13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΙΝΑΛ: «ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΟΒΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΟΠ ΣΤΙΣ ΕΔ»

ΚΙΝΑΛ: «ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΟΒΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΟΠ ΣΤΙΣ ΕΔ»

Κατατέθηκε σήμερα, ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Τομέα Άμυνας του Κινήματος, προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, για τη δυνατότητα συμμετοχής των υπηρετούντων ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης) στον διαγωνισμό πρόσληψης ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ).

         Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, με την υπ΄ αριθμ. Φ.424/96/222642/Σ.7896 ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, αποφασίστηκε η κατάταξη – πρόσληψη ΕΠΟΠ (Επαγγελματικών Οπλιτών), σύμφωνα με τις ανάγκες ανά κλάδο των ΕΔ, ως εξής:

         α.      Χίλιοι (1000) στον Στρατό Ξηράς.

         β.      Τριακόσιοι (300) στο Πολεμικό Ναυτικό.

         γ.      Διακόσιοι ογδόντα (280) στην Πολεμική Αεροπορία.

         δ.      Είκοσι (20) στο Κοινό Νομικό Σώμα.

         Αυτή τη στιγμή, στις ΕΔ υπηρετεί ανά κλάδο προσωπικό το οποίο προέρχεται από τον θεσμό των ΟΒΑ, το οποίο αποδεδειγμένα έχει εκπαιδευτεί και με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος  εκτελεί καθημερινά με επιτυχία την αποστολή του.

         Μέρος του εν λόγω προσωπικού που επιθυμεί να συμπεριληφθεί στη διαδικασία επιλογής για πρόσληψη ως ΕΠΟΠ διαπίστωσε ότι δεν θα του δοθεί αυτή η δυνατότητα με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο των διατάξεων άρθρου 2 του ν.2936/2001, λόγω υπέρβασης του οριζόμενου σε αυτό ορίου ηλικίας.

Δεδομένου ότι:

         Το εν λόγω προσωπικό έχει αποκτήσει εμπειρία μέσα από την συμμετοχή του σε ασκήσεις και εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις και δίνει τον καλύτερο εαυτό του για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

1.      Προτίθεστε να προβείτε σε τροποποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να δοθεί στο εν λόγω προσωπικό η δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής για την κατάταξή του ως ΕΠΟΠ αυξάνοντας μόνο για το εν λόγω προσωπικό τα όρια ηλικίας με ανώτερο όριο αυτό του 32ου έτους;

2.      Προτίθεστε να πριμοδοτήσετε τους ΟΒΑ με μοριοδότηση των ετών υπηρεσίας τους στις ΕΔ;

3.      Προτίθεστε να πριμοδοτήσετε τους ΟΒΑ των Ειδικών Δυνάμεων δίνοντάς τους επιπλέον μοριοδότησης για σχολεία και ειδικές εκπαιδεύσεις που περάτωσαν με επιτυχία;