντιμετώπιση επίσης του ενεργειακού κόστους.

Η Αθήνα βέβαια έχει προχωρήσει σε επιδοτήσεις λογαριασμών ενέργειας και πλέον διερευνά τις δυνατότητες ενίσχυσης του εισοδήματος των ασθενέστερων, προκειμένου αυτοί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Μια τέτοια κίνηση πάντως για να μην ξεφύγει το κόστος είναι πολύ πιθανό να επικεντρωθεί στα πολύ φτωχά νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η συγκεκριμένη πρόταση όπως όλα δείχνουν είναι και αυτή που θα υλοποιηθεί απομένει να καθοριστούν οι ακριβείς όροι.

Οι υπόλοιπες προτάσεις

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις που δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή την πίεση που δέχονται τα δημόσιο οικονομικά λόγω του πολέμου, δείχνουν οι λιγότερο πιθανές να υιοθετηθούν.

  • Επανάληψη του κοινωνικού μερίσματος των Χριστουγέννων

Διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ.

  • Εφάπαξ επίδομα με κλιμακούμενο ποσό

Που θα λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι φτωχότεροι συνταξιούχοι να λάβουν περισσότερα.

  • Επίδομα με δόσεις

Το σενάριο αυτό θέλει το κράτος να έρχεται να ενισχύει το εισόδημα του ευάλωτου νοικοκυριού με ένα σταθερό ποσό όχι όμως για ένα αλλά π.χ. για δυο μήνες. ωστόσο μάλλον δεν είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς απαιτεί αρκετά κονδύλια.

  • Επίδομα και σε χαμηλόμισθους και ανέργους

Στο σενάριο αυτό θα υποστηριχθούν χαμηλόμισθοι και όσοι δεν έχουν εργασία. Δύσκολο πάντως να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο λόγω και της επικείμενης αύξησης του Κατώτατου μισθού.

ΠΗΓΗ: http://www.enikonomia.gr