13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΚΕ - Τσουκαράκης: Η κυβέρνηση απολύει στρατιωτικούς (ΟΒΑ)

ΚΚΕ – Τσουκαράκης: Η κυβέρνηση απολύει στρατιωτικούς (ΟΒΑ)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 9 Μάη 2023 

Η κυβέρνηση απολύει στρατιωτικούς (ΟΒΑ)

Με ερωτήματά του το ΚΚΕ έγκαιρα (24.3.2023 και 6.4.2023) έφερε στο προσκήνιο, μετά από έγγραφα συνδικαλιστικών φορέων, την επικείμενη (εντός Μαΐου 2023) απόλυση από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που συμπληρώνουν 6 χρόνια θητείας τον Μάιο του 2023.

Ενώ οι ίδιοι οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, μέσω της ανωτέρω κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ήλπιζαν ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους ΟΒΑ που απολύονται ή θα απολυθούν στο μέλλον να παραμείνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έμειναν με την ελπίδα. Ηλπιζαν ότι, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας εξήγγειλε νέες προσλήψεις Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης κατά τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαν να παραμείνουν και οι παλαιότεροι, αφού και νέοι στην ηλικία είναι και διάθεση για προσφορά έχουν και θα μπορούσαν να συμπληρώσουν συντάξιμα χρόνια. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη έναν νόμο που η ΝΔ το 1990 θέσπισε, το ΠΑΣΟΚ διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 τροποποίησε τυπικά και όχι ουσιαστικά, που να αντιμετωπίζει το θέμα της απόλυσης, εξέδωσε εμπιστευτικά έγγραφα προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν οι διοικητικές πράξεις απόλυσης των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα θέση και μέτρα. Να μην επικαλείται, ιδίως τώρα κατά την προεκλογική περίοδο, ότι μείωσε την ανεργία από την πόρτα, ενώ απολύει στρατιωτικούς από το παράθυρο. Ας αφήσει τα ήξεις αφήξεις και τα μισόλογα. Να ανακαλέσει άμεσα οποιαδήποτε διοικητική πράξη εκδόθηκε αφορώσα σε απολύσεις Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης εντός Μαΐου 2023. Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε οι ΟΒΑ, που συμπληρώνουν 6 χρόνια θητείας, να ανανεώνουν τη θητεία τους με στόχο τη μονιμοποίησή τους, όπως έγινε στο παρελθόν για τους θεσμούς ΟΠΥ-ΕΠΥ-ΕΜΘ και ΕΠΟΠ. Εφόσον δεν μπορεί να επιτευχθεί η μονιμοποίησή τους ως ΟΒΑ, να προβλεφθεί άμεσα η μετάταξή τους στον θεσμό των ΕΠΟΠ, είτε σε άλλους δημόσιους φορείς που κενές τους θέσεις έτσι κι αλλιώς καλύπτονται από τους ΟΒΑ.

Να γιατί την 22α Μαΐου 2023 (ή μετά από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση) η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, με όποιο πρόσημο και χρώμα, θα πρέπει να είναι ανίσχυρη. Να είναι ανίσχυρη στο να εφαρμόζει νόμους που στο επίκεντρό τους θα έχουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων για όσα χρόνια αυτή θα αποφασίζει και στο τέλος να τους δείχνει την πόρτα της εξόδου, της απόλυσης. Να γιατί την 22α Μαΐου 2023 πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρό το ΚΚΕ στη Βουλή. Για να δυναμώσει η φωνή όλων μας.

Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) εν αποστρατεία, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Πειραιά