13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΙΝΑΛ: Μη κρατάτε ομήρους τους Στρατιωτικούς

ΚΙΝΑΛ: Μη κρατάτε ομήρους τους Στρατιωτικούς

Ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδειξε για ακόμη μια φορά ότι θέλει τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους ομήρους. Δύο και πλέον χρόνια δεν έχει δώσει καμία λύση σε χρόνια προβλήματα του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, από τη μία, έχει αναδείξει τα προβλήματα του προσωπικού καταθέτοντας πλειάδα ερωτήσεων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, με τις απαντήσεις που δίνει απλά αναμασά προκλητικά το ισχύον προβληματικό νομικό πλαίσιο, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, για να δώσει οριστική λύση στα ασφαλιστικά, βαθμολογικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα του προσωπικού.

Κατά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020 με θέμα «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις», που αφορά, μεταξύ άλλων, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, σε συνεργασία με τον Τομέα Άμυνας του Κινήματος, αφουγκραζόμενη τους προβληματισμούς και γνωρίζοντας τις αδικίες που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω στελέχη, κατέθεσε προς ψήφιση σχετική Τροπολογία με θέμα: «Αποκατάσταση αδικιών σε βάρος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος» (https://kinimaallagis.gr/gggg/uploads/2021/05/unnamed-file.pdf) για την άρση των αδικιών, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα.

Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία παρότι γνωρίζει τα προβλήματα του προσωπικού.

Πριν λίγες ημέρες, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,θέλοντας να δώσει λύσει σε χρονίζουσες αδικίες, κατέθεσε τροπολογία για την επίλυση ακόμη μίας σειράς προβλημάτων που αφορούν στα «Μισθολογικά Κλιμάκια στρατιωτικού προσωπικού προερχόμενο από τον θεσμό των ΕΜΘ, Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών καθώς και σε ότι αφορά τα Κριτήρια μεταθέσεων – χρόνος συνεχούς υπηρέτησης στο εξωτερικό».(Δείτε την τροπολογία https://kinimaallagis.gr/misthologika-klimakia-stratiotikoy-prosopikoy/). Η κυβέρνηση έπραξε αυτό που πράττει πάντα … απορρίπτει τις προτάσεις που παρέχουν λύσεις στα προβλήματα των στρατιωτικών.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι πάντα δίπλα στο προσωπικό των ΕΔ, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, ενστερνίζεται τα προβλήματά του, λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που φτάνουν σε αυτό από τις Ομοσπονδίες Στρατιωτικών, τις Ενώσεις Αποστράτων, τους Συλλόγους Αποφοίτων Στρατιωτικών Σχολών, καθώς και από τα αστικά σωματεία που η ενασχόλησή τους σχετίζεται με το προσωπικό των ΕΔ. Συνθέτει και αξιολογεί τις προτάσεις, με γνώμονα πρωτίστως την ενίσχυση του αξιόμαχου των ΕΔ και την εν γένει επαύξηση της εθνικής ισχύος της χώρας μας, διαμορφώνοντας προτάσεις οι οποίες δίνουν πραγματική λύση στα προβλήματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα εισοδήματα του προσωπικού με τρόπο δίκαιο χωρίς περιχαρακώσεις, σκοπιμότητες και μικροπολιτικές.

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι υλοποιήσιμες προς όφελος του προσωπικού και της υπηρεσίας.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της τροπολογίας, σημειώνουμε τα εξής:

