13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚορονοϊός - Θεμιστοκλέους: Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα - Ποιοι θα κάνουν...

Κορονοϊός – Θεμιστοκλέους: Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα – Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο Novavax

Σταδιακά προς την πλήρη απελευθέρωση από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουμε σε μία σχετική κανονικότητα ώστε να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία και η κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, η συνεδρίαση θα εστιάσει στην «όρθια διασκέδαση» στα γήπεδα, αλλά και στο εάν θα διεξαχθούν ή όχι καρναβάλια.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μετρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».

Γιατί καταγράφονται πολλοί θάνατοι

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ανέφερε πως ο μεγάλος αριθμός νεκρών των τελευταίων ημερών εξαιτίας της πανδημίας οφείλεται «εν πολλοίς και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν», ενώ πρόσθεσε:

«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό (σ.σ. η αύξηση των κρουσμάτων) θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την τρίτη δόση εμβολίου».

«Το Novavax θα αφορά τους πλήρως ανεμβολίαστους»

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολοίπονται 324.000. «Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, υπογράμμισε ότι αυτός είναι πολυπαραγοντικός, λέγοντας συγκεκριμένα: «Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βλέπουμε τον αριθμό από την αρχή της πανδημίας έως τώρα, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια».

Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών για άρση μέτρων

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν και πάλι σήμερα προκειμένου να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να οδηγηθούν στη συνέχεια σε αποφάσεις σχετικά με τη μερική άρση των μέτρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ.

Εξάλλου τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο και άλλων χωρών της Ευρώπης που σιγά – σιγά «κουρεύουν» ή καταργούν πλήρως τα μέτρα σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ζωή και η οικονομία. Βέβαια, τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ στη χώρα μας είναι τελικά περιορισμένα ή δεν τηρούνται σε μεγάλο βαθμό.

Ενδεικτικό είναι ότι για την είσοδο των πολιτών σε καταστήματα, εστιατόρια ή καφετέριες είναι απαραίτητος ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, συνεπώς και πάλι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας θα υπόκεινται σε ελέγχους αφού δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός κατά την είσοδο στην εστίαση.

Πάντως, οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν και πάλι σήμερα προκειμένου να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να οδηγηθούν στη συνέχεια σε αποφάσεις σχετικά με τη μερική άρση των μέτρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ.

Εξάλλου τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο και άλλων χωρών της Ευρώπης που σιγά – σιγά «κουρεύουν» ή καταργούν πλήρως τα μέτρα σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ζωή και η οικονομία. Βέβαια, τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ στη χώρα μας είναι τελικά περιορισμένα ή δεν τηρούνται σε μεγάλο βαθμό.

Τα μέτρα υπό κατάργηση

Οι επιστήμονες εκτός των άλλων θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα ακόμη και στο 50%. Οι πιέσεις που ασκούνται από τις ομάδες είναι πολλές εδώ και καιρό, καθότι έχουν προπουληθεί εισιτήρια διαρκείας τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι φίλαθλοι, αλλά η κυβέρνηση, λένε πηγές του ethnos.gr, είναι προβληματισμένη για την αύξηση της πληρότητας. Ειδικά μάλιστα αυτήν την περίοδο λόγω της δολοφονίας του Άλκη που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, αφού μπορεί να υπάρξει λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία.

Ωστόσο θεωρείται σφόδρα πιθανό να ανοίξουν με περισσότερους φιλάθλους τελικά τα γήπεδα και την ευθύνη για την αυστηρή τήρηση των μέτρων να την έχουν οι υπεύθυνοι των ομάδων.

Παράλληλα οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας θα εκτιμήσουν εάν πρέπει να αλλάξει και κάτι στην εστίαση και ουσιαστικά εάν θα πρέπει να επιτραπούν οι όρθιοι και να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι.

Ούτε όμως προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να οδηγηθούν, καθώς κρίνουν ότι η κατάσταση μετά στη νύχτα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Το καρναβάλι

Από την άλλη προβληματισμός επικρατεί και για το καρναβάλι όσο οι μέρες πλησιάζουν, αφού οι εκδηλώσεις είναι σε περίπου έναν μήνα. Πληροφορίες του ethnos.gr τονίζουν ότι οι επιστήμονες αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως δεν πρέπει να γίνουν οι μαζικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού, προκειμένου να μπορέσει να σωθεί το Πάσχα που ακολουθεί στα τέλη Απριλίου.

Γι’ αυτό είναι πιθανό να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού και φέτος. Εξάλλου εάν επιτραπούν, θα σημαίνει ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση βάζει τέλος στην πανδημία και συνεπώς θα πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως και η ψυχαγωγία.

Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή οι πιέσεις που ασκούνται από τις τοπικές κοινωνικές είναι πολλές ειδικά από περιοχές που διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις. Άλλωστε πολλές πόλεις έχουν δεχθεί βαρύ οικονομικό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια με τις ακυρώσεις του καρναβαλιού.