13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚλιμάκωση σε Αιγαίο και Μεσόγειο περιμένει η Αθήνα από την Άγκυρα μετά...

Κλιμάκωση σε Αιγαίο και Μεσόγειο περιμένει η Αθήνα από την Άγκυρα μετά τον κορωνοϊό και το Ραμαζάνι

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Mια προσωρινή πτώση της έντονης τουρκικής επιθετικής δραστηριότητας προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και στο ελληνικό Πεντάγωνο αναμένουν την επιστροφή της με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία και όταν τελειώσει το Ραμαζάνι.

Άλλωστε η Άγκυρα συνεχίζει να κρατάει την «πίεση» στην Ελλάδα με υπερπτήσεις, κάποια σκηνοθετημένα επεισόδια στο Αιγαίο και με συνεχείς δηλώσεις περί «νησιών που έχει καταλάβει η Ελλάδα».

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως είναι φανερό ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας – υπάρχουν κρούσματα, αν και δεν δημοσιοποιούνται – και έχει επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα της γείτονος. 

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) που θα διεξαγόταν αυτές τις μέρες ουσιαστικά έχει ακυρωθεί μολονότι η Αγκυρα δεν το έχει ανακοινώσει επισήμως. 

Δεν έχει αρχίσει παρότι ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα.

Περιορισμένη είναι και η παρουσία των τουρκικών ακταιωρών στο Αιγαίο. Εντούτοις οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η πανδημία δεν είναι δυνατόν να εξαλείψει την τουρκική απειλή. 

Είναι σαφείς οι εντολές της τουρκικής κυβέρνησης, λένε, η ακραία συμπεριφορά να συνεχιστεί, αλλά με μέτρο καθώς ο κορωνοϊός πλήττει και τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως είναι οι υπερπτήσεις στον Εβρο, αλλά και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, στη Ρόδο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Λήμνο, έχουν εκδηλωθεί τώρα ακριβώς για να συντηρηθεί το πολεμικό «κλίμα»

Οι Navtex που εκδίδει συχνά η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές για ασκήσεις, αν και τις περισσότερες φορές δεν διεξάγονται καν, αποσκοπούν στην διατήρηση της έντασης.

Προχθές ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου στις 29 Απριλίου. Δεν θα γίνουν αλλά δηλώνουν «παρουσία».

Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες ξέρουν πως ο κορωνοϊός έδωσε μια «ανάσα» αλλά μόλις τελειώσει η επίδρασή του θα ξεκινήσει νέος γύρος.

Το τι μας περιμένει φάνηκε και από την συνομιλία Χ.Ακάρ-Ν.Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με πηγές, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ (15 Απριλίου), ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ πρότεινε στον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο μορατόριουμ ασκήσεων για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. 

Από την Αθήνα ζητήθηκε αποχή από τις υπερπτήσεις και την προσπάθεια προώθησης παράνομων μεταναστών, ωστόσο έκτοτε έγινε ένα ακόμα μεγάλο μπαράζ υπερπτήσεων και προσγείωσε τους πάντες στην Αθήνα στην ζοφερή πραγματικότητα.

Εν ολίγοις, αμέσως μετά το Ραμαζάνι να ξέρουμε πως η Άγκυρα θα επιστρέψει με ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά…

ΠΗΓΗ: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/872600_klimakosi-se-aigaio-kai-mesogeio-perimenei-i-athina-apo-tin