A.      Σκεπτόμενοι ότι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και του εφάπαξ βοηθήματος ο βασικός Μισθός αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία προσαύξησης αυτών, θεωρήσαμε ότι, στο πλαίσιο καθορισμού των κατηγοριών λόγω προέλευσης των στελεχών των ΕΔ,η παραμονήστην Γ΄ Κατηγορία με την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων κατά (2) και η τοποθέτηση αυτών από τα τριάντα έξι (36) μέχρι και από τριάντα εννέα (39) έτη και άνω στο 1οΚλιμάκιοθα αυξήσει τα εισοδήματα του προσωπικού της υπόψη κατηγορίας, τόσο σεπαρόντα, όσο και σε μελλοντικό χρόνο (Γράφημα α’), αφού και με το άρθρο 10 του ν.4609/19, τροποποιώντας το άρθρο 69 του ν.3883/10,«Για τους ανωτέρω μονιμοποιούμενους εθελοντές μακράς θητείας δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας του ν.δ.445/1974 και κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, σημαιοφόρου ή ανθυποσμηναγού, κατά τα οριζόμενα για τους αντίστοιχους υπαξιωματικούς από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών στο βαθμό του ανθυπασπιστή και τριάντα (30) ετών από την κατάταξή τους.»

Γράφημα α΄

Β.      Οι δε προτάσεις για τους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών κατατέθηκαν ώστε να υπάρχει μείωση της ψαλίδας σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν οι σπουδαστές των παραγωγικών Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας και αποτελεί για εμάς, όπως εκτιμάται για όλους, πράξη δίκαιη τιμώντας τον ιδρώτα που χύνουν καθημερινά οι σπουδαστές στα πεδία των ασκήσεων (Γράφημα β’).

Γράφημα β΄

Γ.       Τέλος, η εξομοίωση του χρόνου συνεχούς υπηρέτησης στην Κύπρο με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού χωρίς να μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) έτη αποτελεί αναγκαία πράξη για την ίση αντιμετώπιση του προσωπικού.

Όπως τονίσαμε και στην αιτιολογική έκθεση η αύξηση και εναρμόνιση του χρόνου παραμονής με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες μεταθέσεις εξωτερικού στα τρία έτη θα αποτελέσει οικονομία κλίμακας από έξοδα μετάθεσης και αποζημίωση οικοσκευής κατά 50% αφού πλέον το προσωπικό θα αντικαθίσταται ανά τριετία.

Η υπηρεσία θα μπορεί να διαθέσει τα χρήματα αυτά για την ικανοποίηση άλλων αναγκών.

Επίσης, σκεπτόμενοι πατριωτικά και με γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας, τονίσαμε ότι η τριετής ενασχόληση του προσωπικού με το ίδιο αντικείμενο στην Κύπρο θα αυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα καθότι η εμπέδωση της αποστολής και η αποτελεσματικότητα θα είναι αρτιότερη λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές προκλήσεις των γειτόνων μας.

Εν κατακλείδι, το Κίνημα Αλλαγής σκέφτεται και ενεργεί πατριωτικά αποτελώντας συμπαραστάτη των στελεχών των ΕΔ.Είναι αρωγός στα ζητήματα που απασχολούν το έμψυχο δυναμικόκαι θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι η Κυβέρνηση να δώσει αποτελεσματική λύση.

Η θέση μας είναι ότι το έμψυχο δυναμικό των ΕΔ αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος για την επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και πρέπει να εκτελεί απερίσπαστα το έργο του.

Η αδιαφορία της Κυβέρνησης, καθώς και η προχειρότητα στην επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του προσωπικού είναι ακατανόητη και έχει τονιστεί επανειλημμένα από την πλευρά μας (μεταξύ πολλών, ένα δείγμα στο ακόλουθο link https://kinimaallagis.gr/%cf%8c%cf%87%ce%b9-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%87%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd/).

Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ καταθέτοντας προτάσεις και αναζητώντας την επίλυση τους.

Το “OXI” σε όλα κύριε Υπουργέ, με τάσεις στρουθοκαμηλισμού δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση σε έναν τομέα, αυτόν της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, όπου απαιτείται ΕΘΝΙΚΉ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Δώστε λύσεις, μην στρουθοκαμηλίζετε παίζοντας πιγκπογκ τα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Σταματήστε να κρατάτε όμηρους τους στρατιωτικούς!!!

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής