13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΚεφαλογιάννης: Οι αποσύρσεις οπλικών συστημάτων από τα νησιά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Κεφαλογιάννης: Οι αποσύρσεις οπλικών συστημάτων από τα νησιά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ευάγγελου Αποστολάκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο ξεκαθάρισε ότι τα «‘σενάρια’ για ‘αποσύρσεις οπλικών συστημάτων’ και ‘κενά’ στην ελληνική αεράμυνα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε πως «κάθε ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και αφορά σε απόσυρση, μετακίνηση ή αναδιάταξη δυνάμεων και μέσων, γίνεται με γνώμονα την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους και ουδόλως την αποδυνάμωσή τους.» Ανέφερε επίσης ότι, «αναγκαία και ικανή προϋπόθεση αποτελεί η παραχώρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού να μην επηρεάζει την  επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι, ο διατιθέμενος στρατιωτικός εξοπλισμός αποζημιώνεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, ενώ οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οικείου Γενικού Επιτελείου για την χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο τρόπος, συνεπώς, με τον οποίο αυτό το υλικό στη συνέχεια η χώρα μας το διαχειρίζεται, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την επιχειρησιακή ετοιμότητά των ΕΔ, ούτε, κατ’ επέκταση, την αποτελεσματικότητά τους.» Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις νήσους Ρω και Στρογγύλη διαπίστωσε για άλλη μία φορά πως όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται η επιχειρησιακή δυνατότητα αλλά αντιθέτως ενδυναμώνεται τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές.

Σχετικά με τα όπλα ρωσικής προέλευσης ανέφερε ότι « η Διακρατική Συμφωνία για εν συνεχεία Τεχνική Υποστήριξη (FOS) των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και OSA-AK (συμπεριλαμβανομένου και των επιμέρους Συμβάσεων που σχετίζονται με αυτή), τελεί εν ισχύ, υπό τους περιορισμούς των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Ειδικότερα, όσον αφορά στην υλοποίηση/ανανέωση των συμβάσεων για τη συνεχεία υποστήριξης στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν συναφθεί με την Ρωσική Ομοσπονδία, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η JSC ROSOBORONEXPORT, επίσημος κρατικός διαμεσολαβητής της Ρωσίας για την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και αντισυμβαλλόμενος του Ελληνικού Δημοσίου.»

Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση είπε πως κάνει ένα μεγάλο λάθος αφού συνδέει τη θέση της Κυβέρνησης  στον πόλεμο στην Ουκρανία με τη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο πλευρό του ουκρανικού λαού, πιστή στις αρχές της για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών και κατά οιουδήποτε αναθεωρητισμού. Η στάση μας είναι μια στάση αρχών που ενδυναμώνει την αλληλεγγύη με τους συμμάχους μας και ως εκ τούτου αυξάνει κατά πολύ την συνολική αποτρεπτική μας ικανότητα. Αποτελεί λοιπόν δέσμευση της Ελλάδας – για να απαντήσω στο δεύτερο ερώτημά σας – η συνέχιση παροχής στήριξης προς την Ουκρανία, τόσο σε διμερές, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, γιατί, όπως κατ’ επανάληψη έχει πει ο Πρωθυπουργός, είναι και ‘ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο’.»