13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΚεφαλογιάννης: Οι πληγέντες οπλίτες μπορούν να μετατεθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους

Κεφαλογιάννης: Οι πληγέντες οπλίτες μπορούν να μετατεθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Παπαναστάση κάλεσε από το βήμα της Βουλής όλους τους οπλίτες των οποίων έχει πληγεί η οικογενειακή τους εστία και η περιουσία να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος προκειμένου τα Γενικά Επιτελεία να μεριμνήσουν και να μετατεθούν όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο κατοικία τους. Τόνισε πως μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων  υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας και της στρατιωτικής ηγεσίας να ανακουφίσει και να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα.

Όπως είπε υφίστανται ήδη μια σειρά από θεσμοθετημένες διαδικασίες σχετικά με τις άδειες, μετακινήσεις και κατ’ εξαίρεση μεταθέσεων, η εφαρμογή των οποίων, σε όση έκταση και αν απαιτείται, θα συμβάλλει στην ανακούφιση των οπλιτών θητείας που αυτοί και οι οικογένειές τους επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες.

Αναλυτικά:

Πρώτον, χορηγείται άδεια σε αυτούς που έχουν οικογενειακή, ατομική ή πατρική κατοικία ή περιουσία σε περιοχή που επλήγη από θεομηνία: 

Το ύψος της άδειας για αντιμετώπιση θεομηνίας είναι 3 ημέρες για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

Δεύτερον, χορηγείται προσωπική άδεια μέχρι 10 ημέρες  σε αυτούς που έχουν σημαντικό πρόβλημα για την επίλυση του οποίου είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Τρίτον, πέρα των ανωτέρω προβλεπόμενων,  χορηγήθηκε σε όλο το προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, που η περιουσία του έχει πληγεί από τα πρόσφατα γεγονότα, τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, άδεια 5 ημερών.

Τέταρτον, για τις μεταθέσεις,  σε περιπτώσεις λόγων ανωτέρας βίας, όπως είναι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές,  υφίσταται η δυνατότητα υποβολής από τους οπλίτες μιας ειδικής υπηρεσιακής αναφοράς στην οποία θα τεκμηριώνονται τα στοιχεία και οι λόγοι κατ’ εξαίρεσης μετάθεσης.

Πέμπτον, όσον αφορά στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία αποφάσισε ότι οι οπλίτες που θα καταταχθούν με την 2023 Ε΄ ΕΣΣΟ και διαμένουν μόνιμα σε Δήμο ή Κοινότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να τοποθετηθούν σε Μονάδες πλησίον του τόπου κατοικίας τους.

Τέλος, όσον αφορά σε ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για όσους επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες, παρότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι είναι σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα (arogi.gov.gr) της Ελληνικής Κυβέρνησης στην οποία εξειδικεύονται όλα τα επιπλέον μέτρα και παρεμβάσεις στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων,  συμπεριλαμβανομένων και των οπλιτών θητείας και των οικογενειών τους.

Στην Επίκαιρη του Βουλευτή της ΝΙΚΗΣ κ. Τάσου Οικονομόπουλου σχετικά με την πρόθεση της ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας ανέφερε ότι πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, διατυπωμένη σε κάθε βαθμίδα και προς κάθε παραλήπτη, είναι η προώθηση της στρατηγικής για Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού. Θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, με βάση  το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και η απόρριψη της απειλής χρήσης βίας. Η Ελλάδα συνεπώς είναι ενάντια σε κάθε αναθεωρητική στρατηγική και αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα παραβίασης των συνόρων από οποιοδήποτε κράτος. Η παραπάνω θέση είναι ίδια με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο ΝΑΤΟ και γι’ αυτόν τον λόγο σε κάθε περίπτωση η χώρα μας στέκεται μαζί τους ενωμένη. Αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας η συνέχιση παροχής στήριξης προς την Ουκρανία, τόσο σε διμερές, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, μέσω της συνδρομής στην Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας (ΕUMAM Ukraine). Επειδή η γεωπολιτική αστάθεια σε καμία των περιπτώσεων δεν δύναται να προβλεφθεί με σαφήνεια και ασφαλή στοιχεία, για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση – και μέσα από αυτή και η χώρα μας  – πρέπει να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πάροχο ασφάλειας που θα έχει τη δυνατότητα να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά για την προάσπιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της.