13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚλειδώνει η συμφωνία- μαμούθ με τη Γαλλία: Αγοράζουμε 3 φρεγάτες Belharra και...

Κλειδώνει η συμφωνία- μαμούθ με τη Γαλλία: Αγοράζουμε 3 φρεγάτες Belharra και 6 ακόμα Rafale

Στο δείπνο εργασίας που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ στο Ελιζέ, αναμένεται να “κλειδώσει” η νέα αμυντική συμφωνία. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για την αγορά έξι ακόμη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24, αλλά και τριών φρεγατών Belharra, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και οι κορβέτες Gowind. “Ας κάνουμε λίγη υπομονή” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας πως οι συζητήσεις για τα εξοπλιστικά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε θα πρόκειται για μια συμφωνία μαμούθ που θα αγγίξει τα 4 δις, με έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιόπιστους συμμάχους της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται αύριο να βρεθούν στο Παρίσι οι υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην περίπτωση που κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Η ενίσχυση της αεράμυνας και του στόλου της χώρας αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με τον ρόλο της Ελλάδας να ισχυροποιείται διαρκώς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που θα έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τις κοινές ασκήσεις και τον ελλιμενισμό των γαλλικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά λιμάνια, την στήριξη της Γαλλίας στην περίπτωση επίθεσης που δεχθεί η Ελλάδα από άλλη χώρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τα εξοπλιστικά έρχονται λίγες ημέρες μετά την στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας η οποία είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι η τρίτη μέσα σε ένα μήνα, επιβεβαιώνοντας το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών.