13.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚορονοϊός: «Τα κρεβάτια που προορίζονται για Covid είναι γεμάτα» - SOS από...

Κορονοϊός: «Τα κρεβάτια που προορίζονται για Covid είναι γεμάτα» – SOS από Ερυθρό Σταυρό

Η πρόεδρος των εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο, εξυπηρετώντας περιστατικά κορονοϊού

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό», Βούλα Γεωργάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, λέγοντας πως τα κρεβάτια που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό είναι γεμάτα από άλλα περιστατικά, τονίζοντας παράλληλα πως είναι επιτακτικές οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, καθώς υποδέχεται από τις αρχές Απριλίου περιστατικά Covid και από τότε δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη. 

Επιπλέον, η κυρία Γεωργάκη δήλωσε ότι οι κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτες και πως οι διασωληνωμένοι μένουν στους ορόφους μέχρι να μεταφερθούν σε μονάδα Covid, ενώ χαρακτήρισε ως «τραγική» την εφημερία του νοσοκομείου στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠΜατίνα Παγώνη, είπε πως το πρόβλημα είναι συνολικό και εντοπίζεται σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ τόνισε πως τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και περιστατικά μη Covid, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάει η Πολιτεία και επανέλαβε πως το lockdown έγινε επειδή τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες νοσηλείες. Τέλος, η κυρία Παγώνη είπε πως είναι φαινόμενο ετών οι διασωληνωμένοι να παραμένουν σε απλούς θαλάμους και όχι σε ΜΕΘ, τονίζοντας την ανάγκη να λυθεί συνολικά το θέμα. 

H μάχη των ΜΕΘ

Στην ενημέρωση για τον κορονοϊό που πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, δήλωσε ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας κυμαίνεται από 35% έως 37%. «Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς με Covid. Στο ΕΣΥ υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες για κορονοϊό. Στη «μάχη» της πανδημίας έχουν ριχτεί και 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία διενεργούν το 30% των τεστ για τον ιό. Η Θεσσαλονίκη διατηρεί τα αρνητικά πρωτεία στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα αφού χθες κατέγραψε 588 νέα κρούσματα. Παράλληλα, τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψε και η Λάρισα, συγκεκριμένα 164.

Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα

Κάποιες πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για τον Ιανουάριο του 2021 ως τον μήνα που θα έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να στηθούν παντού κέντρα εμβολιασμού, ώστε να γίνει μαζικά και με ασφάλεια το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Το πρώτο δίμηνο του 2021 βάσει των εκτιμήσεων, πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο επαφής με ύποπτα και θετικά κρούσματα, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά και τέλος οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιαςκατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και για τις αντοχές του ΕΣΥ αναφέρθηκε και στο ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κόντρα στον κορονοϊό. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ωστόσο θα ακολουθηθεί η παρακάτω σειρά προτεραιότητας:

  1. ιατρικό προσωπικό
  2. ευπαθείς ομάδες
  3. όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν 

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Απλώς θα υπάρχει προτεραιότητα πρώτα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. αργότερα οι ευπαθείς ομάδες, και μετά με τη σειρά τους όλοι οι άνθρωποι που εθελοντικά θέλουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε».

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr