13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚλιμάκιο 4 στελεχών των ΕΔ στη Ζάκυνθο για τον covid-19

Κλιμάκιο 4 στελεχών των ΕΔ στη Ζάκυνθο για τον covid-19

(Φωτό αρχείου)

Σε λίγες μέρες αναμένεται να γίνει η προμήθεια του μηχανήματος μοριακής ανάλυσης εξετάσεων (PCR) για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά τη μεγάλη δωρεά που κάνει στο ίδρυμα ο γνωστός επιχειρηματίες Αθ. Μαρτίνος. Μάλιστα θα δωρίσει και 100 τεστ, ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά το ΓΝΖ. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που δίνει τις απαντήσεις μέσα σε 40’.
Σύμφωνα με πληροφορίες επειδή και ο χρόνος πιέζει λόγω της άφιξης των τουριστών, ο Διοικητής του ΓΝΖ, Γιώργος Ραγκούσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δωρητή για αν μάθει πότε θα γίνει η προμήθεια. Σύμφωνα, με όσα δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» ο κ. Ραγκούσης η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Ιούλη.

Καμία ενημέρωση στο ΓΝΖ για τα τεστ στο αεροδρόμιο
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί μας, στο αεροδρόμιο θα γίνονται καθημερινά 250 δειγματοληπτικά τεστ και υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός τους να αυξηθεί ανάλογα με τον αριθμό των πτήσεων που φτάνουν στο νησί. «Τα δείγματα που θα παίρνονται θα είναι δειγματοληπτικά. Στη Ζάκυνθο θα γίνονται 250 τεστ ημερησίως. Στο «Ελ. Βενιζέλος» γίνονται γύρω στα 1.100. Έτσι θα είμαστε σίγουροι, με τον πιο σύγχρονο τρόπο, ότι θα μπορούμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Προφανώς, θεωρούμε και ευχόμαστε να υπάρχει μεγάλη αύξηση του τουρισμού, ώστε αυτά τα δείγματα να αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος με όλα τα μέσα που διαθέτει για να γίνεται με υποδειγματικό τρόπο αυτή η διαδικασία. Επικεφαλής θα είναι υπολοχαγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά, από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι τέσσερα άτομα υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ωστόσο, μέχρι χθες, το υγειονομικό προσωπικό δεν είχε αφιχθεί στο νησί, ενώ ούτε και η διοίκηση του νοσοκομείου έχει λάβει ενημέρωση για τη διενέργεια των τεστ στο αεροδρόμιο. Αυτό που πιθανολογείται είναι ότι θα γίνονται στο αεροδρόμιο τα «γρήγορα» τεστ αντισωμάτων (rapid) και στη συνέχεια, αν υπάρξει κάποια ανησυχητική ένδειξη, τότε ο επισκέπτης να κάνει και το τεστ στο νοσοκομείο (κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ) στο νέο μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων (PCR). «Θεωρούμε ότι αν θα είχαμε κάποιο ρόλο στην διαδικασία που θα γίνεται κατά τις αφίξεις, θα είχαμε ενημερωθεί και θα συμμετείχαμε και στη σύσκεψη που έγινε στο αεροδρόμιο υπό τον υφυπουργό», σχολιάζει για το θέμα ο κ. Ραγκούσης και συμπληρώνει ότι υπάρχει και μία τεράστια διαφορά στο κόστος των rapid test και των PCR τεστ. Είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες, μόλις φτάσει στη Ζάκυνθο το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να γίνει μία σύσκεψη με το ΓΝΖ υπό τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ ώστε να βρεθεί μία φόρμουλα συνεργασίας.
Για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τον τρόπο που θα γίνονται, ο κ. Χαρδαλιάς είχε επισημάνει: «Όλες οι πτήσεις που θα έρχονται μπαίνουν σε μια διαδικασία. Υπάρχει μια πλατφόρμα και μέσα από αυτή βγαίνει ένας αλγόριθμος. Είναι υποχρεωμένοι όλοι να συμπληρώσουν ένα PLF 48 ώρες πριν πετάξουν, που είναι το μικρό τους διαβατήριο πριν μπουν στη χώρα, έτσι ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε από που προέρχεται ο καθένας, τι transit πτήσεις έχει, από ποια χώρα έχει περάσει, ώστε να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μας προκύψει ο τελικός αλγόριθμος, στο QR Code του, δηλαδή το αν θα γίνει σε αυτόν δειγματοληπτικός έλεγχος ή σε κάποιον άλλον».

Μέχρι τις 15/7 δεν θα επιτρέπονται πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου. Συζητήθηκαν ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων. Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: imerazante.gr