13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚορονοϊός: Ένατο κρούσμα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Ένατο κρούσμα στην Ελλάδα

Το ένατο κρούσμα (το δεύτερο μέσα στην ημέρα) από τον κορονοϊο “μετρά” η Ελλάδα. Αυτή τη φορά, ο ασθενής εντοπίστηκε στην Πάτρα. Είναι ένας 67χρονος Έλληνας, ταξιδιώτης από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς στην Πάτρα.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το νέο, ένατο, κρούσμα στην Ελλάδα, ξεκίνησε η εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως ανακοινώθηκε.

Κορονοϊός: Το όγδοο κρούσμα και το… θρίλερ

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (04.02.2020) ανακοινώθηκε ότι ένας μεσήλικας άνδρας είναι το 8ο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο σύζυγος της 31χρονης εκπαιδευτικού από τη Θεσσαλονίκη η οποία είναι φίλη της 38χρονης επιχειρηματία που ήταν η πρώτη ασθενής στη χώρα μας.

Νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται καλή.

Εκείνο όμως που προκάλεσε αίσθηση είναι το γεγονός πως ο άνδρας αυτός, ο οποίος βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του, είχε βγει αρνητικός στην πρώτη διάγνωση που του έγινε. Ωστόσο, τις μέρες που ακολούθησαν, ο ιός επωάστηκε.

Οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ επέμειναν και του πήραν μετά από λίγες ημέρες και δεύτερο δείγμα. Το δεύτερο δείγμα απέδειξε την ύπαρξη του ιού στον οργανισμό του ασθενή.

Ο κορονοϊός σε πολλούς ανθρώπους εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα. Κάπως έτσι συνέβη  και με τον συγκεκριμένο ασθενή. Στο πρώτο δείγμα, λοιπόν, που έλαβαν οι γιατροί ο ασθενής είχε  χαμηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα ο ιός να μην ανιχνευθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο ασθενής που έχει ήπια συμπτώματα, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να έχει χαμηλό εξαιρετικά χαμηλό ιικό φορτίο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί απόδειξη του γιατί ο ιός, εξαιτίας των ήπιων συμπτωμάτων και της δυσκολίας στην ανίχνευσή του, έχει κάνει τόσο μεγάλη διασπορά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι και ο λόγος που ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, υπεύθυνος για τον κορωνοϊο στη χώρα, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει πει χαρακτηριστικά τη φράση “Η διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κορωναϊός, συμβαίνει κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη μας”.

Πηγή: newsit